TVP3 Piątek, 10.09.2021 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NIEZWYKŁE DANIA Z RYB Magazyn, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Wiktor Zdrojewski, Józef Szymura Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol wyruszy do Iławy, gdzie w miejscowym hotelu szefem kuchni jest jego przyjaciel Grzegorz Labuda. Pan Grzegorz jest autorem książek kulinarnych o dawnej kuchni polskiej. Wspólnie z Karolem zaproszą widzów na historyczne dania z Iławy i regionu Pomorza, gdzie obecny szef kuchni spędził dzieciństwo. Pierwsza proponowana potrawa to słynny iławski węgorz na niebiesko, duszony w warzywach, z sosem holenderskim. Na tegoż węgorza na niebiesko do restauracji w iławskim ratuszu przed pierwszą wojną światową przyjeżdżali smakosze z dalekiego Królewca i Berlina. Druga propozycja, inspirowana kuchnią kaszubską, to marynowane śledzie z wątróbką z dorsza. Trzecie danie również pochodzi z Pomorza. To smażone policzki dorszowe z selerem. 10:00 WIĘZIEŃ MIŁOŚCI - ODC 15 (ADINI SEN KOY) Serial obyczajowy, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Mahir Aktas Aktorzy: Erkan Meri, Hazal Subasi, Yaprak Durmaz W czasie rodzinnego posiłku Alev oświadcza, że znalazła prywatne notatki Zehry na temat Omera. Ajsze i Nihat organizują niespodziankę dla Omera i Zehry - wyjazd do spa. Omer znowu grozi Zehrze, że jeśli ujawni ich umowę, gorzko tego pożałuje. Yener i Sevim nadal chcą poznać adres Zehry. Z wdzięczności za uratowanie małej Asji, Ajsze kupuje Zehrze sukienkę. Alev knuje wraz ze służącą. W tym czasie wszyscy zaczynają jej szukać, ale nie znajdują. 15:20 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC 113 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 45 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu Odc. 113 Emir postanawia pozbyć się dziecka Nihan bez jej wiedzy. W ostatniej chwili rezygnuje jednak z tego pomysłu. Emir każe Tufanowi zatrzelić Kemala. 00:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NIEZWYKŁE DANIA Z RYB Magazyn, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Wiktor Zdrojewski, Józef Szymura Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol wyruszy do Iławy, gdzie w miejscowym hotelu szefem kuchni jest jego przyjaciel Grzegorz Labuda. Pan Grzegorz jest autorem książek kulinarnych o dawnej kuchni polskiej. Wspólnie z Karolem zaproszą widzów na historyczne dania z Iławy i regionu Pomorza, gdzie obecny szef kuchni spędził dzieciństwo. Pierwsza proponowana potrawa to słynny iławski węgorz na niebiesko, duszony w warzywach, z sosem holenderskim. Na tegoż węgorza na niebiesko do restauracji w iławskim ratuszu przed pierwszą wojną światową przyjeżdżali smakosze z dalekiego Królewca i Berlina. Druga propozycja, inspirowana kuchnią kaszubską, to marynowane śledzie z wątróbką z dorsza. Trzecie danie również pochodzi z Pomorza. To smażone policzki dorszowe z selerem. 01:45 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC 113 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 45 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu Odc. 113 Emir postanawia pozbyć się dziecka Nihan bez jej wiedzy. W ostatniej chwili rezygnuje jednak z tego pomysłu. Emir każe Tufanowi zatrzelić Kemala. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NIEZWYKŁE DANIA Z RYB Magazyn, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Wiktor Zdrojewski, Józef Szymura Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol wyruszy do Iławy, gdzie w miejscowym hotelu szefem kuchni jest jego przyjaciel Grzegorz Labuda. Pan Grzegorz jest autorem książek kulinarnych o dawnej kuchni polskiej. Wspólnie z Karolem zaproszą widzów na historyczne dania z Iławy i regionu Pomorza, gdzie obecny szef kuchni spędził dzieciństwo. Pierwsza proponowana potrawa to słynny iławski węgorz na niebiesko, duszony w warzywach, z sosem holenderskim. Na tegoż węgorza na niebiesko do restauracji w iławskim ratuszu przed pierwszą wojną światową przyjeżdżali smakosze z dalekiego Królewca i Berlina. Druga propozycja, inspirowana kuchnią kaszubską, to marynowane śledzie z wątróbką z dorsza. Trzecie danie również pochodzi z Pomorza. To smażone policzki dorszowe z selerem.