TVP ABC Sobota, 20.11.2021 Zmiany z dnia 10.11.2021 w stosunku do raportu z dnia 03.11.2021 (dodano pozycję programową) 19:55 WIECZORYNKA - WIECZÓR Z WIADOMIRKIEM - LEONARDO DA VINCI, ODC. 28 Kameralne i studyjne (widowisko), 7 min, Polska, 2021 Reżyseria: Konrad Aksinowicz Scenariusz: Rafał Kadłucki Zapraszamy na niezwykły talk - show, który specjalnie dla najmłodszych widzów prowadzi znany z anteny TVP ABC reporter Wiadomirek. W kolorowym studiu spotkamy się również z jego dwoma zwariowanymi kuzynami z odległej czasoprzestrzeni. Pradomirki pojawiły się w naszych czasach dzięki niezwykłemu wehikułowi czasu. I to dzięki tej maszynie było możliwe zaproszenie do studia włoskiego artysty, architekta, inżyniera, a także odkrywcy, matematyka, anatoma, wynalazcy, geologa, filozofa, muzyka i pisarza, przedstawiciela swojej epoki, człowieka renesansu - Leonarda da Vinci. (dodano pozycję programową) 22:15 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK WĘDZONEJ ŚLIWKI Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na gotowanie z wędzoną śliwką z Beskidu Wyspowego, występującą pod nazwą suska sechlońska. To produkt regionalny, wpisany na europejską listę produktów o chronionym pochodzeniu geograficznym, który jest powszechnie kupowanyw okresie Bożego Narodzenia. Wędzone, suszone owoce służą przede wszystkim do przyrządzenia wigilijnego kompotu. Wedle legendy już w XIII wieku Święta Kinga sprowadziła na górzyste tereny Beskidów śliwki węgierki, które w nowym miejscu znalazły dobre warunki uprawy. Sama nazwa suska oznacza ususzoną i uwędzoną śliwkę, zaś określenie sechlońska pochodzi od nazwy wsi Sechna, gdzie tradycje uprawy i wędzenia śliwek sięgają XVIII wieku. Drylowane ręcznie śliwki węgierki wędzone są kilka dni w dymie z drewna bukowego w specjalnych wędzarniach, czyli tak zwanych suśniach. Jakie potrawy z wędzonymi śliwkami przygotuje kucharz? Choć nie będzie tradycyjnego kompotu z suszu, to pojawią się śledzie z grzybami i salsą z wędzonej śliwki. Będą też słodkie pierogi z wędzonymi śliwkami i masłem piernikowym, a na poświąteczny obiad jagnięcy gulasz z wędzoną śliwką na karmelowym piwie i czerwonym winie.