TVP Historia Środa, 22.12.2021 Zmiany z dnia 22.12.2021 w stosunku do raportu z dnia 01.12.2021 (dodano pozycję programową) 08:10 KUCHNIA DWUDZIESTOLECIA - ODC. DYPLOMATYKA I ŁOWY Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Zdjęcia: Maciej Brola Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W drugiej Rzeczpospoltej polowanie byłó istotnym elementam utrzymywania stosunków międzynarodowych. Polską kuchnię myśliwską opisano i skodyfikowano, najistotniejszym dziełem w tym temacie była "Kuchnia myśliwska" z 1845 roku autorsta Jana Szytlera. W tym odcinku poznamy przepis na bigos litewski z książki Andrzeja Fiedoruka "Kuchnia kresowa". Wiele dań kuchni mysliwskiej znajdziemy również w ksiązkach kulinarnych Marii Disslowej. Z tych przepisów pochodzi drugie danie zając duszony.