TVP Historia Niedziela, 26.12.2021 Zmiany z dnia 22.12.2021 w stosunku do raportu z dnia 08.12.2021 (dodano pozycję programową) 14:15 W KOTLE HISTORII - ODC. DANIA Z BARU. KUCHNIA KONFEDERATÓW Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W roku 1768 zawiązała się konfederacja barska. Jednym z dowódców konfederacji był Kazimierz Pułaski, który pojawia się również jako bohater książki Henryka Rzewuskiego "Pamiątki Soplicy". Książka stała się inspiracją przepisów kulinarnych w kolejny odcinku programu. Innym bohaterem jest Wojciech Wielądko, autor opublikowanej w 1783 roku książki "Kucharz doskonały". Z niej pochodzi przepis na skopowinę w pietruszce. Drugą potrawą prezentowaną przez prowadzącego Łukasza Modelskiego jest stuka mięs.