TVP HD Sobota, 04.11.2023 05:20 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 54 PRZEŁOM DUNAJCA Magazyn, 23 min, Polska, 2017 Reżyseria: Adam Molak Scenariusz: Przemysław Skoczek Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor W trakcie kolejnej wyprawy Tomasz Bednarek odwiedzi jedno z tych miejsc, gdzie szczególnie silnie czuć potęgę natury i moc żywiołów oraz majestat i monumentalność gór. Płynąc rwącą rzeką wśród ścian skalnych, wysokich miejscami na 300 metrów, można doświadczyć niesamowitych wrażeń. To spływ Przełomem Dunajca, nazywanym także Pienińskim Przełomem, atrakcja na skalę europejską. Warto to przeżyć, a przy okazji poznać cały, jakże malowniczy region, w większości leżący na terenie najstarszego w Polsce - utworzonego w 1932 roku - Pienińskiego Parku Narodowego. Przez wieki spływ Przełomem Dunajca miał przede wszystkim znaczenie gospodarcze. To właśnie w tej okolicy, zwiezione z Tatr i Gorców drewno łączono w tratwy i spławiano Dunajcem, a potem Wisłą aż do Gdańska, gdzie wykorzystywane było do budowy statków. Dziś spływ to wyjątkowa atrakcja turystyczna. Najlepszym jej zwieńczeniem jest odwiedzenie urokliwych miasteczek tego regionu - Szczawnicy i Krościenka oraz średniowiecznej warowni - zamku w Niedzicy. 05:50 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 3 SEZON II - DZICZYZNA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o wyjątkowych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W dzisiejszym odcinku odwiedzimy Dolny Śląsk. Tam dowiemy się, jakie walory ma dziczyzna i dlaczego warto sięgać po nią w kuchni. Przygotujemy bigos myśliwski i comber z daniela. 06:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 47 CHORWACJA "PELJEAC I KONAVLE" (181) Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Białe słońce przegania mgiełkę znad morza i zmienia jego toń w lazur. Wiaterek szemrze w koronach palm. Poranek w południowej Dalmacji. Robert Makłowicz na tarasie hotelu w miejscowości Orebić raczy się śniadaniem. Na stoliku typowy zestaw - w miejscowym języku velike makjato - wzbogacony o strudel z jabłkami. Dalmacja to kraina historyczna w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie oraz Czarnogórze, na wschodnim wybrzeżu Adratyku. Trasa podróży przez południową Chorwację prowadzi z półwyspu Peljesac aż za Dubrovnik, do mniej turystycznego regionu Konavle. Najbliższy ląd to wyspa Korcula i nieco dalsza wyspa Mljet. Na końcu półwyspu, w cichej zatoczce, schowała się wioska Loviste. Nawet w sezonie nie ma tam tłumów. Tutaj krakowski smakosz uczył się podstaw dalmatyńskiej kuchni. Wraz z nim odwiedzamy nadmorską restaurację. Jej właściciel Gordan Matijasević wyciąga właśnie z wody kosz z langustami i zaprasza na degustację sałatki, której głównym składnikiem jest ten skorupiak. W kieliszkach białe wino, a rozmowa dotyczy dalmatyńskiej kuchni. Półwysep Peljesac to nie tylko ryby i skorupiaki. To także jedno z najsłynniejszych miejsc w Dalmacji, gdzie uprawia się winorośl. W miasteczku Orebic krakowski podróżnik degustuje najbardziej znane gatunki miejscowego czerwonego wina: postup i dingac. Znad morza Robert jedzie do wnętrza półwyspu, gdzie jest o kilka stopni chłodniej. Winiarską stolicą środka półwyspu jest miasteczko Kuna. Kiedyś ludne, w czasie II wojny spalone, dziś ma niewielu mieszkańców, głównie winiarzy. W Kunie Peljeskiej wina można się napić w rodzinnych konobach. Konoba to rodzaj gospody we wnętrzach miejscowych domów. Oprócz wina można tu także dostać coś do jedzenia. Gospodarze, z którymi Robert gawędzi po chorwacku, podają wino czerwone i różowe. Do tego dalmatyńskie przysmaki, m.in. z dzikich szparagów. Po degustacji Robert udaje się na przechadzkę. Droga, po której stąpa, została wytyczona w czasach Austro-Węgier, a jej najstarszy odcinek pochodzi z czasów napoleońskich. Danie główne odcinka to manitra, czyli makaron po dalmatyńsku w sosie z młodym bobem i kalmarami. Robert przyrządza je w nadmorskim miasteczku Trstenik. Swoją winiarnię ma tutaj legendarny winiarz, pan Miljenko Grgić, jeden z ojców założycieli winiarstwa w Kalifornii, który na starość powrócił do ojczyzny przodków, by i w Chorwacji szerzyć winiarską kulturę. Peljeska winiarnia pana Miljenka, który ma dziś 92 lata, to w porównaniu z jego kalifornijskimi biznesem winnym skala kieszonkowa - tylko dwa szczepy: posip z Korculi i