TVP Historia Środa, 17.11.2021 Zmiany z dnia 10.11.2021 w stosunku do raportu z dnia 03.11.2021 (dodano pozycję programową) 08:15 KUCHNIA DWUDZIESTOLECIA - PŁYWAJĄCY LUKSUS. POLSKIE TRANSATLANTYKI. Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Zdjęcia: Maciej Brola Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W okresie międzywojennym uruchomiono polską linię oceaniczną pod nazwą Gdynia America Line. W roku 1939 posiadała ona osiem transatlantyków. Polskie transatlantyki woziły pasażerów do obu Ameryk. Najważniejsze z nich były prawdziwymi ambasadorami polskiej sztuki, polskiego przemysłu, a przede wszystkim polskiej kuchni. Serwowano dania kuchni polskiej, tradycyjnej, a także rzeczy nieznane. W kolejnym odcinku potrawy z transatlantyckiego menu. Pierwszy przepis pochodzi z kuchni transatlantyka Batory. Potrawa jest trochę zapomniana, ale w polskich książkach kucharskich występuje od połowy XIX wieku; jest to pieczeń po huzarsku. Potrawa prosta, jednak czasochłonna. Drugie danie było serwowane na transatlatyku Piłsudski, Są to kotleciki rybne z sosem tatarskim.