TVP HD Sobota, 22.04.2023 05:15 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 230 OPACTWO CYSTERSÓW W LĄDZIE Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Adam Molak Scenariusz: Weronika Mliczewska Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor W czasie kolejnej podróży odwiedzamy zabytkowy pocysterski Zespół Klasztorny w Lądzie. Jego historia sięga XIII wieku. Klasztor spełniał wszystkie wymogi stawiane przez cysterską regułę - był położony w miejscu nizinnym, zasobnym w wodę, z dala od ludzkich osiedli. Zbudowano go na planie czworoboku z przyległymi krużgankami, był prosty i surowy. Dziś kompleks zniewala swoją tajemniczością oraz prostotą połączoną z ozdobnym barokiem. To miejsce kontrastów, które przyciągają, intrygują i nie przestają zadziwiać. 05:50 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 2 SEZON III - LEGENDARNY POLSKI NABIAŁ JAK ODRÓŻNIĆ ORYGINAŁ OD SUROGATU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W tym odcinku wybierzemy się na Dolny Śląsk do mleczarni w Międzyborzu, gdzie powstaje wyborny nabiał. Pokażemy, jak powstaje tradycyjny twaróg, masło, kefir, maślanka, jogurt czy śmietany słodkie i ukwaszane. Jacek Szklarek wyjaśni też, jak w prosty sposób odróżnić prawdziwy twaróg i inne produkty nabiałowe od ich namiastek, którym daleko do oryginału. Dzisiaj przecież prawie w ogóle nie produkuje się masła z ukwaszanej śmietanki, zaś maślanka, to najczęściej chude mleko zakwaszone kulturami kwasu mlekowego. Na półkach sklepowych trudno znaleźć twaróg pełnotłusty, który powstawałby na bazie pełnego mleka, a dostępny twaróg tłusty powstaje na bazie mleka o zawartości tłuszczu około 1, 6%. W mleczarni w Międzyborzu rządzą kobiety: Pani Basia Szczerba, która od wielu lat zarządza całą firmą oraz Pani Ewelina Kudła, główny technolog. W programie wraz z Urszulą Czyżak, szefową kuchni z Hotelu Lawendowe Termy pokażemy, jak upiec wyborny sernik, jak przyrządzić proste, letnie sałatki czy mleczne koktajle z owocami sezonowymi. Jacek Szklarek pokaże też, jak w domu, na bazie pełnego mleka i śmietanki, przygotować konfiturę z mleka i jak powstaje kremowy, lekko skarmelizowany ser na bazie serwatki. 06:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY - MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. BOŚNIA I HERCEGOWINA - MOSTAR Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Bośnia i Hercegowina, jak sama nazwa wskazuje, składa się z dwóch części. Od 1992 r. - w wyniku rozpadu Jugosławii - jest suwerennym państwem. Droga z Sarajewa do Mostaru, biegnąca wzdłuż Neretwy, to jedna z piękniejszych tras w tej części Europy. Jest atrakcyjna także pod względem kulinarnym, bo ulokowały się przy niej restauracje serwujące pieczoną na rożnie jagnięcinę. Cel podróży, miasto Mostar, leży również nad Neretwą, której brzegi spina słynny XVI - wieczny Stary Most, starannie odbudowany po niedawnej wojnie domowej. Robert wspina się na szczyt mostu po stromej, schodkowej ulicy. Pierwszą przeprawą w tym miejscu był drewniany most łańcuchowy. Na obu brzegach stały baszty, w których siedzieli strażnicy zwani mostari. To przypuszczalnie od nich Mostar wziął swoją nazwę. Tę wspaniałą konstrukcję kazał wznieść sułtan Sulejman Wspaniały. Najwyższy fragment mostu dzieli od wody 21 m. Głębokość Neretwy pod nim to 6 metrów. Od najdawniejszych czasów ludzie skaczą z mostu do wody. Klub skoczków mostarskich ma siedzibę w baszcie przy wejściu do mostu. Latem za skok trzeba zapłacić 25 euro, w sezonie zimowym 50. Obok tarasu widokowego stoi piękna budowla. To meczet Koski, który ufundował Mehmet Pasza w 1618 r. Przed meczetem znajduje się szadrwan, czyli studnia fontanna, która służyła do rytualnego obmywania się przed modlitwą. Dziś meczet to nie tylko świątynia, ale też otwarte dla wszystkich muzeum. Wewnątrz znajduje się pamiątka związana z losami miasta pod panowaniem habsburskim. W 1910 r. podczas swojej wizyty w Mostarze cesarz Franciszek Józef podarował mieszkańcom wspaniały perski dywan, co poświadcza stosowna inskrypcja. Do 1992 r. w mieście stało 36 meczetów. Wszystkie zostały zniszczone w czasie wojny domowej. Dziś są odbudowywane. Na tarasie restauracji Kulluk z widokiem na minarety Robert zasiada do degustacji miejscowych dań. Na stole pojawia się nadziewana pleskawica i pita ziemniaczana, zwana krompiruszą - prosto z pieca. Jest to ciasto strudlowe, przekładane duszonymi w oleju ziemniakami z cebulą, doprawione tylko solą i pieprzem. W czarsziji - tak nazywa się stare tureckie miasto - Robert odwiedza dawny zamożny turecki dom z XVII wieku, z osobnymi pokojami dla pań i panów. Dziedziniec