plavac mali z Peljesca. Plavac mali to ojciec kalifornijskiego szczepu zinfandel. Emigranci z Dalmacji zawieźli szczepy plavac mali do Stanów. Miasteczko Cavtat to dziś niewielki kurort. Na nabrzeżu przystani tłumy turystów. Walory tego regionu docenili już starożytni Grecy, którzy założyli tu kolonię o nazwie Epidaurum. Cavtat to wrota do regionu Konavle. Żeby zrozumieć istotę tego miejsca, trzeba oddalić się od morza. Tam są góry małe, tutaj wielkie, a pomiędzy nimi "polje" - tak się nazywa na Bałkanach szeroka, płaska dolina, gdzie uprawia się winorośl. Kolejne zwiedzane miasteczko to Gruda. Na słonecznych ulicach można zobaczyć turystów na rowerach. Miejscowi, jeśli jeżdżą, to samochodami, albo siedzą w kawiarniach. Latem odbywają się tu zabawy i festyny ludowe z mnóstwem lokalnych przysmaków. Ostatni etap podróży to niewielki półwysep Prevlaka, kres dzisiejszej Dalmacji. Pierwsza góra na horyzoncie to granica z Czarnogórą. Dalej jest Bośnia i Hercegowina. Prevlaka to brama do Boki Kotorskiej, która kiedyś też była Dalmacją. Stacjonowała tam austro-węgierska marynarka wojenna. 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 47 CHORWACJA "LASTOVO I MLJET" (182) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Mało jest krajów takich jak Chorwacja - z bogato rozwiniętą linią brzegową i tyloma wyspami wymagającymi połączeń promowych. Największą i najbardziej oddaloną od lądu jest dalmacka wyspa Lastovo. Historia Lastova w telegraficznym skrócie przedstawia się następująco. Do wojen napoleońskich wyspa należała do Republiki Dubrownickiej. Potem wchodziła w skład utworzonych przez Napoleona Prowincji Iliryjskich. Po kongresie wiedeńskim w 1815 r. należała do Austrii, a od 1867 r. do Austro-Węgier. W okresie dwudziestolecia międzywojennego były tu Włochy. Po II wojnie, w czasach Jugosławii, Lastovo było bazą marynarki wojennej. Do dziś pozostały na wyspie wykute w skałach tunele, w których cumowały kutry rakietowe i okręty podwodne. W tamtych czasach cudzoziemcy, ale też i Jugosłowianie mieli zakaz wstępu na wyspę. Dziś armię wypiera sztuka. Na wyspie odbędzie się bowiem koncert muzyki Szostakowicza - widzowie siedzą na łodziach, a kwartet smyczkowy ulokował się na skałach. Stolicą wyspy jest niewielkie miasto o tej samej nazwie, malowniczo położone na wzgórzach. Miasto usytuowane jest w głębi lądu, a nie na wybrzeżu, bo to właśnie z morza przychodziło niebezpieczeństwo. W stolicy Robert podziwia architekturę z czasów Republiki Dubrownickiej i słynne lastowskie fumari, czyli ozdobne kominy. Komin to po chorwacku dimnjak, ale tutaj nazywa się go z włoska fumar. Fumary to symbol miasteczka. Ich wysokość pełni funkcję praktyczną, zapewnia lepszy cug. Niegdyś był to również symbol statusu społecznego. Wody wokół Lastova są najżyźniejsze na Adriatyku, dlatego mieszkańcy wyspy od zawsze łowili ryby. Dziś też łowią, ale przede wszystkim obsługują turystów. Robert zwiedza wioskę rybacką o nazwie Lucica, niegdyś morskie okno na świat stolicy wyspy. Wioska i latarnia morska z XIX wieku to obiekty tzw. turystyki kwalifikowanej - w dawnych domach rybaków można dziś spędzać wakacje. Zatoczka Solitudo - w sezonie aż roi się tu od jachtów i katamaranów. Cumują przy nabrzeżu i przy bojach, zajmując całą przestrzeń. W zatoce jest hotel z restauracją, gdzie Robert degustuje zupę rybną i miejscowe specjały. A co się tutaj jada? Na całej wyspie nie ma ani jednego supermarketu, są tylko niewielkie sklepiki. W nich produkty przywożone promem - w puszkach albo kartonach. Ale podstawą menu są rzeczy lokalne. Oliwa (na wyspie rosną dwie endemiczne odmiany oliwek: piculja i lastovka), wino, smażone kalmary, langustynki, drapieżna ryba skorpena i ziemniaki z blitwą, czyli botwiną. Claudio Magris, włoski eseista, pisał o śródziemnomorskich mikrokosmosach kultywujących swą odrębną tradycję, niepodatnych na wpływy. Lastovo to doskonały tego przykład. Niewielka wyspa: niezmieniona przyroda, architektura jak z Republiki Dubrownickiej i własny język - dialekt dalmacki z wpływami włoskimi. Każdy kamień tutaj, każde tutejsze słowo, warte są więcej niż tona złota. Z Lastova Robert płynie na wyspę Mljet uznawaną za najzieleńszą wyspę Adriatyku; niektórzy twierdzą, że w ogóle Śródziemnomorza. A to dzięki odwiecznym lasom piniowym. Wszędzie czuć tu zapach żywicy i miodu. Stąd zresztą nazwa wyspy Mljet. W