TVP3 Piątek, 09.07.2021 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GĘŚ W SOLI Magazyn, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol uda się w swoją kulinarną podróż do Ciechocinka. Mało kto wie, że tutejsze tężnie zostały zbudowane nie tyle w celach zdrowotnych, lecz kulinarnych. Kiedy po kongresie wiedeńskim, Austriacy narzucili Królestwu Polskiemu ogromne cła na sól z Wieliczki, Stanisław Staszic polecił swoim inżynierom opracowanie metody na uzyskiwanie soli z obecnej na Kujawach solanki. A bez soli, tej najbardziej popularnej i najstarszej przyprawy nie istnieje żadna kuchnia. I choć dziś soli jemy w nadmiarze, warto poznać dawne sposoby jej pozyskiwania. W scenerii dawnej warzelni soli, gdzie pozyskuje się ją metodami sprzed 200 lat, Karol przygotuje swoje potrawy. W menu nie zabraknie gęsi, bo jak wiadomo, z gęsiny Kujawy słyną. Będzie zatem gęsina pieczona w soli i inne propozycje. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 10:00 MARZĘ O TOBIE - ODC. 5 (MELEKERIN ASKI) Serial obyczajowy, 44 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Ersoy Güler, Hamdi Alkan Scenariusz: Ersoy Güler Aktorzy: Oya Basar, Gülper Özdemir, Berkay Hardal, Didem Balcin, Melek Saymaz Yagmur postanawia powiedzieć Deniz prawdę o tym, że kocha inną i nie może z nią być. Deniz udaje, że się z tym godzi i zaczyna knuć intrygę. Melek jest zazdrosna o Yagmura, podejrzewa, że nie stroni od kobiet. Zięć Rukiye zakłada w całym domu kamery, bo chce wiedzieć kto i co knuje przeciwko niemu. Technicy, którzy instalują kamery uciekają na widok włochatego robala. Melek rozmawia z matką na temat Yagmura. Rukiye cieszy się, że córce zależy na chłopaku. Zięć Rukiye Necmettin planuje skok w bok, ale nie wie, jak drogo ta próba będzie go kosztować. 15:20 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC 69 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu odc. 69 Kemal odkrywa prawdę o swoim bracie i zabójstwie Karen. Nihan postanawia ostatecznie rozstać się z Kemalem. Zeynep próbuje poznać tajemnicę rodziny Ozana. 20:00 REPORTAŻ Z REGIONU - CZYTANIE PUSZCZY - ODC. 11 LEKCJA POKORY Reportaż, 23 min, Polska, 2015 Autor: Beata Hyży-Czołpińska Prof. dr hab. Tomasz Wesołowski, biolog, wybitny naukowiec. Jeden z najważniejszych na świecie badaczy ptaków i międzynarodowy autorytet w sprawach przyrody. Mocna osobowość, erudyta, świetnie opowiada o swoich osobistych doświadczeniach w aspekcie problemów przyrody i cywilizacji. Twórca jedynej w Polsce Pracowni Biologii Lasu na Uniwersytecie Wrocławskim oraz kierownik Zakładu Ekologii Ptaków. Wykładowca na wielu międzynarodowych uczelniach. Jego głównym obiektem badań są ptaki leśne, ich ekologia, zachowanie, ewolucja i ochrona. Zajmuje się też biologią innych organizmów leśnych (grzyby, drzewa, bezkręgowce, ssaki) ważnych bezpośrednio lub pośrednio dla życia ptaków. Od ponad 35 lat, wraz z zespołem, prowadzi badania w ostatnim fragmencie pierwotnej puszczy strefy umiarkowanej, zachowanej w Białowieskim Parku Narodowym. Jest to - według niego - żywe muzeum ewolucji, gdzie wciąż jeszcze można obserwować organizmy w warunkach, które istniały w lasach europejskich przed ich przekształceniem przez człowieka. Tworzy to idealną sytuację do badania adaptacji ewolucyjnych, gdyż można tu zobaczyć, do jakich warunków organizmy się przystosowywały, presji, jakich czynników były poddawane w przeszłości, a także można zebrać dane umożliwiające przeprowadzenie adekwatnych porównań z lasami pierwotnymi w innych strefach klimatycznych. 23:50 ANYTHING GOES. ALE JAZDA! - (2) Artystyczne/estradowe (widowisko), 47 min, Polska, 2020 Wykonawcy: Elżbieta Romanowska (prowadząca) To nieskończona dawka humoru i dobrej energii dla całej rodziny. Program rozrywkowy, w którym gwiazdy śpiewają, tańczą i biorą udział w serii zabawnych konkurencji, jakich do tej pory w polskiej telewizji nie było. Jak nigdy wcześniej, Królowe są dwie! Obdarzona silnym temperamentem i ciętym językiem prowadząca Elżbieta Romanowska oraz wyjątkowa konstrukcja, zaaranżowana w studiu jako element finału każdego odcinka, wywołująca salwy śmiechu na widowni, czyli Krzywa Scena. Uczestnicy zaliczają wywrotki, poślizgi oraz spontaniczne, wykraczające poza wszelką normę sytuacje, a wszystko to z humorem i ogromnym dystansem gwiazd do siebie samych. W każdym odcinku udział biorą nowi uczestnicy. To sześć gwiazd reprezentujących różne dziedziny, m.in. sport, aktorstwo, muzykę, taniec, kabaret. Łączy ich jedno - chęć dobrej zabawy. W Anything Goes. Ale Jazda! nie ma rywalizacji, główną zasadą jest dobry humor i świetna zabawa. Program pozwala zobaczyć ulubione gwiazdy w szalonych, spontanicznych i niecodziennych sytuacjach. 01:45 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC 69 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu odc. 69 Kemal odkrywa prawdę o swoim bracie i zabójstwie Karen. Nihan postanawia ostatecznie rozstać się z Kemalem. Zeynep próbuje poznać tajemnicę rodziny Ozana. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GĘŚ W SOLI Magazyn, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol uda się w swoją kulinarną podróż do Ciechocinka. Mało kto wie, że tutejsze tężnie zostały zbudowane nie tyle w celach zdrowotnych, lecz kulinarnych. Kiedy po kongresie wiedeńskim, Austriacy narzucili Królestwu Polskiemu ogromne cła na sól z Wieliczki, Stanisław Staszic polecił swoim inżynierom opracowanie metody na uzyskiwanie soli z obecnej na Kujawach solanki. A bez soli, tej najbardziej popularnej i najstarszej przyprawy nie istnieje żadna kuchnia. I choć dziś soli jemy w nadmiarze, warto poznać dawne sposoby jej pozyskiwania. W scenerii dawnej warzelni soli, gdzie pozyskuje się ją metodami sprzed 200 lat, Karol przygotuje swoje potrawy. W menu nie zabraknie gęsi, bo jak wiadomo, z gęsiny Kujawy słyną. Będzie zatem gęsina pieczona w soli i inne propozycje. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.