TVP Kultura Piątek, 09.07.2021 Zmiany z dnia 07.07.2021 w stosunku do raportu z dnia 24.06.2021 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:30 KUCHNIA POLSKICH ŻYDÓW - KRUCJATOWI EMIGRANCI Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Na antenie TVP Historia nowy cykl Kuchnia Polskich Żydów. Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie. W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić żydowski kawior, czyli pastę z bakłażana oraz ryż szafranowy z przyprawami.