roku 1960 na Mljecie ustanowiono park narodowy. Atrakcją wyspy jest też słone Wielkie Jezioro, na środku którego, na małej wysepce, już w XII wieku założyli klasztor benedyktyni z Gargano w Apulii. A co jadali tutejsi wyspiarze? Nie ryby. Te sprzedawali. Podstawą ich jadłospisu była ośmiornica, która jest też daniem odcinka. Na kamiennym nabrzeżu Robert gotuje ośmiornicę na czerwono. Atrakcją Mljetu są też piaszczyste plaże, co w Dalmacji, nad Adriatykiem jest prawdziwą rzadkością. Jaka jest główna różnica między Lastovem a Mljetem? Na Mljecie nie ma miast, same sioła. Robert podziwia nadmorską wioskę Polace. Już Rzymianie traktowali ją letniskowo i rekreacyjnie. Swój pałac miał tu cesarz August. Nadal stoi tutaj pałac prefekta Pierusa z II wieku po Chrystusie. Niegdysiejsza pałacowa brama jest fragmentem tutejszej arterii komunikacyjnej. Mieszczą się w niej nawet autobusy. Zanim Robert odpłynie z Mljetu ostatnim promem, czeka go jeszcze atrakcja o charakterze kulinarnym. Na tarasie leśnej restauracji, nad plażą, degustuje tutejsze przysmaki: ośmiornicę duszoną pod kopułą oraz przystawki: solone sardele, sardynki, kozi ser i szynkę prsut w plastrach. I to już jest koniec tej dalmatyńskiej wyspiarskiej Odysei. 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. FESTIWAL ZIEMNIAKA. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Prowadzący: Karol Okrasa W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyrusza do skansenu w Muzeum Wsi Radomskiej. Co roku, podobnie jak w innych miejscach kraju, odbywa się tu festiwal ziemniaka połączony z konkursem kulinarnym na regionalne potrawy z tego niegdyś zamorskiego, a dziś najbardziej swojskiego warzywa. Biorą w nim udział liczne koła gospodyń wiejskich z bliższej i dalszej okolicy. Karol bywa częstym gościem na tej imprezie, uczestnicząc w pracach jury. Autorki najciekawszych dań od czasu do czasu goszczą w naszym programie. Tym razem zobaczymy panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Skłoby. Poczęstują one Karola własnoręcznie przygotowanymi, wielokrotnie nagradzanymi przysmakami. Będą to "gulby", czyli wydrążone ziemniaki z farszem z cebuli i boczku, zapieczone następnie w ognisku. Danie to ponoć jadali w czasie wojny partyzanci działający w okolicach ich miejscowości. Inną ciekawostką będzie "porka" - rodzaj prażuchy, czyli ziemniaków uprażonych z mąką, podanej na trzy sposoby: z okrasą, z prażoną śmietaną oraz na słodko z konfiturą z jagód. Panie zaprezentują te potrawy widzom i Karolowi. Oczywiście nasz kucharz przygotuje swoje autorskie potrawy z ziemniaka. Propozycje Karola Okrasy: 1/ Kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana podane z szybkim pesto z orzechów i rukoli; 2/ Duszone w cebuli uda kurczaka, zapieczone z młodymi ziemniaczkami i serem; 3/ Zupa kartoflana z maślanką i salsą z pieczonej papryki. 08:05 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 3 SEZON I - SABAŁA I ZBÓJNICY Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jakub Baryga Scenariusz: Jakub Baryga Zdjęcia: Łukasz Rogowski, Aleksander Macierzyński, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel-Bułecka Wykonawcy: Sebastian Karpiel-Bułecka W tym odcinku Sebastian podąża śladami słynnego Sabały. Gawędziarz, muzyk, kłusownik, a podobno nawet i zbójnik, który stał się symbolem góralszczyzny, przynajmniej dla przyjezdnych. Dziad. Dziwak. Ale niezależnie od opinii na temat Sabały, trzeba uznać jego wysoką pozycję w rankingu najpopularniejszych górali. Postać Sabały łączy się także z drugim obiektem pokazanym w tym odcinku - chałupą Bafiów w Chochołowie. To jeden z najstarszych stojących do dziś budynków na Podhalu. Ponad 220 lat temu postawił go zamożny gospodarz Jan Bafia. Obecnie budynek jest poświęcony jest pamięci powstania w Chochołowie, w którym uczestniczył Jan Krzeptowski, zwany Sabałą. Styl ocieplania tej chałupy - nadal mech między belkami - zaprowadził Sebastiana do podhalańskiego mszarza, Franciszka Ustępskiego, który o mchu, wiórach i ocieplaniu góralskich chat wie wszystko. 