brukowany kamieniami ustawionymi na sztorc, bez zaprawy cementowej, więc woda wsiąka w ziemię. Fontanna symboliczna: 12 otworów, jak 12 miesięcy w roku, 4 ibryki, jak 4 strony świata i 3 kamienne kule, jak 3 fazy życia ludzkiego: narodziny, żywot i śmierć. Zachowała się też tradycyjna letnia kuchnia z paleniskiem i garnkami zawieszonymi na belce nad ogniem. Letnia kuchnia to osobny budynek. Z tarasu na piętrze widać typowe dla tych stron pokrycie dachu: nie dachówki z gliny, ale kamienne płytki. Zimą grzeją, latem chłodzą i są wodoodporne. W okolicy Mostaru leży wiele niedużych i bardzo ciekawych miejscowości. W jednej z nich o nazwie Blagaj - znajduje się klasztor medytacyjny islamskiego zakonu derwiszów. Derwisze, tańcząc wprowadzali się w trans. Kilka kilometrów dalej, w miejscowości Žitomislići jest inny klasztor - nieduży prawosławny monaster z małą cerkwią pod wezwaniem Zwiastowania NMP. Budowle pochodzą z XVI wieku. W czasie ostatniej wojny w Jugosławii to wszystko było zniszczone, ale zostało odbudowane i wygląda jak przed wiekami. Hercegowina jest winiarskim zagłębiem kraju, a winną stolicą regionu jest miasto Čitluk. Wina z Hercegowiny bardzo rzadko trafiają na nasze stoły. Robert omawia dwa główne miejscowe szczepy autochtoniczne: biały (żilavka) i czerwony (blattina). Bez wątpienia najbardziej znanym Polakom, choćby tylko ze słyszenia, miejscem w Bośni i Hercegowinie jest Medjugorje. Choć Watykan oficjalnie nie uznał tutejszych objawień maryjnych, co roku zjeżdżają tu miliony pielgrzymów z całego świata. 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. BOŚNIA I HERCEGOWINA - TREBINJE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Miasto Trebinje leżące w Republice Serbskiej rzadko bywa odwiedzane przez polskich turystów, a jest tu co podziwiać: centralny plac targowy ocieniony 100 - letnimi platanami, sielska rzeka Trebisznica, zabytkowy most zbudowany przez osmańskiego paszę, fragment dawnej tureckiej dzielnicy oraz święta dla Serbów cerkiew pod wezwaniem Bogurodzicy, malowniczo położona na wzgórzu. Kulinarną wizytówką miasta, obok kawiarni, są piekarnie. Ale tutaj nie tylko kupuje się w nich bułki, również się w nich jada. Robert przygląda się, jak piekarz wyjmuje z pieca gotową pitę, po czym już na zewnątrz zabiera się do degustacji. Próbuje trzech rodzajów pity, gustownie zapakowanych w papierowe torebki. Wszędzie tam na Bałkanach, gdzie dotarli Turcy albo w pobliżu tych regionów, robi się pitę albo burka. Jest to ciasto strudlowe, czyli filo, ale ma różne kształty i nadzienia. Burek nadziewany jest wyłącznie mięsem, zaś zeljanica, wypiekana w części kontynentalnej Bałkanów, ma nadzienie szpinakowe, choć tutaj, w klimacie śródziemnomorskim, jest to liść buraka. I jest jeszcze pita z serem podobnym do fety. Główny plac miasta to eleganckie corso. W środy i soboty odbywa się tu targ, a sprzedaje się produkty wytwarzane lub uprawiane wyłącznie w okolicznych gospodarstwach, a więc oliwę, ser kripavac z mleka krowiego i koziego, wędliny, np. szynkę z kozy, i oczywiście warzywa: szpinak, buraki, groszek, a nawet pokrzywy na zupę. Stoisko z serami zachwyca mnogością gatunków. Robert skupia się na jednym, który można spotkać tylko w Hercegowinie. Jest to ser z miecha, czyli ze skórzanego worka. To serowe cudo ma niezwykle intensywny smak. Wystarczy przejść kilka kroków znad kawki pitej w niemal prowansalskiej atmosferze pod platanami, by znaleźć się w innym świecie - w czarsziji, starej tureckiej dzielnicy handlowej. W dawnej szkole oficerskiej mieści się dzisiaj Muzeum Hercegowiny. Muzeum ilustruje życie w regionie na przełomie XIX i XX wieku. Robert odwiedza również niewielkie miejscowości leżące pod miastem. W Mosko jest gościem restauracji Konak. Używane tu sprzęty są identyczne jak te w muzeum. Na rożnie nad paleniskiem piecze się jagnię. Obok pod żarem z węgla drzewnego znajduje się kopuła. Pod żelazną pokrywą piecze się cielęcina razem z ziemniakami. Robert zasiada do degustacji. Przed nim zestaw miejscowych przekąsek: placek z serem kripavac, utipci, czyli pączki na słono i mamałyga z serem. Danie odcinka Robert gotuje nad brzegiem rzeki, obok koła łopatkowego. Jest to pstrąg w mące kukurydzianej z grochem poljak, w sosie na bazie białego wina. W nieodległym Klobuku Robert odwiedza plan filmowy, który zorganizowano u wylotu tunelu kolejowego. Ani stacja, ani tunel, ani tory nie są autentyczne. Wybudowano je na potrzeby nowego filmu Emira Kusturicy, w którym gra Monika Bellucci. W tej samej okolicy Robert odnajduje winnicę cesarską, która w czasach Austro - Węgier produkowała z białych gron odmiany wina żilawka wysyłanego na wiedeński dwór. O jakości tego wina przesądza tutejsza gleba - wulkaniczny tuf. Degustacja wina odbywa się w winotece Vukoje - na tarasie widokowym na dachu budynku. Do wina podano miejscowe danie: risotto z kapustą ratan i koźlęciną. 