TVP Historia Sobota, 01.01.2022 Zmiany z dnia 15.12.2021 w stosunku do raportu z dnia 08.12.2021 (dodano pozycję programową) 12:15 KUCHNIA DWUDZIESTOLECIA - ODC. KUCHNIA TRZECH ZABORÓW. ZABÓR ROSYJSKI. Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Zdjęcia: Maciej Brola Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Łukasz Modelski, znany z cyklu "W kotle historii" tym razem proponuje smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem dwudziestolecia międzywojennego. Niezwykłego okresu w historii, kiedy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje, łączyły się ziemie podzielone kulturowo, ekonomicznie, politycznie przez zaborców. W wyniszczonej w czasie I wojny światowej Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, rzeczywistość z marzeniami. Smaki, które wówczas powstały, dla nas do dziś są smakami rodzinnego domu. W pierwszym odcinku poznamy przepis na barszcz z kaszą gryczaną, pochodzący z broszurki autorstwa dr. med. Władysława Chodeckiego opublikowanej w 1916 roku - "Oszczędna kuchnia. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać." Drugi przepis pochodzi z broszurki, która stała się bestsellerem w okresie I wojny światowej p.t. "200 potraw z ziemniaków". Autorem tej broszurki jest tajemniczy lub tajemnicza B. K. S. i poleca sałatę polską.