08:35 POLSKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA - ODC. 1 - ZIELONONÓŻKA Magazyn kulinarny, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jolanta Kleser Magazyn kulinarny, w którym dowiemy się, jak połączyć lubianą śródziemnomorską kuchnię z lokalnymi, rdzennie polskimi produktami. W każdym odcinku razem z prowadzącą, Jolą Kleser odwiedzimy inny region Polski, gdzie dowiemy się, jak używać dobrych, lokalnych i dobrze nam znanych produktów do przygotowania dań kuchni śródziemnomorskiej. W tym odcinku odwiedzimy podkrakowskie Proszowice, gdzie przybliżymy widzom hodowlę tradycyjnej polskiej kury - zielononóżki, która będzie inspiracją dla przygotowywanych potraw. 09:10 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 1 - MAZURY Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W tym odcinku odwiedzimy Mazury, najczęściej określane mianem krainy tysiąca jezior, uznawane za cud natury. Ten cud ma w sobie magnetyzującą siłę. Poznamy historie ludzi, którzy w swoim życiu postanowili zwolnić i razem z nimi zachwycimy się smakami zielonych płuc Polski. 09:40 RODZINKA.PL S.VII - ODC. 159 "BÓL GŁOWY" SEZON 7 Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Zdjęcia: Marcin Figurski Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak, Maciej Musiał, Adam Zdrójkowski, Mateusz Pawłowski, Jacek Braciak, Agata Kulesza, Julia Wieniawa – Narkiewicz, Dariusz Siastacz, Nikodem Rozbicki, Lisa von Nathusius Ludwik próbuje żyć w zgodzie z naturą. Cała rodzina analizuje test kompetencji zawodowych Kacpra. Kacper postanawia pójść do pracy. Poważne rozmowy na zakupach. Natalia zdradza Marysi radę na niejadka. Chłopcy planują prezent dla Natalii. 10:15 RODZINKA.PL S.VII - ODC. 160 "SPRZĄTANIE" SEZON 7 Serial komediowy TVP, 25 min, Polska, 2015 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak, Maciej Musiał, Adam Zdrójkowski, Mateusz Pawłowski, Jacek Braciak, Adam Sikora, Julia Wieniawa-Narkiewicz, Emilia Dankwa, Witek Sosulski, Vanessa Aleksnder Rodzina Boskich oczekuje nadejścia wiosny. Ludwik szuka czekoladek, które sam ukrył. Kacper chce zapuścić wąsy. Kuba zarzuca Natalii, że jej kuchnia jest niezdrowa. Marek i Ludwik przy obieraniu grzybów wspominają dawne czasy. 10:45 KLEJNOTY ALP, WIELKIE JEZIORA WŁOCH - ODC. 5 GARDA (JEWELS OF THE ALPS - ITALY'S GREAT LAKES) Serial dokumentalny, 51 min, Niemcy, 2021 Reżyseria: Mi - Yong Brehm Pięcioodcinkowa seria dokumentalna, opowiadająca o najpiękniejszych alpejskich jeziorach zwanych Klejnotami Alp. W tej serii poznamy pięć największych z nich: jezioro Maggiore, jezioro Como, jezioro Iseo, jezioro Lugano i jezioro Garda. Odc. 5. Jezioro Garda jest najpiękniejszym i największym jeziorem we Włoszech, położonym w malowniczych i pełnych słońca górach. Woda w nim należy do najczystszych spośród wszystkich włoskich jezior, a jej kolor przypomina wodę Adriatyku. Wokół akwenu położonych jest kilkanaście typowo włoskich, romantycznych miasteczek z wąskimi uliczkami, tarasami widokowymi i prawdziwie włoskimi restauracjami. Jezioro Garda, największe i jedno z najbardziej fascynujących włoskich jezior ma niezliczoną ilość zalet, a główną z nich jest różnorodność. Dolinę obecnie wypełnioną wodami jeziora kształtowały od setek tysięcy lat procesy górotwórcze i zlodowacenia. Pierwotnie tereny dzisiejszej Gardy stanowiły dno ciepłego morza. Następnie owo dno wypiętrzyło się wraz z powstaniem Alp. Wysokie góry spowodowały rozwój lodowców, które tysiącami lat żłobiły dolinę. Szacuje się, że pierwotnie około 400 tysięcy lat temu Garda kończyła się w okolicach dzisiejszej miejscowości Sal, a obecny kształt przybrała dopiero po ostatnim zlodowaceniu, czyli około 12 tysięcy lat temu. Samo jezioro jest największym zbiornikiem słodkiej wody w Italii. 11:45 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 4 SEZON I - ŚLADY MŁODOŚCI W ZAKOPANEM Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jakub Baryga Scenariusz: Jakub Baryga Zdjęcia: Łukasz Rogowski, Aleksander Macierzyński, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel-Bułecka Lektor: Sebastian Karpiel-Bułecka W tym odcinku po Podhalu i Zakopanem chodzić będziemy ścieżkami Sebastiana Karpiela-Bułecki i jego wspomnień z młodości. Jako pierwsze Sebastian odwiedzi swoje technikum, czyli słynne Technikum Budowlane Nr 1 na Krupówkach. Drewniany budynek szkoły powstał według projektu Antoniego Łuszczkiewicza w 1883 roku. Szkoła szybko zyskała ogólnokrajową sławę, a znane osobistości przyjeżdżały tu, by odwiedzić miejsce, które wypuszczało w świat najlepszych cieśli i snycerzy. Kolejnym miejscem na osobistej mapie Sebastiana jest karczma Sopa, w której jako nastolatek grał pierwsze utwory na skrzypcach, a gdzie w latach 80. i 90. odbywały się góralsko-jazzowe jamy muzyczne. Muzyka w życiu Sebastiana to przede wszystkim skrzypce. Nie mogło zabraknąć więc wizyty u znakomitego lutnika Stanisława Marduły. Pokaże nam on, co oznacza i jak wygląda tzw. dusza skrzypiec. 