TVP Historia Środa, 12.05.2021 Zmiany z dnia 05.05.2021 w stosunku do raportu z dnia 28.04.2021 (dodano pozycję programową) 08:30 KUCHNIA POLSKICH ŻYDÓW - KRUCJATOWI EMIGRANCI Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie. W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić żydowski kawior, czyli pastę z bakłażana oraz ryż szafranowy z przyprawami. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:35 NASZA ZIEMIA Film dokumentalny, 24 min, Polska, 2008 Autor: Maciej Muzyczuk, Zbigniew Miska Pod Twoją Obronę W odcinku pokazany jest fenomen chłopskiej religijności, silnie związanej z tradycją niepodległościową i przywiązaniem do własnego kawałka ziemi. Głównym bohaterem tej opowieści jest emerytowany biskup przemyski Ignacy Tokarczuk - postać dla rolników wręcz legendarna z powodu pięknej i co ważne skutecznej walki z peerelowskimi władzami o możliwość praktykowania katolicyzmu na wsi. To bp Tokarczuk stał się prekursorem polskiego fenomenu w obozie realnego socjalizmu, czyli budowy kościołów w 24 godziny. Znajduje się tutaj szerszy szkic na temat kardynała Stefana Wyszyńskiego i jego przywiązania do "ludowej religijności". To właśnie "kardynał tysiąclecia" był inicjatorem aktywizacji środowisk chłopskich poprzez kontaktowanie ich z powiązanymi z episkopatem intelektualistami. Drugim historycznym tropem jest moment wybrania Karola Wojtyły na papieża - od tej chwili datuje się lawionwy wręcz rozkwit kolejnych wiejskich ośrodków oporu.