TVP HD Niedziela, 02.07.2023 Zmiany z dnia 30.06.2023 w stosunku do raportu z dnia 20.06.2023 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 11:50 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 4 SEZON II - ŻYDOWSKA KUCHNIA LUBELSZCZYZNY Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2023 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się w wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Jola Kleser zabierze nas na Lubelszczyznę, gdzie dowiemy się więcej o kuchni niegdyś licznie zamieszkujących tę ziemię Żydów. Latkes, chałka i cebula jako jeden z najważniejszych składników kuchni żydowskiej. Będą nam towarzyszyły w tym odcinku na każdym kroku. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 12:25 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 4 SEZON V - POLSKI KAWIOR Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2023 Reżyseria: Michał Bandurski Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W dzisiejszym odcinku odwiedzimy województwo warmińsko-mazurskie, gdzie spotkamy się z niezwykłym rodzeństwem, którego pasją stało się wytwarzanie kawioru. Jacek Szklarek przełamie mity dotyczące kawioru jako towaru niedostępnego i bardzo drogiego. Jak zawsze czeka nas kulinarna propozycja, tym razem inspirowana właśnie kawiorem.