TVP ABC Sobota, 07.05.2022 Zmiany z dnia 27.04.2022 w stosunku do raportu z dnia 20.04.2022 (dodano pozycję programową) 12:20 UGOTUJ NAM BAJKĘ - ZŁOTA RYBKA Kameralne i studyjne (widowisko), 16 min, Polska, 2020 Reżyseria: Anna Piksa Scenariusz: Anna Piksa Wykonawcy: Piotr Fronczewski, Jakub Steuermark (prowadzący) Program zachęcający do wspólnego, rodzinnego gotowania. Nie ma bowiem nic cenniejszego niż czas spędzony razem. Razem z kucharzem i trójką małych współprowadzących wspólnie z bajkowymi postaciami przekonamy nawet niejadki do jedzenia z apetytem. Tego dnia słońce wstało wyjątkowo wcześnie, a więc i rybak postanowił wybrać się na połów skoro świt. Od jego ostatniego spotkania ze złotą rybką minęło wiele długich, wypełnionych ciężką pracą lat. Rybakowi przybyło kilka nowych zmarszczek i ubyło całkiem sporo siwych włosów. Jedno się jednak nie zmieniło. Rybak cały czas nade wszystko kochał łowić ryby. Spędzał nad wodą całe dnie. I gdy zmęczony, po wielu godzinach połowów, wracał do domu, jedyne czego pragnął, to cisza i spokój. Tego dnia mógł jednak jedynie o nich pomarzyć. Kto odwiedził rybaka i co szef kuchni zaproponuje, mając do dyspozycji popularne gatunki ryb? (dodano pozycję programową) 22:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNY POLSKI OBIAD Magazyn, 25 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol wyruszy do kwitnącego sadu w okolice Maciejowic nad Wisłą. W dzieciństwie spędzał tam wiele czasu, pomagał swojemu wujkowi sadzić drzewa owocowe i rozkoszował się smakami obiadów przygotowanych przez swoją ciocię. Dziś powraca w te strony, aby obejrzeć wielkie kwitnące czereśnie, które sadził z wujem wiele lat temu. Ale także po to, by przypomnieć smaki obiadów cioci. I choć na co dzień jadało się skromnie, to głównymi składnikami bardziej uroczystego obiadu zawsze był schab wieprzowy i kapusta. Zresztą do dziś wielu Polaków uważa, że schabowy z kapustą to najbardziej polskie danie. Dlatego Karol sięgnie po schab i kapustę, ale potrawy, jakie przygotuje będą niezwykłe. Proponuje trzy dania. Pierwszą propozycją będzie wiosenna zupa gulaszowa ze schabu, kapusty i młodej pokrzywy. Druga to smażone roladki ze schabu wieprzowego z serem i żurawiną podane na ciepłej ziołowej sałatce z kapusty. Trzecia propozycja to wędzone na drzewie czereśniowym steki ze schabu, podane z serkiem z botwinką i pieczonym słodkim ziemniakiem.