TVP Historia Czwartek, 06.05.2021 Zmiany z dnia 28.04.2021 w stosunku do raportu z dnia 21.04.2021 (dodano pozycję programową) 08:10 W KOTLE HISTORII - ODC. ZAMACH MAJOWY. STRZAŁY I RESTAURACJE NA KRAKOWSKIM PRZEDMIEŚCIU Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W 1926 roku na Krakowskim Przedmieściu znajdowały się liczne restauracje, cieszące się dużą popularnością. Należała do nich restauracja Mieczysława Lijewskiego, Simon i Stecki oraz restauracja Hotelu Bristol. W menu Hotelu Bristol królowały ryby. I oddając hołd restauracji Hotelu Bristol, w kolejnym odcinku programu Łukasz Modelski przygotuje rybę po młynarsku. Z kolei w restauracji Mieczysława Lijewskiego najpopularniejszą potrawą były zrazy zawijane w chlebie. I zrazy zawijane w sosie chlebowym będą następnym przepisem.