TVP Historia Niedziela, 10.04.2022 Zmiany z dnia 23.03.2022 w stosunku do raportu z dnia 16.03.2022 (dodano pozycję programową) 11:35 CO JADAJĄ PAPIEŻE? (EATING LIKE A POPE) Film dokumentalny, 50 min, Francja, 2016 Reżyseria: Frederic Lapage Muzyka: Carolin Petit Wykonawcy: Janusz Szydłowski Film dokumentalny o tym, co spożywają papieże oraz inni ludzie pracujący lub goszczący w Watykanie. Jan Paweł II oraz jego ulubione kremówki i pierogi, tyrolskie przysmaki Benedykta XVI, argentyńskie słodycze Franciszka - to tylko niektóre przykłady. Poznamy również farmę, która znajduje się w Castel Gandolfo. To wspaniała podróż po mało znanej gastronomii Watykanu. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 13:35 W KOTLE HISTORII - TADEUSZ KOŚCIUSZKO I KUCHNIA DWÓCH KONTYNENTÓW Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Jego międzynarodową karierę można było przewidzieć już kiedy studiował w Szkole Rycerskiej. Koledzy wołali na niego Szwed. Wprawdzie pochodził ze średniozamożnej rodziny szlacheckiej z Polesia, jednak wyróżniał się pilnością, postępami w nauce, a także sprawnością i siłą fizyczną. Ponadto fascynował się postacią króla Szwecji Karola XII, co przełożyło się na jego przydomek Szwed, czyli Tadeusz Kościuszko. Paryż, Drezno, europejskie doświadczenia poprzedziły jego drogę na wojnę do Ameryki, gdzie stanął po stronie zbuntowanych kolonizatorów walczących o swoją niepodległość i tożsamość amerykańską z Wielką Brytanią. To za oceanem zdobył szlify generalskie i zaprzyjaźnił się z indiańskim wodzem. Doświadczenia walki o wolność sprawiły, że kiedy stanął na czele Insurekcji, oznajmił, że za samą szlachtę bić się nie będzie. Jego kosynierzy spod Racławic stali się ikonami walki o wolną Polskę. Nigdy się nie ożenił. Przepisy na proste żołnierskie dania, w których gustował Tadeusz Kościuszko na dwóch kontynentach, a które znakomicie łączą się ze sobą: amerykańskie pulled pork z łopatki wieprzowej, polskie inaczej kurczęta, a do tego kiszone ogórki, pomidory i kapustę w tym odcinku programu prezentuje Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów i"Kuchnia Żydów polskich oraz "Kuchnia dwudziestolecia". (dodano pozycję programową) 16:30 GIGANCI HISTORII - JULIUSZ CEZAR - ŻYCIE I PODBOJE Teleturniej, 45 min, Polska, 2022 Reżyseria: Tomasz Motyl Scenariusz: Mikołaj Korzyński Wykonawcy: Przemysław Babiarz (prowadzący) Gajusz Juliusz Cezar był nieustraszonym wodzem z duszą poety. Podbił Galię, wyprawiał się daleko poza granice imperium rzymskiego, za Ren i do Brytanii. Tworzył dzieła literackie, które są cytowane do dziś. Cezar przez dziewięć lat zdobył w Galii 800 miejscowości, podbił 300 walecznych ludów i wrócił do Rzymu w chwale. Żeby wejść na szczyty władzy, umiał pozyskać potężnych sojuszników, a potem nie zawahał się wszcząć wojnę domową. Legendę o wielkim Cezarze, dla którego wzorem był Aleksander Wielki, podsyca jego romans ze słynącą z urody królową Egiptu Kleopatrą, oraz to, że zginął od ciosów nożem z rąk dawnych przyjaciół. Czy słowa "I ty Brutusie przeciwko mnie?" padły z ust Cezara, czy wymyślił je Szekspir, jest kwestią sporną. Jedno jest pewne, zawsze kiedy je wypowiadamy, myślimy właśnie o nim. Życie i dokonania potężnego władcy, który nie chciał tytułu królewskiego są tematem tego odcinka teleturnieju.