TVP Historia Niedziela, 06.03.2022 Zmiany z dnia 16.02.2022 w stosunku do raportu z dnia 10.02.2022 (dodano pozycję programową) 13:50 W KOTLE HISTORII - JEDZENIE ZASTĘPCZE. KUCHNIA STANU WOJENNEGO. Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (Prowadzący) W czasach kiedy na półkach sklepowych był ocet i ocet, a i to nie zawsze, kucharze zamienili się w wynalazców, którzy z zastępników i niczego tworzyli smaki kultowe dla całego pokolenia. Jak zwykle w czasie wojny Ersatz stał się bohaterem sceny gastronomicznej: Jak kawa z cykorii w czasie okupacji, jak Curry wurst w czasie mostu powietrznego nad Berlinem. Dary, polowania w sklepach, kolejki. Ostatnia dekada PRL to stan permanentnego niedoboru. Blok w owym czasie był określeniem nie tylko budynku, ale przede wszystkim czekoladopodobnego przysmaku tworzonego domową metodą. Podobnie czekoladopodobne były owsiane ciasteczka. Hot - dogi, których już sama nazwa nie przystawała do zamkniętych granic zastąpiono swojską bułką z pieczarkami. Przepisy na te kultowe potrawy w tym odcinku programu. Zaprasza Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów Polskich" i "Kuchnia Dwudziestolecia". (dodano pozycję programową) 01:55 SZEROKIE TORY - JEDEN DZIEŃ Z ŻYCIA WŁAŚCICIELA SZKOŁY TAŃCA W DONIECKU Reportaż, 24 min, Polska, 2004 Autor: Barbara Włodarczyk Tym razem reportaż z Ukrainy - jeden dzień z życia tancerza, instruktora, międzynarodowego sędziego tańca towarzyskiego. Bohater jest właścicielem prywatnej szkoły tańca, która cieszy się coraz większą popularnością wśród młodzieży średniej klasy, jako że jest to elitarne hobby na Ukrainie.