TVP Kobieta Środa, 08.12.2021 Zmiany z dnia 07.12.2021 w stosunku do raportu z dnia 26.11.2021 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 05:40 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - IMBIR NAD WISŁĄ Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o imbirze. To jedna z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie kuchni - czy to chińskiej, japońskiej, koreańskiej lub wietnamskiej. Dla każdego mieszkańca Azji to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na wiele dolegliwości. Ale to, co nas interesuje najbardziej, to fakt, że imbir był naszym przodkom dobrze znany już od wieków. W pierwszych spisanych na polskich ziemiach przepisach kulinarnych z Malborka z XV wieku występuje imbir. Nie brak go także w polskich recepturach Falimirza czy Syreniusza z XVI wieku. A w pierwszej polskiej książce kulinarnej "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego wydanej w 1682 roku zdanie: "przydaj lub wsyp imbieru niemało" powtarza się nader często. Można powiedzieć, iż to jedna z ulubionych przypraw mistrza Czernieckiego. Później, w XVIII i XIX stuleciu imbiru używano mniej, ale nawet w chudym w importowane przyprawy okresie PRL - u każda gospodyni wiedziała, że bez mielonego imbiru nie ma dobrego piernika, pasztetu czy flaków. Dziś w sklepach mamy pełny wybór imbiru: znany naszym mamom, babciom suszony i mielony, świeże pędy (kłącza) dostępne są dziś w każdym sklepie, znany jest marynowany imbir jako dodatek do sushi, bywa nawet galangal zwany tajskim imbirem. To roślina spokrewniona z imbirem szeroko stosowana w kuchni tajskiej. Karol Okrasa przygotuje imbirowy sernik z kaszą gryczaną, pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz salsą z gruszki i marynowanego imbiru do pieczonego indyka z bakłażanem. (dodano pozycję programową) 14:10 ZIOŁOWA APTEKA - MALINY Magazyn, 9 min, Polska, 2021 Zioła to wciąż skuteczna, naturalna metoda walki z wieloma dolegliwościami i dobry sposób na poprawę stanu naszego zdrowia. Warto z nich korzystać, ale czasem nie wiemy, jak je stosować. Program o leczniczych właściwościach ziół przybliża znane i nieznane rośliny, które mogą pozytywnie wpływać na organizm człowieka i być pomocne w różnych schorzeniach, jakie nas dotykają, przedstawia sprawdzone receptury na herbatki, krople, syropy oraz inne specyfiki z darów natury.