TVP ABC Sobota, 04.12.2021 Zmiany z dnia 01.12.2021 w stosunku do raportu z dnia 24.11.2021 (dodano pozycję programową) 15:30 ZWIERZAKI CZYTAKI - IZOLATOR DŹWIĘKU, ODC. 113 Kameralne i studyjne (widowisko), 13 min, Polska, 2021 Reżyseria: Tomasz Trojanowski Scenariusz: Tomasz Trojanowski Wykonawcy: Andrzej Perzyna, Beata Perzyna, Piotr Bajtlik, Katarzyna Łachowska, Monika Nowogrodzka Szymek zakłada zespół. Nazwę wymyślą Pimpek z Pompkiem. Jest tylko jeden problem: brak instrumentów i środków na ich zakup. Michał opowie dziś przyjaciołom, czym jest ekonomia, budżet i co robić gdy skarbonka jest pusta. Czy zwierzakom uda się jednak zrealizować marzenie o założeniu zespołu? (dodano pozycję programową) 19:55 WIECZORYNKA - WIECZÓR Z WIADOMIRKIEM - NEPTUN, ODC. 30 Kameralne i studyjne (widowisko), 9 min, Polska, 2021 Reżyseria: Konrad Aksinowicz Scenariusz: Rafał Kadłucki Zapraszamy na niezwykły talk - show, który specjalnie dla najmłodszych widzów prowadzi znany z anteny TVP ABC reporter Wiadomirek. W kolorowym studiu spotkamy się również z jego dwoma zwariowanymi kuzynami z odległej czasoprzestrzeni. Pradomirki pojawiły się w naszych czasach dzięki niezwykłemu wehikułowi czasu. I to dzięki tej maszynie było możliwe zaproszenie do studia władcy mórz i oceanów - Neptuna. (dodano pozycję programową) 22:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KISZONKI ZDROWE I SMACZNE Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie widzom o kiszonkach, a także o pomysłach, jak je wykorzystać do tworzenia ciekawych i smacznych potraw. Oczywiście w Polsce od wieków kiszenie było jednym ze sposobów konserwacji żywności, co było w dawnych czasach podstawowym problemem. Smak kiszonej kapusty, ogórków, buraków na barszcz czy mąki na żurek towarzyszy nam od pokoleń. Dziś dodatkowo wiemy, że sfermentowana, czyli ukiszona żywność jest bogata w żywe kultury bakterii i korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartości probiotyków, mających dobroczynne działanie na naszą florę jelitową. A przy tym kiszonki są smaczne. Warto więc po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, kiedy to ilość świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Jakie potrawy z udziałem kiszonek przygotuje nasz kucharz? Będą to: tatar z wołowiny z dodatkiem kiszonej rzodkiewki i czosnku, zupa z kiszonych pomidorów na perliczce oraz dla wegetarian placki z soczewicy i szpinaku z salsą z kiszonych buraków.