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. PLACKI Z KRZYCY Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na potrawy z mąki z krzycy. Mało kto zna tę nazwę, a oznacza ona jedną z najstarszych genetycznie, nieuszlachetnioną jeszcze formą żyta ozimego. Krzyca była rozpowszechniona na teranie całych Karpat i wiąże się z gospodarką żarową, czyli wypalaniem lasu bądź stepu pod uprawę zboża. Prymitywny system nawożenia popiołem spalonych na miejscu roślin, jak też ręczna obróbka ziemi czy zbiór plonów przy użyciu sierpa były odwiecznymi metodami uprawy krzycy. To archaiczne żyto znane jest też pod gwarowymi określeniami, takimi jak ikrzyca czy skrzyca. Dziś krzyca jest już niemal całkowicie zapomniana, jednak dawniej używano to żyto do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Obecnie kłosy krzycy rosną na niewielkich leśnych lub górskich polach i są wykorzystywane jako pasza dla lokalnej zwierzyny. Mimo że roślina ta była w XIX wieku zbożem powszechnie uprawianym w Europie Środkowej, dzisiaj w naszym kraju uprawiają ją jedynie leśne koła łowieckie. Co ciekawe, poza przeznaczeniem paszowym, ziarno tej rośliny doskonale nadaje się do produkcji mąki i wypieku zdrowego pieczywa, które zachowuje świeżość na długo. Krzyca ma wiele odmian, z których najbardziej popularna nosi nazwę żyta świętojańskiego, bo sieje się to zboże w dzień św. Jana. Na szczęście, mąka z krzycy bywa już dostępna, choć zapewne nie wszędzie. Co Karol przygotuje z mąki z krzycy? 1/ Podpłomyki z krzycy, pieczone na blasze, podane z masłem cebulowym; 2/ Placki ze słoniną i boczkiem, podane z paprykową salsą; 3/ Placuszki z mąki, ziemniaków i ryby podane z filetem z grenadiera panierowanym w mące z krzycy i chrzanowym majonezem. 08:05 NA RATUNEK OGRODOM - ODC. 7 Reality show, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Michał Kołłb - Sielecki Prowadzący: Katarzyna Cichocka Polacy kochają ogrody, ale nie zawsze potrafią o nie zadbać. Na szczęście marzenia się spełniają. Trzeba im tylko pomóc. W naszym programie, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w ciągu zaledwie trzech dni zaniedbane ogrody i balkony zmieniają się nie do poznania. I to w ramach ograniczonego i z góry określonego budżetu. Na ratunek polskim ogrodom, razem ze swoją ekipą, wyrusza doświadczona architektka krajobrazu, Katarzyna Cichocka, która od 15 lat z pasją realizuje swoje oryginalne projekty w całej Polsce. Sama uwielbia otaczać się zielenią i kocha naturę. Tak jak nowe wyzwania i dlatego z wielkim entuzjazmem i całym bagażem kreatywnych pomysłów, udaje się w swoją nową misję. Ogródek Oli i Rafała ma 44 metry kwadratowe. Jego środkowa część zamieni się w taras zbudowany z płyt betonowych. Przestrzenie wokół oraz pomiędzy płytami, zostaną wypełnione grysem bazaltowym. 08:35 MIESZKAĆ PIĘKNIEJ - ODC. 8 - MAŁE OBIEKTY UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ Cykl reportaży, 20 min, Polska, 2022 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Kinga Dobrzyńska Prowadzący: Aleksandra Napiórkowska Aleksandra Napiórkowska zabierze nas w inspirującą podróż szlakiem miejsc i ludzi niezwykłych, których twórczość i kreatywność upiększa otaczającą nas przestrzeń. Przyjrzymy się założeniom architektonicznym znanych parków, poznamy zarówno artystów, twórców murali i rzeźb upiększających nasze miasta, jak i zwykłych pasjonatów sztuki, którzy dzięki swojej determinacji czynią otoczenie miłym dla oka. W tym odcinku przyjrzymy się bliżej małym obiektom użyteczności publicznej, szczególnie tym położonym w obiektach postindustrialnych, m.in. w łódzkich ogrodach Geyera. 09:10 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 8 SEZON I - BACÓWKI Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jakub Baryga Scenariusz: Jakub Baryga Zdjęcia: Łukasz Rogowski, Aleksander Macierzyński, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel - Bułecka Wykonawcy: Sebastian Karpiel - Bułecka Wypasanie owiec to ciężka praca. Jedynym schronieniem przed słońcem czy wiatrem były na Podhalu szałasy, czyli bacówki, proste konstrukcje budowlane. W jednej z nich zawitał Sebastian, by poznać pasterskie zwyczaje, dowiedzieć się więcej o produkcji oscypka i tajemnicach jego wędzenia. W progi swojej bacówki przyjął Sebastiana baca Józef Słodyczka. 