TVP HD Sobota, 17.06.2023 Zmiany z dnia 29.05.2023 w stosunku do raportu z dnia 24.05.2023 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:05 NA RATUNEK OGRODOM - ODC. 3 SEZON II Reality show, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Michał Kołłb-Sielecki Prowadzący: Katarzyna Cichocka Polacy kochają ogrody, ale nie zawsze potrafią o nie zadbać. Na szczęście marzenia się spełniają. Trzeba im tylko pomóc. W naszym programie, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w ciągu zaledwie trzech dni zaniedbane ogrody i balkony zmieniają się nie do poznania. I to w ramach ograniczonego i z góry określonego budżetu. Na ratunek polskim ogrodom, razem ze swoją ekipą, wyrusza doświadczona architektka krajobrazu, Katarzyna Cichocka, która od 15 lat z pasją realizuje swoje oryginalne projekty w całej Polsce. Sama uwielbia otaczać się zielenią i kocha naturę, tak jak nowe wyzwania. Dlatego z wielkim entuzjazmem i całym bagażem kreatywnych pomysłów, udaje się w swoją nową misję. W tym odcinku metamorfoza 80 m2 ogródka za około 15.000 zł. Poznamy rodzinę Moniki i Piotra, którzy poznali się w czasie pandemii i jak sami mówią, od razu coś między nimi zaiskrzyło. Po dwóch dniach znajomości postanowili ze sobą zamieszkać, a 1, 5 roku temu pojawił się na świecie ich synek Marcel. Marzą, by ich ogród stał się miejscem relaksu i zabaw z dzieckiem. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 11:45 NA RATUNEK OGRODOM - ODC. 4 SEZON II Reality show, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Michał Kołłb-Sielecki Prowadzący: Katarzyna Cichocka Polacy kochają ogrody, ale nie zawsze potrafią o nie zadbać. Na szczęście marzenia się spełniają. Trzeba im tylko pomóc. W programie, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w ciągu zaledwie trzech dni zaniedbane ogrody i balkony zmieniają się nie do poznania. I to w ramach ograniczonego i z góry określonego budżetu. Na ratunek polskim ogrodom, razem ze swoją ekipą, wyrusza doświadczona architektka krajobrazu, Katarzyna Cichocka, która od 15 lat z pasją realizuje swoje oryginalne projekty w całej Polsce. Sama uwielbia otaczać się zielenią i kocha naturę. Tak jak nowe wyzwania i dlatego z wielkim entuzjazmem i całym bagażem kreatywnych pomysłów, udaje się w swoją nową misję. W tym odcinku metamorfoza ogrodu polsko-amerykańskiej rodziny. 80 m2 za około 30 000 zł. Nathan jest Amerykaninem, a do Polski przyjechał z powołania i na co dzień jest pastorem Chrześcijańskiej Społeczności w Wilanowie. Ola jest Warszawianką, która wyjechała na studia do Stanów Zjednoczonych i tam poznała swojego męża. Ola na co dzień zajmuje się wychowywaniem i nauczaniem dzieci (edukacja domowa). Dom i ogród są bardzo ważnymi miejscami ich codziennego funkcjonowania. W okresie od wiosny do jesieni przyjmują przyjaciół na wspólne obiady i ogniska. Potrzebują: nowego tarasu, paleniska i domku na narzędzia, a przede wszystkim, miejsca gdzie mogą spędzać razem czas. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 17:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. ZNANE ZUPY W WERSJI RYBNEJ Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Tym razem Karol Okrasa wyrusza na Mierzeję Wiślaną, gdzie zaprezentuje widzom trzy znane zupy, ale w wersjach rybnych. Od wieków mieszkańcy Mierzei korzystali zarówno z ryb morskich z Bałtyku, jak i ryb słodkowodnych z Zalewu Wiślanego. W dawnych czasach, gdy nie było lodówek ani rozwożących po całym kraju towar samochodów chłodni, ci którzy mieszkali w głębi kraju, jedli zazwyczaj słodkowodne ryby z najbliższej rzeki, stawu czy jeziora, a mieszkańcy Pomorza głównie słonowodne. A na Mierzei cieszono się smakiem i jednych, i drugich. Do swoich potraw Karol wykorzysta między innymi dorsza oraz jesiotra. Niegdyś jesiotr był powszechnie występującą w tych stronach rybą, ale został praktycznie wytępiony. A dorsz, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu był poławiany w Bałtyku w ogromnych ilościach, dziś powoli staje się rarytasem. Czy rodzimego dorsza czeka taki los, jaki spotkał jesiotra i będziemy na półkach sklepowych spotykać wyłącznie dorsze z Atlantyku? Zobaczymy. Na razie trwają próby powtórnej introdukcji do polskich rzek jesiotra pochodzącego z licznych krajowych hodowli. Trwają też starania o odtworzenie populacji bałtyckich dorszy. A nasz kucharz pokaże, jak te dwie szlachetne ryby prezentują się na talerzu. Pierwszą propozycją Karola będzie czosnkowa zupa z pieczonym dorszem. Danie kolejne to krupnik orientalnie doprawiony z jesiotrem. A na koniec przyrządzi pomidorową, ale nie z ryżem czy makaronem, tylko z dorszem i sandaczem.