TVP Historia Środa, 03.11.2021 Zmiany z dnia 27.10.2021 w stosunku do raportu z dnia 20.10.2021 (dodano pozycję programową) 08:10 KUCHNIA DWUDZIESTOLECIA - ODC. NA PRZEDNÓWKU. KUCHNIA UBOGA Magazyn, 24 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Zdjęcia: Maciej Brola Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Potrawy głodowe, potrawy kuchni ubogiej to wielki rozdział znacznie gorzej zdokumentowany niż kuchnia mieszczańska. Dania chłopskie, dania proste, dania oparte na ziemniakach, cebuli, słoninie, twarogu, na ziołach znalezionych na łące nie gościły na pańskich stołach. Jednym z takich dań jest prażucha, która stała sie regionalnym daniem kuchni lubelskiej. W latach trzydziestych ubiegłego wieku ukazały się "Pamiętniki chlopskie", ktore okazały się materiałem nie do przecenienia. Autorzy przytaczają w nich również, co się wtedy jadało. Jedną z takich potraw jest parzybroda, na którą prowadzący program Łukasz Modelski zaprezentuje przepis.