TVP ABC Czwartek, 09.06.2022 Zmiany z dnia 04.06.2022 w stosunku do raportu z dnia 18.05.2022 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:40 TOBOT - GALAKTYCZNI DETEKTYWI - PODWODNA ZASADZKA CZĘŚĆ DRUGA, ODC. 21 (UNDERWATER AMBUSH PART 2.) Serial animowany, 12 min, Korea Połudn., 2010 Tadek, Komandor Wszechświat i Czołg rozdzielają się, by odnaleźć Oddział Chaos. Tadek i Komandor znajdują złoczyńców, ale padają ofiarą ataku gigantycznej meduzy Doktora X. Czołg chce uratować przyjaciół, jednak żeby to było możliwe, musi utrzymać nerwy na wodzy. By pokonać przeciwnika, cała trójka będzie musiała działać wspólnie. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 17:05 NIESAMOWITY DŻINI - SUPEŁ, ODC. 39 (TIED UP IN KNOTS) Serial animowany, 4 min, Kanada, 2018 Papcio Szop zmywa naczynia po obiedzie. Pomagają mu Lili i Leo. Kiedy Papcio próbuje zdjąć mokry fartuch, okazuje się, że na tasiemkach zrobił się ogromny supeł. Dżini pomaga rozwiązać ten problem. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 17:10 NIESAMOWITY DŻINI - CZAS NA CHLEB, ODC. 40 (BREAD TIME) Serial animowany, 4 min, Kanada, 2018 Mama Poziomka upiekła pyszny chleb. Okazało się jednak, że w szafce leżał drugi, czerstwy bochenek. Dżini próbuje wymyślić, do czego można go użyć. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 20:50 RONJA, CÓRKA ZBÓJNIKA - WALKA DRAPIEŻCÓW, ODC. 24 (FIGHT OF THE WILD BEASTS) Serial animowany, 23 min, Japonia, 2015 Mattis ratuje z więzienia jednego ze swych zbójników, a także dwóch ludzi Borki. To zaostrza konflikt z namiestnikiem, który od tej pory nie daje obu bandom spokoju. Czy to czas, by połączyć siły? (dodano pozycję programową) 22:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - CZEKOLADA I OWOCE NIE DO DESERU Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyruszy do sadów nadwiślańskich, w których spędzał wakacje w młodości. A na kulinarny warsztat weźmie owoce z sadu i czekoladę. Te składniki zazwyczaj kojarzą się z deserem, nie dziwi ich obecność w kremach, ciastach czy słodkich tartach. Ale czy można je łączyć z mięsem lub rybą? Owoce już nieraz gościły w naszym programie w takich daniach. Ale czekolada? Karol pokaże, że czekolada może być atrakcyjnym dodatkiem do mięsa. W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa przygotuje potrawy z dodatkiem czekolady i owoców. Pierwszą potrawą będzie łosoś z ostrym musem jabłkowym i sałatka z jabłek, cebuli i kaszy gryczanej. Druga propozycja to marynowana w śliwkach i kardamonie pieczona pierś kaczki z czekoladą, podana z sałatką z jabłka, ogórka, cebuli i selera. Trzecie danie to pieczony boczek podany z pieczonym gruszkami pieprzno - czekoladowymi i sałatka z ciecierzycy i ogórka. Jak będą wyglądać i smakować takie potrawy? Zobaczymy w programie.