12:15 KORONA GÓR POLSKI - ODC. 1, SEZON II, LUBOMIR Cykl dokumentalny, 24 min, Polska, 2023 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Prowadzący: Marta Manowska Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Cykliczny program mikroturystyczny poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Chcemy zachęcać do aktywnego wypoczynku w miejscach, które - naszym zdaniem - nie zostały dotychczas należycie wypromowane. Celem programu jest namówienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakątków w polskich górach, które pozostają w cieniu obleganych przez turystów Kasprowego Wierchu czy Gubałówki. Pokażemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale także historię i kulturę tych miejsc oraz ludzi, którzy są symbolami regionu. Mikroturystyka staje się jednym z turystycznych kierunków rozwoju, który wydaje się, przez co najmniej kilka lat będzie preferowanym przez Polaków sposobem spędzania wolnego czasu. Tym razem odwiedziliśmy Beskid Myślenicki i weszliśmy na najwyższy szczyt tego pasma - Lubomir. 12:50 WOJCIECH CEJROWSKI- BOSO PRZEZ ŚWIAT - (56) - KASTOM Cykl reportaży, 24 min, Polska, 2008 Wojciech Cejrowski nadal przebywa na wyspach archipelagu Vanuatu. Bada tradycje i obyczaje, wierzenia i zasady, według których toczy się życie społeczne tamtejszych plemion. Odwiedza wioski, w których ludzie żyją według reguł sprzed setek lat, odrzucają współczesne systemy wartości i nowocześniejsze metody gospodarowania. Pola nadal uprawiają drewnianymi narzędziami, a wodę gotują w bambusowych rurach. 13:25 WOJCIECH CEJROWSKI- BOSO PRZEZ ŚWIAT - (57) - TABU Cykl reportaży, 24 min, Polska, 2008 Termin tabu pochodzi z języka polinezyjskiego. Powstał wśród mieszkańców wysp Pacyfiku, którzy przez wieki żyli według kodeksu normującego wszelkie dziedziny ich życia. Tabu, czyli bardziej nakaz tradycji niż zakaz, określało kto i z kim może wchodzić w związki małżeńskie, na jakich terenach można w danym okresie polować lub łowić oraz określało rytualne obrzędy. 14:00 WOJNA DOMOWA - ODC. 3/15 - WYWIADÓWKA Serial komediowy TVP, 28 min, Polska, 1965 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Maria Zientarowa Zdjęcia: Mieczysław Jahoda Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Alina Janowska, Kazimierz Rudzki, Irena Kwiatkowska, Andrzej Szczepkowski, Krzysztof Musiał, Jarema Stępowski, Wojciech Siemion, Wiesław Michnikowski, Elżbieta Góralczyk Pani Irena w zastępstwie chorej matki Pawła idzie na wywiadówkę. W szkolnej ławie spostrzega swoją sympatię z lat młodości. Po zebraniu oboje wybierają się do kawiarni odświeżyć wspomnienia. Przy winie znajomy pomaga pani Irenie obliczyć, jak procentowo wyglądają stopnie Pawła. 14:35 WOJNA DOMOWA - ODC. 4/15 - PIERWSZY DZIEŃ Serial komediowy TVP, 29 min, Polska, 1965 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Maria Zientarowa Zdjęcia: Mieczysław Jahoda Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Alina Janowska, Kazimierz Rudzki, Irena Kwiatkowska, Andrzej Szczepkowski, Krzysztof Musiał, Elżbieta Góralczyk, Jarema Stępowski, Anna Jaraczówna W mieszkaniu pani Ireny i jej męża pojawia się Anula. W związku z rozwodem rodziców siostrzenica pani domu zatrzyma się tutaj na dłuższy czas i będzie chodziła do tej samej szkoły, co Paweł. Chłopak jest mile zaskoczony tą wiadomością, z przyjemnością nawiązuje znajomość z nową, atrakcyjną koleżanką. 15:10 WOJNA DOMOWA - ODC. 5/15 - DWÓJKA Z AZYMUTU Serial komediowy TVP, 29 min, Polska, 1965 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Maria Zientarowa Zdjęcia: Mieczysław Jahoda Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Alina Janowska, Kazimierz Rudzki, Irena Kwiatkowska, Andrzej Szczepkowski, Krzysztof Musiał, Elżbieta Góralczyk, Jarema Stepowski, Mieczysław Czechowicz Anula dostaje dwóję z terenoznawstwa. Zniechęcona do życia i świata, udaje się do Pawła na "jam session". Pani Jankowska, nie chcąc przeszkadzać młodym, wybiera się z wizytą do wujostwa Anuli, do towarzystwa przyłącza się także ojciec Pawła. "Starzy" bawią się wesoło w rytmie modnego tańca let's kiss, podczas gdy młodzi, piętro wyżej, smętnie słuchają muzyki improwizowanej. 