TVP ABC Sobota, 04.06.2022 Zmiany z dnia 25.05.2022 w stosunku do raportu z dnia 18.05.2022 (dodano pozycję programową) 09:40 ĆWIERKAJĄCE HISTORIE - MAŁPIE SŁOŃCE, ODC. 28 (MONKEY SUNSHINE) Serial animowany, 10 min, Kanada, 2015 Zdobywcy dżungli używają kłębka wełny, aby odwrócić uwagę figlarnej małpy i dostać się przed zachodem słońca do Leśnego Fortu. (dodano pozycję programową) 22:40 JAK TO DZIAŁA - ODC. 135 NAUKA "OD KUCHNI" Magazyn, 25 min, Polska, 2017 Radek Brzózka powie o tym, jakie substancje odżywcze uwalniają się z warzyw podczas gotowania, którym warzywom wysoka temperatura służy, którym szkodzi. Porównamy działanie szybkowaru (gotowanie pod wysokim ciśnieniem) oraz metodę sous vide (gotowanie próżniowo pakowanych produktów, czyli w niższym ciśnieniu). Dlaczego smażone potrawy najbardziej nam smakują? Jak mierzy się kaloryczność produktów? Jakie urządzenia i procesy można spotkać w profesjonalnej kuchni? A także kuchnia molekularna, czyli ciekły azot i proszki w akcji. Czy jest to tylko spektakularny trick, czy kryją się za tym faktyczne korzyści dla smakoszy?