09:40 RODZINKA.PL S.II - ODC. 47 "HALLOWEEN" Serial komediowy, 24 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Zbliża się Halloween. Między Boskimi a Marią rozgorzeje dyskusja na temat przebierania się za Batmana, Spidermana i Supermana. Według Marii superbohaterowie to ohydni maczo i reakcjoniści promujący przemoc. Przyjaciółka rodziny zaatakuje Ludwika, twierdząc, że hołduje przestarzałym wartościom. Jest wychowany w kulcie silnego mężczyzny i bezbronnych kobiet. Natalia w przebraniu tygrysicy idzie razem z Kubą - hokeistą oraz Kacprem - Supermanem na obchód po osiedlu za cukierkami. Ludwikowi udaje się w tajemnicy przed żoną pójść do Marka na mecz. Ludwik wpada na pomysł, aby Boże Narodzenie spędzić poza domem. Oferta wydaje się Natalii niezwykle kusząca, w końcu nie będzie musiała całych świąt spędzić w kuchni, latać za prezentami i wpadać w przedświąteczną gorączkę. Szybko jednak schodzi na ziemię. 10:10 RODZINKA.PL S.II - ODC. 48 "BRUTUS" Serial komediowy, 25 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patrick Yoka Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Maria zakochała się na zabój. Tym razem jej miłością nie jest przystojniak z siłowni, lecz szczeniak wabiący się Brutus. Boscy planują wakacyjny wypad tylko we dwoje. Dzieciaki w tym czasie wyjeżdżają do dziadków. Z radością informują Marię o urlopie, ta z kolei snuje przypuszczenia, że wspólna podróż wymaga spisania testamentu. Przecież nigdy nie wiadomo, co może się stać, a pozostawienie trójki dzieci bez zapewnienia im bezpiecznej przyszłości jest wysoce nierozważne. Kacper stara się przekonać mamę do kupna psa. Natalia, przewidując, że będzie musiała się sama nim zajmować, kategorycznie odmawia. 10:45 ARCYDZIEŁA TECHNIKI - ODC. 7 S. 4 (IMPOSSIBLE ENGINEERING 4) Cykl dokumentalny, 48 min, Wielka Brytania, 2021 Reżyseria: Robert Greig Wykonawcy: Mike Bratton Od najwspanialszych, najnowocześniejszych konstrukcji na planecie po najpotężniejsze nowoczesne maszyny, nic nie byłoby możliwe bez największych pionierów inżynierii. Ta przebojowa seria ujawnia tajemnice inżynierii, dzięki którym niemożliwe stało się możliwe. Dzięki niezwykłemu dostępowi otrzymujemy wewnętrzną historię bezpośrednio od inżynierów stojących za tymi oszałamiającymi współczesnymi cudami i odkrywamy ukrytą naukę dzięki zabawnym demonstracjom, grafikom i archiwum, w genialnym połączeniu najnowocześniejszej nauki i fascynującej historii. Od gigantycznych kontenerowców po drapacze chmur i jumbo jety, każdy odcinek poświęcony jest jednej, spektakularnej konstrukcji lub megamaszynie, szczegółowo opisując, jak jest zbudowana i jak działa. 11:45 NA RATUNEK OGRODOM - ODC. 8 Reality show, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Michał Kołłb - Sielecki Prowadzący: Katarzyna Cichocka Polacy kochają ogrody, ale nie zawsze potrafią o nie zadbać. Na szczęście marzenia się spełniają. Trzeba im tylko pomóc. W naszym programie, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w ciągu zaledwie trzech dni zaniedbane ogrody i balkony zmieniają się nie do poznania. I to w ramach ograniczonego i z góry określonego budżetu. Na ratunek polskim ogrodom, razem ze swoją ekipą, wyrusza doświadczona architektka krajobrazu, Katarzyna Cichocka, która od 15 lat z pasją realizuje swoje oryginalne projekty w całej Polsce. Sama uwielbia otaczać się zielenią i kocha naturę. Tak jak nowe wyzwania i dlatego z wielkim entuzjazmem i całym bagażem kreatywnych pomysłów, udaje się w swoją nową misję. Ogród Gosi i Irka ma 140 metrów kwadratowych. Między istniejącym tarasem i nowym trawnikiem z rolki, powstanie łącznik z kostki granitowej. Po obu jego stronach pojawią się rabaty z kulami cisu, ostrokrzewu, zimozielonymi trawami i żurawkami. 12:15 KORONA GÓR POLSKI - SZCZELINIEC Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska Cykliczny program mikroturystyczny poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Chcemy zachęcać do aktywnego wypoczynku w miejscach, które naszym zdaniem nie zostały dotychczas należycie wypromowane. Celem programu jest namówienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakątków w polskich górach, które pozostają w cieniu obleganych przez turystów Kasprowego Wierchu czy Gubałówki. Pokażemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale także historię i kulturę tych miejsc oraz ludzi, którzy są symbolami regionu. W dobie załamania się ruchu turystycznego, związanego z pandemią koronawirusa, mikroturystyka staje się jednym z popandemicznych kierunków rozwoju, który, jak się wydaje, będzie przez najbliższe lata preferowanym przez Polaków sposobem na spędzanie wolnego czasu. 