15:50 WOJNA DOMOWA - ODC. 6/15 - TRÓJKA KLASOWA Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 1965 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Jerzy Gruza, Maria Zientarowa Zdjęcia: Mieczysław Jahoda Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Alina Janowska, Kazimierz Rudzki, Irena Kwiatkowska, Andrzej Szczepkowski, Krzysztof Musiał, Elżbieta Góralczyk, Jarema Stępowski, Józef Nowak Władze szkolne wydają zarządzenie, że młodzieży nie wolno wieczorem przebywać na ulicy bez opieki dorosłych. W związku z tym rodzice tworzą trzyosobowe zespoły, które odprowadzają pociechy ze spotkań czy wspólnych lekcji do domu. Do trójek klasowych dołącza również wujostwo Anuli. 16:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. PRZETWORY ZE ŚLIWKI WĘGIERKI. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa spotka się ze swoim kolegą kucharzem, który znany jest z przygotowywania ciekawych przetworów ze śliwki węgierki. Ta stara odmiana śliwki pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII wieku z Węgier, skąd nazwa. Ponoć były to ulubione owoce naszego ostatniego króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, często podawane podczas słynnych obiadów czwartkowych. Trudno się królowi dziwić, bo śliwki to naprawdę bardzo smaczne owoce. I to nie tylko świeże, ale także zamienione na przygotowywane jesienią przetwory. Śliwkowe powidła, konfitury, dżemy, sosy, marynaty to smakowite uzupełnienie jesienno-zimowej kuchni. A wbrew pozorom robienie przetworów nie jest aż tak pracochłonne. Na dowód tego kolega Karola zdradzi swój sposób na robienie konfitury ze śliwek "dla leniwych". Potem razem podwędzą żeberka i przygotują pikantną konfiturę ze śliwek. Karol zaprezentuje też swoje pomysły na szybki deser ze śliwkami, a także na łososia ze śliwkową marynatą. Jako pierwszą potrawę zobaczymy marynowane w śliwkach, wcześniej podwędzone, a później upieczone żeberka podane z pikantną konfiturą ze śliwek. Druga propozycja to karmelizowane śliwki z ciepłym, kawowym koglem-moglem. A trzecia to pieczony na desce łosoś, w śliwkowej marynacie, podany z sałatką ze śliwek i cykorii. 17:00 POSTAW NA MILION S.XXVI - ODC. 314 Teleturniej, 45 min, Polska, 2023 Reżyseria: Konrad Smuga Prowadzący: Łukasz Nowicki Teleturniej dla widzów o stalowych nerwach. Milion złotych w gotówce, dwóch uczestników i tylko 8 pytań do końca gry - zadanie wydaje się proste, ale czy gracze będą w stanie zachować zimną krew i ocalić milion? Już kolejny sezon w Telewizji Polskiej można oglądać światowy hit firmy Endemol, produkowany w kilkunastu krajach, emocjonujący teleturniej "Postaw na milion". Dwóch dobrze znających się uczestników, rodzina, przyjaciele, partnerzy lub znajomi z pracy stają do gry jako drużyna. Zanim usłyszą pierwsze pytanie, dostaną milion złotych w gotówce. Czy będą umieli go zatrzymać? Zobacz, jak miesza się wiedza, ryzyko i wielkie pieniądze. Wejdź do gry z Łukaszem Nowickim i postaw na milion. 18:00 ROLNIK SZUKA ŻONY SERIA 10 - /6/ Reality show, 50 min, Polska, 2023 Reżyseria: Konrad Smuga, Grzegorz Krawiec Scenariusz: Grzegorz Krawiec Prowadzący: Marta Manowska "Rolnik szuka żony" to program o prawdziwych ludziach, ich życiu i miłości rodzącej się w pięknych okolicznościach przyrody. W programie biorą udział rolnicy i rolniczki, którym do szczęścia brakuje tylko jednego - ukochanej osoby. Kandydaci, którzy pragną związać się z bohaterami programu, piszą do nich listy. Wybrane osoby spędzą z rolnikami tydzień na gospodarstwie, poznając uroki wiejskiego życia i towarzysząc im w codziennych obowiązkach. Towarzyszymy bohaterom w codziennym życiu na gospodarstwie. Podczas tych dni każda z wybranych osób ma możliwość nie tylko przekonania się, jak w rzeczywistości wygląda życie na wsi, ale także odbycia z rolnikiem randki, podczas której w rozmowie sam na sam może poruszyć poważniejsze tematy i przekonać się, czy kierują się podobnymi wartościami. Czas ten służy przede wszystkim lepszemu poznaniu się. 19:00 RANCZO S.VI - ODC. 68 (SERIA VI, ODC. 3) - NARRACJA NEGACJI Serial obyczajowy TVP, 44 min, Polska, 2012 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Arkadiusz Nader, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Do byłego wójta, a obecnego senatora, ciągle