TVP HD Sobota, 08.07.2023 Zmiany z dnia 30.06.2023 w stosunku do raportu z dnia 20.06.2023 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:05 NA RATUNEK OGRODOM - ODC. 6 SEZON II Reality show, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Michał Kołłb - Sielecki Prowadzący: Katarzyna Cichocka W tym odcinku metamorfoza ogrodu o wymiarze 500m2. Budżet wynosi do 10 000 do 15 000 PLN. Właścicielem jest polsko-meksykańska rodzina z dwójką małych dzieci. Kiedyś mieszkali w Meksyku, teraz mieszkają w Polsce, w domu z ogrodem. Ania kilkukrotnie próbowała zasadzić u siebie w ogrodzie bugenwillę, roślinę, która rosła w domu rodzinnym Jose w Meksyku. Jednak ze względu na klimat roślina nie przetrwała. Teraz Ania szuka różnych zamienników, które mogłaby posadzić tu w Polsce, by nadać trochę meksykańskiego klimatu ich ogrodowi. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:35 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 4 SEZON II - ŻYDOWSKA KUCHNIA LUBELSZCZYZNY Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2023 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jola Kleser Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się w wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Jola Kleser zabierze nas na Lubelszczyznę, gdzie dowiemy się więcej o kuchni niegdyś licznie zamieszkujących tę ziemię Żydów. Latkes, chałka i cebula jako jeden z najważniejszych składników kuchni żydowskiej. Będą nam towarzyszyły w tym odcinku na każdym kroku. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 09:10 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 4 SEZON V - POLSKI KAWIOR Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2023 Reżyseria: Michał Bandurski Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W dzisiejszym odcinku odwiedzimy województwo warmińsko-mazurskie, gdzie spotkamy się z niezwykłym rodzeństwem, którego pasją stało się wytwarzanie kawioru. Jacek Szklarek przełamie mity dotyczące kawioru jako towaru niedostępnego i bardzo drogiego. Jak zawsze czeka nas kulinarna propozycja, tym razem inspirowana właśnie kawiorem. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 10:15 RODZINKA.PL S.IV - ODC. 92 "RAZEM CZY OSOBNO" Serial komediowy TVP, 25 min, Polska, 2013 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Kuba informuje, że zapisał się do kółka teatralnego. Rodzice są zaskoczeni, Natalia mile, a Ludwik bardzo. Dopiero gdy dodaje, że zgłosiło się 16 dziewczyn na 2 chłopców, a grupa będzie zwolniona z ostatnich trzech lekcji w piątek, Ludwik oddycha z ulgą. Kuba i Tomek spędzają razem czas ze swoimi dziewczynami. Kacpra martwi, że wciąż nie ma sympatii. Natalia i Ludwik starają się przedstawić zalety pozostawania singlem. Ludwika ponosi nieco fantazja. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:10 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 4 SEZON II - ŻYDOWSKA KUCHNIA LUBELSZCZYZNY Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2023 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jola Kleser Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się w wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Jola Kleser zabierze nas na Lubelszczyznę, gdzie dowiemy się więcej o kuchni niegdyś licznie zamieszkujących tę ziemię Żydów. Latkes, chałka i cebula jako jeden z najważniejszych składników kuchni żydowskiej. Będą nam towarzyszyły w tym odcinku na każdym kroku. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:45 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 4 SEZON V - POLSKI KAWIOR Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2023 Reżyseria: Michał Bandurski Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W dzisiejszym odcinku odwiedzimy województwo warmińsko-mazurskie, gdzie spotkamy się z niezwykłym rodzeństwem, którego pasją stało się wytwarzanie kawioru. Jacek Szklarek przełamie mity dotyczące kawioru jako towaru niedostępnego i bardzo drogiego. Jak zawsze czeka nas kulinarna propozycja, tym razem inspirowana właśnie kawiorem.