12:50 WOJCIECH CEJROWSKI- BOSO PRZEZ ŚWIAT - (52) - WYSPY SZCZĘŚLIWE Cykl reportaży, 25 min, Polska, 2008 Wojciech Cejrowski podróżuje po małych wyspach na Oceanie Spokojnym, które określane są mianem wyspy szczęśliwe. Życie tu nie zmusza do codziennej walki o pożywienie. Klimat jak i żyzna, wulkaniczna gleba sprawiają, że owoce i warzywa praktycznie rosną same, a czyste rzeki oraz ocean dostarczają mieszkańcom mnóstwa ryb. To istny raj na ziemi. Niestety, wszystko to sprawia, że tubylcy są nad wyraz leniwi. 13:20 WOJCIECH CEJROWSKI- BOSO PRZEZ ŚWIAT - (53) - LUDOŻERCY Cykl reportaży, 24 min, Polska, 2008 Tym razem Wojciech Cejrowski odwiedza dwa plemiona zamieszkujące wyspę Malekula w archipelagu Vanuatu. W jej głębi, na niedostępnych górzystych terenach żyje plemię Big Numbas, którego członkowie jeszcze 80 lat temu uchodzili za najbardziej krwawych ludożerców. Z kolei Small Numbas żyją nad brzegiem oceanu i uchodzą za najwspanialszych rękodzielników i artystów spośród plemion zamieszkujących wyspy Pacyfiku. Oglądając program, widzowie dowiedzą się m. in. , co to są tutki. 13:55 JANOSIK - ODC. 2/13 - ZBÓJNICKIE PRAWA Serial przygodowy, 44 min, Polska, 1973 Reżyseria: Jerzy Passendorfer Scenariusz: Tadeusz Kwiatkowski Zdjęcia: Stefan Pindelski Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Marek Perepeczko, Ewa Lemańska, Czesław Jaroszyński, Marian Kociniak, Mieczysław Czechowicz, Bogusz Bilewski, Witold Pyrkosz, Jerzy Cnota, Janusz Kłosiński, Janusz Bukowski, Lech Ordon, Cezary Julski Napad zbójników na dwór szlachecki nie udaje się i gdy Jakubek z zemsty atakuje krewnego właściciela dworu, choć ten jest porządnym człowiekiem, dochodzi do konfliktu między Janosikiem a harnasiem, zakończonego pojedynkiem. Zwycięża Janosik i zgodnie ze zbójnickimi prawami staje się harnasiem. Pokonany Jakubek musi opuścić bandę, której dotychczas przewodził. 14:50 JANOSIK - ODC. 3/13 - W OBCEJ SKÓRZE Serial przygodowy, 43 min, Polska, 1973 Reżyseria: Jerzy Passendorfer Scenariusz: Tadeusz Kwiatkowski Zdjęcia: Stefan Pindelski Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Marek Perepeczko, Ewa Lemańska, Czesław Jaroszyński, Marian Kociniak, Mieczysław Czechowicz, Bogusz Bilewski, Witold Pyrkosz, Jerzy Cnota, Janusz Kłosiński, Janusz Bukowski, Lech Ordon, Cezary Julski Hajducy przebrani za górali napadają na karawanę kupiecką, robiąc w ten sposób zasadzkę na zbójników. Janosik, który przejrzał ten zamiar, przebiera zbójników za hajduków - między "przebierańcami" dochodzi do starcia. Towary kupieckie padają łupem Janosika, część zdobyczy zostaje rozdana chłopom. 15:40 TAMTE LATA, TAMTE DNI - SEBASTIAN KARPIEL BUŁECKA Magazyn, 27 min, Polska, 2022 Reżyseria: Joanna Makowska Scenariusz: Marta Perchuć - Burzyńska, Joanna Makowska Prowadzący: Marta Perchuć - Burzyńska Marta Perchuć - Burzyńska rozmawia z wybitnymi artystami o dzieciństwie, domu rodzinnym i najważniejszych doświadczeniach, które w istotny sposób wpłynęły na ich życie i drogę twórczą. Spotykają się w miejscach, które dla bohaterów programu mają największe znaczenie i budzą w nich sentyment. Dzisiaj spotkamy się z Sebastianem Karpielem - Bułecką. Opowie nam o dzieciństwie, które spędził pomiędzy zaśnieżonymi szczytami gór oraz o inspiracjach muzycznych, które czerpał ze swojego rodzinnego domu i rodzimej tradycji. 16:10 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 8 SEZON I - BACÓWKI Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jakub Baryga Scenariusz: Jakub Baryga Zdjęcia: Łukasz Rogowski, Aleksander Macierzyński, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel - Bułecka Wykonawcy: Sebastian Karpiel - Bułecka Wypasanie owiec to ciężka praca. Jedynym schronieniem przed słońcem czy wiatrem były na Podhalu szałasy, czyli bacówki, proste konstrukcje budowlane. W jednej z nich zawitał Sebastian, by poznać pasterskie zwyczaje, dowiedzieć się więcej o produkcji oscypka i tajemnicach jego wędzenia. W progi swojej bacówki przyjął Sebastiana baca Józef Słodyczka. 16:45 MIESZKAĆ PIĘKNIEJ - ODC. 8 - MAŁE OBIEKTY UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ Cykl reportaży, 20 min, Polska, 2022 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Kinga Dobrzyńska Prowadzący: Aleksandra Napiórkowska Aleksandra Napiórkowska zabierze nas w inspirującą podróż szlakiem miejsc i ludzi niezwykłych, których twórczość i kreatywność upiększa otaczającą nas przestrzeń. Przyjrzymy się założeniom architektonicznym znanych parków, poznamy zarówno artystów, twórców murali i rzeźb upiększających nasze miasta, jak i zwykłych pasjonatów sztuki, którzy dzięki swojej determinacji czynią otoczenie miłym dla oka. W tym odcinku przyjrzymy się bliżej małym obiektom użyteczności publicznej, szczególnie tym położonym w obiektach postindustrialnych, m.in. w łódzkich ogrodach Geyera. 17:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. ŻURY I ZAKWASY Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o żurach i zakwasach. Kim był wynalazca pieczenia chleba przygotowanego na zakwasie, zapewne nigdy się nie dowiemy. Na pewno takie pieczywo wypiekano już w starożytności. Było ono dużo smaczniejsze niż wypiekane wcześniej płaskie podpłomyki z nieukwaszonej mąki. Zakwas na chleb powstaje z połączenia mąki i wody, w wyniku działania dzikich drożdży i bakterii. Sprawia on, że podczas pieczenia chleb pięknie rośnie, a upieczony ma lepszy smak, aromat i właściwości odżywcze. Starannie przechowywany zakwas może zachować swoje właściwości przez wiele lat. Prawdopodobnie właśnie zakwas chlebowy był punktem wyjścia do stworzenia zup na bazie ukiszonej mąki, znanych w Polsce jako żury. Przygotowywane na bazie mąki żytniej lub pszennej mogły być zarówno postne jak i świąteczne. W tej drugiej wersji łączono je z wywarami mięsnymi i kawałkami mięsiwa czy kiełbasy. Żury popularne są również na Białorusi, Słowacji, w Czechach. Łemkowie przygotowywali z ukiszonej mąki owsianej swoją kiesełycię, czyli żur owsiany. Zupy na bazie ukiszonej mąki to bardzo charakterystyczna potrawy wschodniej Słowiańszczyzny. W tym odcinku Karol spotka się z kolegą, który przygotowuje różne żurki i zakwasy na bazie różnych rodzajów mąki z niezwykłymi dodatkami. Na bazie jego żurków i zakwasów nasz kucharz przygotuje trzy potrawy. 1/ Zupa rybna na bazie żuru z mąki żytniej i zamarynowanego dorsza. 2/ Smażony dorsz w sosie na bazie zakwasu z kiszonych buraków czerwonych. 3/ Smażone w głębokim oleju chrupiące kawałki kaczki, z dodatkiem cebuli i zielonego groszku, podane w sosie na bazie żurku z mąki żytniej i zakwasu z buraków. 18:00 RANCZO S.X - ODC. 122 (SERIA X, ODC. 5) - WSZYSTKO JEST TEATREM Serial obyczajowy, komediowy, 43 min, Polska, 2016 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Radzimir Dębski, Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Marta Lipińska, Franciszek Pieczka, Artur Barciś, Dorota Segda, Agnieszka Pawełkiewicz, Mikołaj Krawczyk Wykonawcy: Lidia Sadowa Grażyna coraz bardziej panoszy się w dworku. Kinga przeprowadza z matką zasadniczą rozmowę. Plan Czerepacha zaczyna działać. W miarę wzrostu poparcia, w senatorze zaczyna następować niezwykła przemiana. Klaudia rozpoczyna akcję edukacji kulturalnej wsi. 19:00 RANCZO S.X - ODC. 123 (SERIA X, ODC. 6) - DEPRESJA BISKUPA Serial obyczajowy, komediowy, 44 min, Polska, 2016 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Radzimir Dębski, Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Marta Lipińska, Franciszek Pieczka, Bartek Kasprzykowski, Artur Barciś, Mateusz Rusin, Violetta Arlak, Magdalena Kuta Biskup Kozioł coraz bardziej przeżywa kandydaturę swego brata na najwyższy urząd w państwie. Wreszcie - mimo kategorycznego zakazu kurii - postanawia działać. Halina i Lodzia wreszcie zdają sobie sprawę, że jeśli ich mężowie osiągną swój polityczny cel, one staną się pierwszymi damami - najważniejszymi kobietami w kraju. Więcławski składa Pietrkowi niespodziewaną propozycję. Kinga i Jakub postanawiają otworzyć w Wilkowyjach kawiarnię artystyczną. 20:00 KOMISARZ MONTALBANO S.V - ODC. 12 - PAR CONDICIO (PAR CONDICIO) Serial kryminalny, 102 min, Włochy, 2005 Reżyseria: Alberto Sironi Scenariusz: Francesco Brun, Andrea Camilleri Aktorzy: Luca Zingaretti, Cesare Bocci Nieszczęśliwa miłość prowadzi do wojny rodzin mafijnych. Montalbano bada również sprawę handlu ludźmi. 21:50 LINE OF DUTY - WYDZIAŁ WEWNĘTRZNY S.II - ODC. 7 (SERIA 2 ODC. 2) (LINE OF DUTY) Serial, 60 min, Wielka Brytania, 2014 Reżyseria: David Caffrey Scenariusz: Jed Mercurio, Marek Lipski Aktorzy: Adrian Dunbar, Steve Arnott, Vicky Mcclure Losy sierżanta wydziału dochodzeniowo - śledczego, Steve'a Arnotta (Martin Compston), który zostaje przeniesiony do Jednostki Antykorupcyjnej 12 (AC - 12) po odmowie zatuszowania sprawy zastrzelenia niewinnego człowieka przez jego własny zespół. W AC - 12 Arnott współpracuje z sierżant Kate Fleming (Vicky McClure), wysoko cenioną tajną funkcjonariuszką z doskonałym instynktem śledczym. Oboje pracują pod nadzorem nadinspektora Teda Hastingsa (Adrian Dunbar), krok po kroku odkrywając korupcję w szeregach policji centralnej. W całym serialu jednostka AC - 12 bada pozornie odmienne sprawy dotyczące podejrzanych o korupcję funkcjonariuszy policji. Wkrótce okazuje