dzwonią dziennikarze. Domagają się wypowiedzi na przeróżne tematy. Wójt nie wie, co ma mówić. Przestaje odbierać telefony. Siedzi na kanapie przerażony i zaszczuty. Czerepach postanawia przygotować go do publicznych występów. Niestety, senator wykazuje głęboką ignorancję w sprawach publicznych. Czerepach jest bliski załamania. Czekają go lata pracy nad senatorem, a tymczasem poumawiał go już na pierwsze programy telewizyjne i wywiady. W przypływie geniuszu Czerepach sporządza kilka odpowiedzi, brzmiących pozornie dobrze i pasujących do każdego pytania. Wystarczy nauczyć się ich na pamięć i można brylować w polityce. Wójt odzyskuje pewność siebie. Na wszelki wypadek postanawia jednak odwiedzić własną aptekę. Podpytuje sprytnie magistra o najsilniejsze leki uspokajające i zażywa je po kryjomu, całkowicie nielegalnie i bez recepty. Fakt ten ma dwa skutki, oba daleko idące i odczuwalne. Jola kontynuuje naukę śpiewu u profesora. Nie ma nic przeciwko temu, żeby profesor demonstrował na niej, gdzie jest przepona. Pietrek uważa jednak, że profesor chce ją uwieść. Kinga boleśnie przekonuje się, że wolność mediów ma swoje ograniczenia. 20:00 KRUCJATA. PRAWO SERII - ODC. 10 Serial kryminalny, 46 min, Polska, 2020 Reżyseria: Łukasz Ostalski Scenariusz: Wojciech Tomczyk Aktorzy: Julian Świeżewski, Tomasz Schuchardt, Vanessa Aleksander, Masza Wągrocka, Michał Czernecki, Michał Kaleta, Iga Górecka, Paweł Tomaszewski, Mateusz Nędza, Mariusz Bonaszewski, Paweł Deląg, Justyna Wasilewska, Maciej Mikołajczyk, Dariusz Jakubowski, Malwina Buss Lemuela odwiedza w więzieniu jego dobra znajoma, major Dymińska. Po spotkaniu ze służbami Holender wychodzi na wolność, ze specjalnym zadaniem do wykonania. Tymczasem prokurator Makomaska zdobywa zgodę na wizytę Mandżaro w szpitalu psychiatrycznym i rozmowę z Kamilem. Kanibal wciąż utrzymuje, że głowę swojej ofiary zawiózł do "taty" komisarza Góry. Dodatkowo podrzuca mu trop na kolejny "Wielki Czyn" grupy Selekcjonera. Mandżaro niespodziewanie spotyka Piotra Stawiskiego przy szpitalnym łóżku Marii. 21:00 ERYNIE - SUBTERRA (ERYNIE - ODC. 10) Serial kryminalny, 43 min, Ukraina/Polska, 2021 Reżyseria: Borys Lankosz Scenariusz: Igor Brejdygant, Borys Lankosz, Magdalena Lankosz, Władysław Pasikowski Zdjęcia: Marcin Koszałka Aktorzy: Eryk Lubos, Paweł Deląg, Modest Ruciński, Piotr Polak, Walerij Astachow, Aleksandr Mielnik, Rinat Chajrullin, Marta Wiśniewska, Michał Iwaszkiewicz, Oskar Rybaczek, Sebastian Dela, Maja Wolska, Gabriela Chojecka, Natalia Sikora, Marcin Piejaś Wrocław w 1946 roku jest światem po apokalipsie. Wydaje się, że przez zło skażeni są wszyscy. A jednak w ubogim mieszkaniu Popielskiego zjawia się ktoś wyjątkowy - profesor Stefanus, człowiek bezwzględnie wierzący w ludzką ewolucję ku dobru. Przychodzi on do Popielskiego z propozycją pracy. Detektyw ma odkryć, kto spośród uczniów prowadzonego przez Stefanusa tajnego kursu filozofii jest donosicielem. Podziemne Gimnazjum, które Stefanus prowadzi wraz ze swoim kolegą, profesorem Murawskim - obaj są ocalałymi z Auschwitz - ma siedmioro uczniów. Poszlaki wskazują, że szpiegiem jest jedna z trzech dziewczyn. Edward rozpoczyna śledztwo, sprawdza Fryderykę Pasławską. W zrujnowanych kamienicach odnajduje jej mieszkanie, włamuje się do niego. Z informacji tam zgromadzonych dowiaduje się, że Fryderyka była uczestniczką Powstania Warszawskiego i mieszka z siostrą, która w wyniku odniesionych ran stale potrzebuje morfiny. Specyfik ten Fryderyka zdobywa, świadcząc usługi seksualne. Następna uczennica to Janina Maksymońko. Janka pracuje dorywczo u grafologini Winiarskiej, rozdaje ulotki. W toku śledztwa Popielski dowiaduje się, że jedna z uczennic, Teresa Bandrowska, została zgwałcona przez trzech dezerterów z Armii Czerwonej. Popielski uruchamia swoje kontakty w milicji; tu napotyka starego znajomego Kocowskiego. Jednakże nową ofiarą wkrótce staje się kolejna uczennica Gymnasium Subterraneum, Janina Maksymońko. Popielski próbuje bezskutecznie obronić dziewczynę, ale w nierównej walce przegrywa z napastnikami. Nieoczekiwanie zyskuje jednak sojusznika. Jest nim porządny oficer sowiecki, kapitan Michaił Czernikow, który chce dopaść i ukarać czerwonoarmistów. 