TVP Historia Środa, 29.12.2021 Zmiany z dnia 22.12.2021 w stosunku do raportu z dnia 15.12.2021 (dodano pozycję programową) 08:10 KUCHNIA DWUDZIESTOLECIA - ODC. BAZAR, TARG I FAŁSZERSTWO Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Zdjęcia: Maciej Brola Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano wszystko. Były też miejsca, gdzie nie fałszowano żywności i można było tam kupić mięso najwyższej jakości. Były to żydowskie jatki na warszawskiej Pradze. Obok mięsa, można tam było nabyć cieszące się dużą popularnośćią podroby. Program zaczynamy od nereczek duszonych. Fałszowanie to nie tylko zastępowanie dobrych produktów złymi, to także zastępowanie jednych potraw przez drugie. Maria Disslowa w książce "Jak gotować" pisze o wielu fałszywych potrawach. Kolejną potrawą w tym odcinku programu jest fałszywy szczupak z cielęciny. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 18:45 ARCHIWUM ZIMNEJ WOJNY - ZMAGANIA O PRAWDĘ Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jan Sosiński Scenariusz: Andrzej Mietkowski, Jan Sosiński Muzyka: Piotr Dziki Chancewicz Wykonawcy: Andrzej Mietkowski (prowadzący) Od czasów zimnej wojny wiele jest spraw nierozstrzygniętych, nierozliczonych. Krakowskie Czarne Juwenalia 1977 po zamordowaniu studenta Stanisława Pyjasa były symbolem buntu niepokornych. Studencki Komitet Solidarności utworzono w proteście przeciw matactwom wokół zbrodni. Prawie pół wieku później kłamstwa o tym zdarzeniu powracają. O okolicznościach zamordowania współpracownika KOR mówią m.in. Jerzy Morawski - autor wielu dokumentów i scenarzysta filmu "Gry uliczne", dr hab. Cecylia Kuta z IPN, prokurator Krzysztof Urbaniak, koledzy Stanisława Pyjasa. Ponadto zobaczymy archiwalne materiały pokazujące działania służb PRL przeciw młodym nieprawomyślnym.