się, że łączy je wspólny mianownik - postać znana jako "H". Ze względu na bardzo krytyczne światło, w jakim serial przedstawia brytyjską policję, odmówiła ona jakiejkolwiek współpracy przy produkcji. Serial był dziewięciokrotnie nominowany do Nagród Telewizyjnych Akademii Brytyjskiej w różnych kategoriach. W 2015 otrzymał, ze serię 2, nagrodę Królewskiego Towarzystwa Telewizyjnego dla najlepszego brytyjskiego serialu dramatycznego. W 2014 znalazł się wśród laureatów plebiscytu na 50 najlepszych seriali i programów wyprodukowanych dla BBC Two w całej historii tego kanału. W 2016 roku został uwzględniony na liście 100 najwybitniejszych seriali i programów w historii brytyjskiej telewizji wg recenzentów dziennika The Daily Telegraph. W tym samym roku zajął ósme miejsce w rankingu najlepszych brytyjskich seriali policyjnych wszech czasów dziennika The Independent. W 2018 zajął trzecie miejsce w plebiscycie na najlepszy brytyjski serial kryminalny wszech czasów. 23:00 LINE OF DUTY - WYDZIAŁ WEWNĘTRZNY S.II - ODC. 8 (SERIA 2 ODC. 3) (LINE OF DUTY) Serial, 60 min, Wielka Brytania, 2014 Reżyseria: David Caffrey Scenariusz: Mercurio Jed Aktorzy: Adrian Dunbar, Steve Arnott, Vicky Mcclure Losy sierżanta wydziału dochodzeniowo - śledczego, Steve'a Arnotta (Martin Compston), który zostaje przeniesiony do Jednostki Antykorupcyjnej 12 (AC - 12) po odmowie zatuszowania sprawy zastrzelenia niewinnego człowieka przez jego własny zespół. W AC - 12 Arnott współpracuje z sierżant Kate Fleming (Vicky McClure), wysoko cenioną tajną funkcjonariuszką z doskonałym instynktem śledczym. Oboje pracują pod nadzorem nadinspektora Teda Hastingsa (Adrian Dunbar), krok po kroku odkrywając korupcję w szeregach policji centralnej. W całym serialu jednostka AC - 12 bada pozornie odmienne sprawy dotyczące podejrzanych o korupcję funkcjonariuszy policji. Wkrótce okazuje się, że łączy je wspólny mianownik - postać znana jako "H". Ze względu na bardzo krytyczne światło, w jakim serial przedstawia brytyjską policję, odmówiła ona jakiejkolwiek współpracy przy produkcji. Serial był dziewięciokrotnie nominowany do Nagród Telewizyjnych Akademii Brytyjskiej w różnych kategoriach. W 2015 otrzymał, ze serię 2, nagrodę Królewskiego Towarzystwa Telewizyjnego dla najlepszego brytyjskiego serialu dramatycznego. W 2014 znalazł się wśród laureatów plebiscytu na 50 najlepszych seriali i programów wyprodukowanych dla BBC Two w całej historii tego kanału. W 2016 roku został uwzględniony na liście 100 najwybitniejszych seriali i programów w historii brytyjskiej telewizji wg recenzentów dziennika The Daily Telegraph. W tym samym roku zajął ósme miejsce w rankingu najlepszych brytyjskich seriali policyjnych wszech czasów dziennika The Independent. W 2018 zajął trzecie miejsce w plebiscycie na najlepszy brytyjski serial kryminalny wszech czasów. 00:15 NA KŁOPOTY... BEDNARSKI - ODC. 1/7 - KURIER Z ANKARY Serial TVP, 60 min, Polska, 1986 Reżyseria: Paweł Pitera Scenariusz: Wojciech Jędrkiewicz, Marek Bahdaj Zdjęcia: Janusz Pawłowski Muzyka: Henryk Kuźniak Aktorzy: Stefan Friedman, Grażyna Barszczewska, Krystyna Feldman, Wiktor Sadecki, Stanisław Michalski, Marta Żak Akcja serialu rozgrywa się w międzywojennym Gdańsku, a jego bohaterem jest prywatny detektyw Bednarski. Bednarski to mężczyzna bardzo przeciętny - ani szczególnie przystojny, ani bardzo sprytny. Wiele rzeczy mu nie wychodzi i właściwie można powiedzieć o nim, że jest życiowym nieudacznikiem. A jednak udaje mu się rozwiązać nawet najbardziej zawiłe zagadki, przy tym jest niezwykle sympatyczny i ma duże poczucie humoru. W postać Bednarskiego znakomicie wcielił się Stefan Friedmann, od lat obsadzany w rolach komediowych, ale widzowie częściej myślą o nim jako autorze i wykonawcy tekstów kabaretowych niż aktorze. Jemu to jednak nie przeszkadza - "Robię to, w czym się dobrze czuję. Moją zasadą jest żart dla żartu i humor dla sztuki". W tajemniczych okolicznościach zamordowany zostaje polski dyplomata Janicki. Zaangażowany przez polskie władze oraz żonę dyplomaty detektyw Bednarski wpada na trop afery przemytniczej. Okazuje się, że z Ankary przemycane są do Gdańska narkotyki. Bednarski wyjaśnia zagadkę kolejnych morderstw związanych z tą sprawą. Dowiaduje się także, że gangiem kieruje Janicka, żona zamordowanego dyplomaty. Postępuje jak dżentelmen i pozwala jej wybrać - aresztowanie albo... 01:30 NA KŁOPOTY... BEDNARSKI - ODC. 2/7 - BURSZTYNOWE SERCE Serial TVP, 50 min, Polska, 1986 Reżyseria: Paweł Pitera Scenariusz: Marek Bahdaj Zdjęcia: Janusz Pawłowski Muzyka: Henryk Kuźniak Aktorzy: Stefan Friedman, Igor Kujawski, Ewa Skibińska, Emil Karewicz, Stanisław Michalski, Wiktor Sadecki, Zdzisław Wardejn, Jan Tesarz, Bronisław Wrocławski Faszyści przygotowują się do objęcia władzy w Wolnym Mieście Gdańsku. Tymczasem duże szanse na objęcie stanowiska burmistrza ma socjaldemokrata Wagner. Faszyści zamierzają zlikwidować Wagnera, a w czasie zdobywania potrzebnej im do tego broni zabijają Groshopfa, starego przyjaciela ojca Bednarskiego. Detektyw rozpoczyna śledztwo. Komisarz Hagemann twierdzi, że zabójcą jest polski student, Leszek Borowski, a jednym z dowodów przeciwko niemu jest bursztynowe serduszko - własność zmarłej matki Leszka. Bednarski stara się wyjaśnić tę sprawę. 