21:55 KOMISARZ MONTALBANO S.IV - ODC. 10 - KOT I SZCZYGIEŁ (IL GATTO E IL CARDELLINO) Serial kryminalny, 101 min, Włochy, 2002 Reżyseria: Alberto Sironi Scenariusz: Francesco Brun, Andrea Camilleri Aktorzy: Luca Zingaretti, Cesare Bocci, Mariacristina Marocco Seria napadów w wykonaniu rabusia na skuterze kończy się śmiercią jednej z ofiar. Barbara, długoletnia przyjaciółka komisarza Montalbano, powoduje zamieszanie w komisariacie. 23:45 DETECTIVE MCLEAN - ODC. 6 (DETECTIVE MCLEAN) Serial, 43 min, Kanada, 2015 Reżyseria: Steven R. Monroe Scenariusz: Sheryl Anderson, Katherine Collins Zdjęcia: Toby Gorman Aktorzy: Kelli Williams, Jonathan Scarfe, Dion Johnstone, Mitchell Kummen, Natasha Calis, Rhys Matthew Bond, Matreya Scarrwener Detektyw McLean i Devin prowadzą śledztwo w sprawie niebezpiecznego załamania psychicznego ucznia liceum, do którego chodzą dzieci i bratankowie Allison. Dla wszystkich obecność policji w szkole to trudny moment, a zwłaszcza dla nastolatków z domu McLeanówm, którzy odczuwają społeczne reperkusje śledztwa ich opiekunki pośród kolegów i koleżanek. 00:45 DETECTIVE MCLEAN - ODC. 7 (DETECTIVE MCLEAN) Serial, 43 min, Kanada, 2015 Reżyseria: Steven R. Monroe Scenariusz: Sheryl Anderson, Peter Hume Zdjęcia: Toby Gorman Aktorzy: Kelli Williams, Jonathan Scarfe, Dion Johnstone, Rhys Matthew Bond, Natasha Calis, Mitchell Kummen, Matreya Scarrwener Allison zatrzymuje lokalną celebrytkę, gwiazdę futbolu, która nie respektuje poleceń wydawanych przy zatrzymaniu. Aby uniknąć niepotrzebnego rozgłosu, musi tłumaczyć się przełożonym ze swoich działań podczas interwencji. Tymczasem w domu również trudno o chwilę spokoju - Allison niepokoi się zainteresowaniem, które przejawia przyjaciel Camerona, Chris, wobec Rachel. 01:40 DETECTIVE MCLEAN - ODC. 8 (DETECTIVE MCLEAN) Serial, 43 min, Kanada, 2015 Reżyseria: Michael M. Scott Scenariusz: Sheryl Anderson, Jon Cooksey Zdjęcia: Toby Gorman Aktorzy: Kelli Williams, Jonathan Scarfe, Dion Johnstone, Rhys Matthew Bond, Natasha Calis, Mitchell Kummen, Matreya Scarrwener, Luke Perry Mat McLean odkrywa na swojej budowie, że pracownicy z ekipy hydraulicznej są bici i zastraszani. Namawia jednego z nich, aby opowiedział o tym Allison i jej partnerowi Devinowi. W międzyczasie Cameron i Mariah odwiedzają w więzieniu swojego ojca, który ma urodziny. 02:35 DETECTIVE MCLEAN - ODC. 9 (DETECTIVE MCLEAN) Serial, 43 min, Kanada, 2015 Reżyseria: Steven R. Monroe Scenariusz: Sheryl Anderson, Katherine Collins Zdjęcia: Toby Gorman Aktorzy: Kelli Williams, Jonathan Scarfe, Dion Johnstone, Rhys Matthew Bond, Natasha Calis, Mitchell Kummen, Matreya Scarrwener, Meredith Mcgeachie Allison i Devin badają śmierć wysoko postawionego prezesa pewnej firmy. Tymczasem matka Mariah i Camerona, Jackie, wraca do domu z odwyku. 03:35 DETECTIVE MCLEAN - ODC. 10 (DETECTIVE MCLEAN) Serial, 43 min, Kanada, 2015 Reżyseria: Steven R. Monroe Scenariusz: Sheryl Anderson, Peter Hume Zdjęcia: Toby Gorman Aktorzy: Kelli Williams, Jonathan Scarfe, Dion Johnstone, Rhys Matthew Bond, Natasha Calis, Mitchell Kummen, Matreya Scarrwener, Luke Perry, Meredith Mcgeachie Allison i Devin odkrywają szokującą prawdę wplątując się w środek wojny o wpływy w mieście Crestview. Tymczasem Allison i Matt zabierają całą rodzinę do więzienia, żeby odwiedzić Tima. Zazdrosna o to jak Cameron patrzy na Allison Jackie, stara się wkupić w łaski syna. 04:30 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 1 PŁOCK Magazyn, 22 min, Polska, 2016 Reżyseria: Joanna Wiernik Scenariusz: Dora Rosłońska Zdjęcia: Jarosław Wątor, Jacek Banach Prowadzący: Tomasz Bednarek Seria podróżnicza popularyzująca wiedzę o Polsce, prowadzona przez znanego aktora Tomasza Bednarka. W tym odcinku odwiedzamy Płock - miasto, które ma 1000 - letnią historię, a w przeszłości pełniło funkcję stolicy Polski. Słynie z największej w kraju kolekcji przedmiotów secesyjnych. Pochodzący stąd wioślarze zdobywają medale na kolejnych olimpiadach, a w całym biegu Wisły nie ma chyba tak pięknego widoku na tę rzekę. Wyjątkową atrakcję ma do zaoferowania odwiedzającym miejscowe zoo. Tomasz Bednarek rozpoczyna swą wędrówkę na wysokim brzegu Wisły, nazywanym Wzgórzem Tumskim. Płocka skarpa jest najwyższa w całym biegu tej rzeki - ma 53 m. Piękne widoki to zaledwie tło dla zgromadzonych w tym miejscu zabytków, m.in. wspaniałej katedry. W Płocku odwiedzimy: Muzeum Mazowieckie, Stary Rynek, najstarszą w Polsce szkołę tzw. Małachowiankę, zoo oraz ośrodek, gdzie trenują wioślarze.