TVP ABC Sobota, 14.05.2022 Zmiany z dnia 27.04.2022 w stosunku do raportu z dnia 20.04.2022 (dodano pozycję programową) 12:20 UGOTUJ NAM BAJKĘ - BRZYDKIE KACZĄTKO Kameralne i studyjne (widowisko), 16 min, Polska, 2021 Reżyseria: Anna Piksa Scenariusz: Anna Piksa Wykonawcy: Piotr Fronczewski, Jakub Steuermark (prowadzący) W tym spotkaniu znajdujemy kulinarne inspiracje w baśni "Brzydkie Kaczątko". Uczymy się przygotowywać Brzydkie Kaszątka kotleciki, nazwane na cześć kaczątka, podobnie jak ono, swoje prawdziwe piękno skrywające w środku. Zrobimy je bowiem z niezwykle pożywnej kaszy gryczanej. Życzymy kwa - kwacznego! (dodano pozycję programową) 22:15 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - Z KURCZAKIEM PRZEZ WIEKI Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa zabiera widzów na wycieczkę w czasie i w przestrzeni. Zajmie się mięsem dostępnym dla każdego i w każdym miejscu Polski. To mięso kurczaka, które dziś jest obecne w menu każdej restauracji, a nawet stołówki. Ale kiedyś kurczak był ozdobą wykwintnych stołów, w biedniejszych rodzinach bywał jedzony wyłącznie z wielkich okazji. W dawnych polskich książkach kulinarnych zajmował ważne miejsce. Karol sięgnie po przepisy z XVII i XVIII wieku, które oczywiście lekko złamie, aby pokazać, jak kiedyś traktowano mięso kurczaka i jak wiele dawnych pomysłów kulinarnych można przerobić na współczesny język kuchni. Pierwsza potrawa to smażone w pistacjach piersi kurczaka, z pieczoną dynią i pomidorowo - jabłkową salsą. Druga propozycja - pieczone na grillu piersi kurczaka z sosem z sardeli i świeżego estragonu, z wątróbkami drobiowymi smażonymi w miodzie pitnym. Trzecie danie to rosół z kury, aromatyzowany kardamonem i limonką.