TVP Historia Środa, 01.12.2021 Zmiany z dnia 01.12.2021 w stosunku do raportu z dnia 10.11.2021 (dodano pozycję programową) 08:15 KUCHNIA DWUDZIESTOLECIA - ODC. SŁODKO I EGZOTYCZNIE. IMIENINY MARSZAŁKA Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Zdjęcia: Maciej Brola Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) 19 marca 1914 roku w słynnej lwowskiej restauracji "U Naftuły" zapoczątkowana została nowa tradycja, huczne obchody imienin Józefa. Co jadał marszałek Jóżef Piłsudski? Nie znosił jarzyn, tolerował owoce. Najbardziej cenił sobie ciasta i słodkie leguminy. Ulubionym ciastem marszałka było ciasto z suszonymi śliwkami i pianką z białek. W tym odcinku programu przedstawimy przepis na to ciasto. 19 marca 1931 roku zastał marszałka na Maderze, gdzie serwowano mu danie rybne cataplana. Przepis na to danie zaprezentuje prowadzący program Łukasz Modelski.