02:30 NA KŁOPOTY... BEDNARSKI - ODC. 3/7 - ZŁOTE RUNO Serial TVP, 50 min, Polska, 1986 Reżyseria: Paweł Pitera Scenariusz: Wojciech Jędrkiewicz Zdjęcia: Janusz Pawłowski Muzyka: Henryk Kuźniak Aktorzy: Stefan Friedman, Marta Żak, Marek Barbasiewicz, Zdzisław Kuźniar, Aleksander Wołejko, Wiktor Sadecki, Włodzimierz Bednarski, Zdzisław Wardejn, Wojciech Kościelniak Horst Filipiak prowadzi w porcie agencję "Złote Runo", która zajmuje się rekrutacją osób zainteresowanych pracą na plantacjach w Brazylii. W rzeczywistości chodzi jednak o handel "białymi niewolnikami". Tę podejrzaną działalność próbuje rozpracować dziennikarz Lenz, który zostaje uprowadzony przez ludzi Filipiaka. W ręce nieuczciwego właściciela agencji trafia również Jerzy Stawicki, syn polskiego konstruktora torped. Filipiak wydaje wywiadowi niemieckiemu Jurka, który zostaje uwięziony. Niemcy proponują inżynierowi Stawickiemu układ. W zamian za dostarczenie planów torpedy najnowszej konstrukcji obiecują uwolnić jego syna. Kapitan Mokrowiecki z polskiego kontrwywiadu zwraca się z prośbą o pomoc do Bednarskiego. Polacy przygotowują fałszywe plany. Tymczasem Niemcy porywają inżyniera Stawickiego i ochraniającą go agentkę. Do akcji wkracza Bednarski, który dociera do siedziby Horsta Filipiaka. Likwiduje jego i jego ludzi. 03:35 TAK TO LECIAŁO! - ODC. 5 Teleturniej muzyczny, 45 min, Polska, 2022 Reżyseria: Tomasz Klimek, Mikołaj Dobrowolski Scenariusz: Mikolaj Dobrowolski, Tomasz Klimek Kultowy program "Tak to leciało!" wrócił w przebojowej odsłonie! Nowy duet prowadzących, realizacyjny rozmach, atrakcyjne nagrody, w tym nagroda główna 100 tys. zł, emocje sięgające zenitu i największe polskie przeboje wszech czasów! Tak to leciało! to najbardziej rozśpiewany teleturniej na świecie! Uczestnicy mają za zadanie uzupełnić luki w tekście popularnych polskich przebojów, a wszystko to w myśl zasady im więcej wyśpiewasz, tym więcej wygrasz. W nowej edycji zawodnikom akompaniować będzie zespół muzyczny Marcina Urbana. Show poprowadzi idealnie zgrany duet małżeński i sceniczny, czyli charyzmatyczni i niezrównani Sławomir i Kajra. Nie zabraknie także odcinków specjalnych z udziałem gwiazd. Format cieszył się ogromną popularnością na świecie. Emitowany był w ponad 25 krajach. Zasady gry skonstruowane są tak, by dostarczać maksimum emocji. Uczestnicy mają przed sobą do wyboru 9 muzycznych kategorii oraz hit za 100 000. Pod każdą kategorią kryją się dwie piosenki. Gracz wybiera jedną z nich i śpiewa przy akompaniamencie zespołu. Na ekranie wyświetlają się słowa piosenki, tak jak podczas klasycznego karaoke. W pewnym momencie muzyka milknie, a na ekranie pozostaje miejsce do uzupełnienia tekstu. Jeśli uczestnik prawidłowo dośpiewa brakujące wyrazy, przechodzi dalej. Na poszczególnych etapach gry może skorzystać z wyjść awaryjnych. 04:35 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE S.I - ODC. 39 RESZEL Magazyn, 22 min, Polska, 2017 Reżyseria: Jacek Sołtysiak Scenariusz: Tomasz Malkowski Zdjęcia: Jarosław Wątor, Jacek Banach, Tomasz Jędrzejczak Prowadzący: Tomasz Bednarek Tym razem Tomasz Bednarek odwiedza Warmię, gdzie nad niewielką rzeką Sajną, wyrasta na wzgórzu jedno z najbardziej magicznych miasteczek w Polsce - Reszel. To istny klejnot gotyku. Już z daleka przyciąga wzrok swoją ceglaną sylwetą. Można tu odkryć unikatowy średniowieczny układ miejski, jedyny zachowany w województwie warmińsko - mazurskim. Nie brakuje tu tajemniczych historii, procesów czarownic, a nawet cudów. Bo Warmia to nie tylko kraina jezior i lasów, ale również bogactwo historii. W Reszlu można zwolnić tempo i wrzucić na luz. To pierwsze polskie miasto, które znalazło się w międzynarodowym stowarzyszeniu Cityslow - sieci małych miast stawiających na turystykę tradycyjną. Łączy je atmosfera nastawiona na celebrację zwykłego życia! Taka filozofia sprzyja niespiesznemu odkrywaniu uroków gotyckiego miasteczka, w którym duch średniowiecza jest wciąż żywy.