TVP Historia Czwartek, 13.05.2021 Zmiany z dnia 12.05.2021 w stosunku do raportu z dnia 05.05.2021 (dodano pozycję programową) 08:15 W KOTLE HISTORII - ODC. GÓRNY ŚLĄSK. BUCHTY I KARMINADLE Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) 16 lipca 1922 roku odbyła się w Katowicach uroczystość zjednoczenia Górnego Śląska z Polską. To wydarzenie historyczne wyznacza kolejny temat programu "W kotle historii". W tym odcinku przepisy kuchni śląskiej - w nawiązaniu również do filmu Kazimierza Kutza "Perła w koronie". I tak pierwszym daniem są karminadle, czyli rodzaj kotletów mielonych. Trudno sobie wyobrazić kuchnię śląską bez bucht, znanych w innych regionach Polski jako kluski na parze, pampuchy czy parowce. I właśnie buchty na parze to kolejna potrawa w tym odcinku programu.