TVP3 Piątek, 17.09.2021 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - LAS - NAJWIĘKSZA SPIŻARNIA Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol odwiedzi Puszczę Augustowską, największy w Polsce obszar leśny. A lasy to ogromna spiżarnia, do której sięgali nasi przodkowie i z której korzystamy dzisiaj także my wszyscy. Późną jesienią do lasu rusza się na grzyby, zbiera się żurawinę na błotnistych terenach, można też sięgnąć po zapomniane skarby, jak choćby topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. To chwast, którego bulwami zajadają się dziki i jelenie, gustowali w nim także nasi przodkowie. Karol Okrasa pokazuje, jak przygotować to warzywo. Głównym tematem odcinka będzie jednak grzybobranie. W zbieraniu grzybów Karolowi pomoże leśnik pan Adam Sieńko. Opowie o zasadach korzystania z dobrodziejstw lasów. Pierwszą potrawą będzie zupa ze świeżych grzybów z serkiem kozim. Druga potrawa to jajecznica ze świeżymi grzybami i z pieczonym topinamburem. Trzecim daniem będzie gulasz z jelenia, z czerwonym winem i suszonymi grzybami. 10:00 WIĘZIEŃ MIŁOŚCI - ODC. 20 (ADINI SEN KOY) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Mahir Aktas Aktorzy: Erkan Meri, Hazal Subasi, Yaprak Durmaz Yener ponownie grozi rodzinie Sevim. Alev i Nazan usiłują oczernić Zehrę. Nazan wykrada cenną broszkę, którą rodzina podarowała Zehrze. Omer uznaje Zehrę za złodziejkę i zamyka ją w magazynie. 15:20 WIECZNA MIŁOŚĆ S.II - ODC. 119 (SEZON 2. ODC. 5) (WIECZNA MIŁOŚĆ) Serial obyczajowy, 46 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu Odc. 119 Razem ze swoim przyjacielem, "Trucizną", Kemal postanawia zniszczyć firmę Emira. Rodzina Tarika nie akceptuje jego nowej żony, Banu, która była kochanką Emira. Tymczasem Tarik boryka się z problemami finansowymi. 00:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - LAS - NAJWIĘKSZA SPIŻARNIA Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol odwiedzi Puszczę Augustowską, największy w Polsce obszar leśny. A lasy to ogromna spiżarnia, do której sięgali nasi przodkowie i z której korzystamy dzisiaj także my wszyscy. Późną jesienią do lasu rusza się na grzyby, zbiera się żurawinę na błotnistych terenach, można też sięgnąć po zapomniane skarby, jak choćby topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. To chwast, którego bulwami zajadają się dziki i jelenie, gustowali w nim także nasi przodkowie. Karol Okrasa pokazuje, jak przygotować to warzywo. Głównym tematem odcinka będzie jednak grzybobranie. W zbieraniu grzybów Karolowi pomoże leśnik pan Adam Sieńko. Opowie o zasadach korzystania z dobrodziejstw lasów. Pierwszą potrawą będzie zupa ze świeżych grzybów z serkiem kozim. Druga potrawa to jajecznica ze świeżymi grzybami i z pieczonym topinamburem. Trzecim daniem będzie gulasz z jelenia, z czerwonym winem i suszonymi grzybami. 01:45 WIECZNA MIŁOŚĆ S.II - ODC. 119 (SEZON 2. ODC. 5) (WIECZNA MIŁOŚĆ) Serial obyczajowy, 46 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu Odc. 119 Razem ze swoim przyjacielem, "Trucizną", Kemal postanawia zniszczyć firmę Emira. Rodzina Tarika nie akceptuje jego nowej żony, Banu, która była kochanką Emira. Tymczasem Tarik boryka się z problemami finansowymi. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - LAS - NAJWIĘKSZA SPIŻARNIA Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol odwiedzi Puszczę Augustowską, największy w Polsce obszar leśny. A lasy to ogromna spiżarnia, do której sięgali nasi przodkowie i z której korzystamy dzisiaj także my wszyscy. Późną jesienią do lasu rusza się na grzyby, zbiera się żurawinę na błotnistych terenach, można też sięgnąć po zapomniane skarby, jak choćby topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. To chwast, którego bulwami zajadają się dziki i jelenie, gustowali w nim także nasi przodkowie. Karol Okrasa pokazuje, jak przygotować to warzywo. Głównym tematem odcinka będzie jednak grzybobranie. W zbieraniu grzybów Karolowi pomoże leśnik pan Adam Sieńko. Opowie o zasadach korzystania z dobrodziejstw lasów. Pierwszą potrawą będzie zupa ze świeżych grzybów z serkiem kozim. Druga potrawa to jajecznica ze świeżymi grzybami i z pieczonym topinamburem. Trzecim daniem będzie gulasz z jelenia, z czerwonym winem i suszonymi grzybami.