TVP3 Piątek, 30.07.2021 09:15 NIECODZIENNIK - ODC. 39 KATOWSKI BIECZ Magazyn, 9 min, Polska, 2020 Autor: Paweł Sroka W średniowieczu tylko trzy miasta dzisiejszej Małopolski miały na początku prawo miecza, czyli prawo utrzymywania katów: Kraków, Nowy Sącz i Biecz. Ale tylko w Bieczu kata można spotkać dziś - w turmie pod wieżą ratuszową, w której niegdyś więziono skazańców. O historii bieckich katów opowiada pracownik Muzeum Ziemi Bieckiej, który w przebraniu kata oprowadza wycieczki. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA NA WODZIE TERMALNEJ Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do miejscowości Uniejów w województwie łódzkim. Mało kto wie, że znajduje się tam uzdrowisko geotermalne, a gorąca woda bucha, parując wprost do rzeki Warty. Karola Okrasę ściągnęły jednak do Uniejowa nie gorące kąpiele, ale wieść o tym, że jeden z kucharzy miejscowego hotelu, Jacek Kaźmierczak, używa wody geotermalnej do przygotowywania potraw. W kuchni wykorzystuje on wody termalne na trzy sposoby: po pierwsze kisi na niej ogórki, kapustę, grzyby, wędzone śliwki. Z tej wody przyrządza też zupę z suma z Warty, a także marynuje w niej mięsa, np. piersi kaczki czy gęsi. Pierwszym daniem będzie zupa z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. Kolejne danie to marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami. A ostatnie danie to pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym. 10:00 MARZĘ O TOBIE - ODC. 20 (MELEKERIN ASKI) Serial obyczajowy, 45 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Ersoy Güler, Hamdi Alkan Scenariusz: Ersoy Güler Aktorzy: Oya Basar, Gülper Özdemir, Berkay Hardal, Didem Balcin, Toygan Avanoglu, Serkan Kuru, Alihan Araci Yagmur ogłasza, że chce wrócić do domu opieki. Cała rodzina błaga go, żeby został. Nawet Necmettin jest wstrząśnięty. Melek jest załamana, bo wie, że chłopak odchodzi z jej powodu, ale nie potrafi podjąć decyzji. Rukiye wyjaśnia Yagmurowi, z jakiego powodu jej córka tak się zachowuje. Melike jest załamana, bo po odejściu Yagmura nie ma nikogo, kto mógłby się zająć domem i dziećmi. Mąż próbuje ją przekonać, że to ona powinna zostać w domu i rzucić pracę. Cała rodzina nie umie sobie z niczym poradzić po odejściu Yagmura. 15:20 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC. 84 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 45 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu odc. 84 Nihan odzyskuje przytomność. Kemal postanawia wywieźć ukochaną za granicę. Po raz kolejny pomaga mu jego przyjaciel. Emir zakazuje Kemalowi wstępu do szpitala. Mężczyzna potajemnie przesyła ukochanej prezent. 20:00 CZYTANIE PUSZCZY - ODC. 4 SZACUNEK DO DRZEWA Reportaż, 24 min, Polska, 2014 Autor: Beata Hyży Czołpińska Zdjęcia: Krzysztof Więckowski Bohaterem kolejnego odcinka jest Wiktor Kabac - artysta malarz, tworzący także w kamieniu i w drewnie, członek Związku Polskich Artystów Plastyków, współzałożyciel Towarzystwa Ochrony Krajobrazu i Towarzystwa Ochrony Puszczy Białowieskiej, autor licznych realizacji pomnikowych, ikonograficznych, obelisków, krzyży powstańczych oraz współtwórca największego w Polsce drewnianego pomnika ku czci pomordowanych w 1943 r. mieszkańców Hajnówki, strażnik tożsamości i dzikiej przyrody 23:20 ANYTHING GOES. ALE JAZDA! - (5) Artystyczne/estradowe (widowisko), 48 min, Polska, 2020 Wykonawcy: Elżbieta Romanowska (prowadząca) W tym odcinku wśród gości programu zobaczymy Michała Wójcika, Mikołaja Roznerskiego, Aleksandrę Szwed, Annę Głogowską, Olgę Sarzyńską, Marka Molaka. 00:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA NA WODZIE TERMALNEJ Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do miejscowości Uniejów w województwie łódzkim. Mało kto wie, że znajduje się tam uzdrowisko geotermalne, a gorąca woda bucha, parując wprost do rzeki Warty. Karola Okrasę ściągnęły jednak do Uniejowa nie gorące kąpiele, ale wieść o tym, że jeden z kucharzy miejscowego hotelu, Jacek Kaźmierczak, używa wody geotermalnej do przygotowywania potraw. W kuchni wykorzystuje on wody termalne na trzy sposoby: po pierwsze kisi na niej ogórki, kapustę, grzyby, wędzone śliwki. Z tej wody przyrządza też zupę z suma z Warty, a także marynuje w niej mięsa, np. piersi kaczki czy gęsi. Pierwszym daniem będzie zupa z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. Kolejne danie to marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami. A ostatnie danie to pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym. 01:45 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC 84 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 45 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu odc. 84 Nihan odzyskuje przytomność. Kemal postanawia wywieźć ukochaną za granicę. Po raz kolejny pomaga mu jego przyjaciel. Emir zakazuje Kemalowi wstępu do szpitala. Mężczyzna potajemnie przesyła ukochanej prezent. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA NA WODZIE TERMALNEJ Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do miejscowości Uniejów w województwie łódzkim. Mało kto wie, że znajduje się tam uzdrowisko geotermalne, a gorąca woda bucha, parując wprost do rzeki Warty. Karola Okrasę ściągnęły jednak do Uniejowa nie gorące kąpiele, ale wieść o tym, że jeden z kucharzy miejscowego hotelu, Jacek Kaźmierczak, używa wody geotermalnej do przygotowywania potraw. W kuchni wykorzystuje on wody termalne na trzy sposoby: po pierwsze kisi na niej ogórki, kapustę, grzyby, wędzone śliwki. Z tej wody przyrządza też zupę z suma z Warty, a także marynuje w niej mięsa, np. piersi kaczki czy gęsi. Pierwszym daniem będzie zupa z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. Kolejne danie to marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami. A ostatnie danie to pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym.