TVP Historia Środa, 24.11.2021 Zmiany z dnia 17.11.2021 w stosunku do raportu z dnia 10.11.2021 (dodano pozycję programową) 08:15 KUCHNIA DWUDZIESTOLECIA - ODC. NIE SAMĄ GROCHÓWKĄ... KUCHNIA WOJSKOWA II RP Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Zdjęcia: Maciej Brola Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W okresie między rokiem 1918 a 1939 Wojsko Polskie mialo aż trzy Regulaminy żywieniowe. Zmiany w regulacjach dotyczące polskiej kuchni wojskowej przez całe dwudziestolecie nadzorował szef Departamentu Intendentury Ministerstwa Spraw Wojskowych płk Karol Masny. Stworzyła ona cztery wzory kuchni polowej. W kolejnym odcinku programu przedstawiamy menu kuchni wojskowej. Kuchnia wojskowa dwudziestolecia musiała być tania, objętościowa i kaloryczna. Takim daniem są knedle z sucharów, na które przepis znajdziemy również w książce Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". Kolejną potrawą serwowaną żołnierzom zwykle na kolację jest kiełbasa po kawaleryjsku.