TVP3 Poniedziałek, 20.09.2021 09:30 W KOTLE HISTORII - BŁĘKITNA ARMIA. KUCHNIA FRANCUSKA. Magazyn, 26 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski pProwadzący) Program o tematyce kulinarnej. Treść odcinków wyznaczana jest przez wydarzenia historyczne, które pozwalają na pokazanie różnorodności kuchni. W kolejnym odcinku programu poznamy przepisy z książki "Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania wojska", która ukazała się w 1918 roku. Pierwszym potrawą będzie pot - au - feu, czyli bulion na mięsie. Następne to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przywędrowało do Polski z Błękitną Armią w 1919 roku. Jest to fasolka po bretońsku. 10:00 WIĘZIEŃ MIŁOŚCI - ODC 21 (ADINI SEN KOY) Serial obyczajowy, 42 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Mahir Aktas Aktorzy: Erkan Meri, Hazal Subasi, Yaprak Durmaz Omer zamyka Zehrę w magazynie, by skruszała i wyznała prawdę o broszce. Rodzina zaczyna się martwić, gdy Omer i Zehra nie schodzą na śniadanie. Alev domaga się zwrotu broszki od służącej Nazan. Mimo niechęci Omera, Alev jednak wraca do pracy w firmie. W magazynie, w którym Omer zamknął Zehrę, wybucha pożar. 15:20 WIECZNA MIŁOŚĆ S.II - ODC. 120 (SEZON 2. ODC. 6) (WIECZNA MIŁOŚĆ) Serial obyczajowy, 46 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu Odc. 120 Nihan wciąż poszukuje córki, nie chce poddać się Emirowi. Tymczasem Kemal postanawia zemścić się na tych, którzy go skrzywdzili podczas pobytu w areszcie. Rodzina Kemala świętuje jego powrót do domu. 17:00 LAS BLIŻEJ NAS - ODC. 38 Magazyn, 20 min, Polska, 2021 Scenariusz: Wojciech Wójcik Wykonawcy: Tomasz Zielonka (prowadzący) W kolejnym odcinku zaprezentujemy program leśników. Celem jest aktywizowanie Polaków oraz zachęcanie ich do tego, by jak najwięcej czasu spędzali w lesie i korzystali z atrakcji, których tu nie brakuje. Czas w las - to propozycja dla każdego, niezależnie od wieku i sprawności fizycznej. 20:00 LUBELSKIE PARKI KRAJOBRAZOWE - KAZIMIERSKI PARK KRAJOBRAZOWY Reportaż, 12 min, Polska, 2021 Autor: Anna Rapcewicz - Wiśniewska Kazimierz Dolny to miasteczko idealnie wkomponowane w krajobraz, na turystów czeka m.in. panorama Wisły z Góry Trzech Krzyży i Baszty, rynek, spichlerze na Wisłą. Ale Kazimierski Park to przede wszystkim wspaniała przyroda: Korzeniowy Dół - najsłynniejszy wąwóz, wąwozy w okolicach Rogowa, Skarpa Dobrska - wysoka nadwiślańska skarpa, Ścianka Pożaryskich - geologiczna historia Kazimierskiego Parku Krajobrazowego i miejsce zimowania nietoperzy. Pokażemy też Krowią wyspę - miejsce bytowania ptaków. 00:20 W KOTLE HISTORII - BŁĘKITNA ARMIA. KUCHNIA FRANCUSKA. Magazyn, 26 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Program o tematyce kulinarnej. Treść odcinków wyznaczana jest przez wydarzenia historyczne, które pozwalają na pokazanie różnorodności kuchni. W kolejnym odcinku programu poznamy przepisy z książki "Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania wojska", która ukazała się w 1918 roku. Pierwszym potrawą będzie pot - au - feu, czyli bulion na mięsie. Następne to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przywędrowało do Polski z Błękitną Armią w 1919 roku. Jest to fasolka po bretońsku. 02:30 WIECZNA MIŁOŚĆ S.II - ODC. 120 (SEZON 2. ODC. 6) (WIECZNA MIŁOŚĆ) Serial obyczajowy, 46 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özcivit, Neslihan Atagül Dogulu, Kaan Urgancioglu, Zerrin Tekindor, Kürsat Alniacik, Nese Baykent, Baris Alpaykut, Gökay Müftüoglu Odc. 120 Nihan wciąż poszukuje córki, nie chce poddać się Emirowi. Tymczasem Kemal postanawia zemścić się na tych, którzy go skrzywdzili podczas pobytu w areszcie. Rodzina Kemala świętuje jego powrót do domu. 05:30 W KOTLE HISTORII - BŁĘKITNA ARMIA. KUCHNIA FRANCUSKA. Magazyn, 26 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Program o tematyce kulinarnej. Treść odcinków wyznaczana jest przez wydarzenia historyczne, które pozwalają na pokazanie różnorodności kuchni. W kolejnym odcinku programu poznamy przepisy z książki "Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania wojska", która ukazała się w 1918 roku. Pierwszym potrawą będzie pot - au - feu, czyli bulion na mięsie. Następne to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przywędrowało do Polski z Błękitną Armią w 1919 roku. Jest to fasolka po bretońsku.