TVP Kobieta Wtorek, 18.07.2023 Zmiany z dnia 13.07.2023 w stosunku do raportu z dnia 23.06.2023 (usunięto pozycję programową) 07:30 PIĘKNO, ZGŁOŚ SIĘ! - S. II ODC. 4/10 (dodano pozycję programową) 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA TROPIE POLSKICH WĘDLIN Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2012 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Wykonawcy: Kazimierz Bielski ( technolog ), Józef Malinowski – właściciel masarni Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W tym odcinku Karol Okrasa rusza w kulinarną podróż tropem najlepszych polskich wędlin. Najpierw wspólnie ze specjalistą od żywienia spróbują odpowiedzieć sobie na przykładzie wędlin kupionych w sklepie, dlaczego warto czytać etykiety ze składem. Co to znaczy ilość mięsa na wyprodukowanie danej ilości wyrobu, dlaczego należy unikać MOM - u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie i co daje hermetyczne pakowanie mięsa i wędlin w folię z wybitą datą ważności. Zanim rozpocznie się gotowanie, Karol uda się do lasu, gdzie w zagajniku sosnowym szybko nazbiera kosz młodych maślaków. Następnie przygotuje pierwszą potrawę: gulasz z białej kiełbasy i młodych maślaków z wiejską śmietaną, wzbogacony aromatem owoców nasturcji, czyli tzw. polskich kaparów. Drugą potrawą będzie soczysty i aromatyczny półgęsek podany z sałatą i kwiatami nasturcji (te wiejskie kwiaty kwitną w przydomowych ogródkach). Do tego Karol przygotuje ciepłą konfiturę z jabłek, octu, szafranu i cebuli. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 17:30 NOWE ŻYCIE NA WSI - SEZON XXVI ODC. 33/70 (ESCAPE TO THE COUNTRY; S. 26) Cykl dokumentalny, 43 min, Wielka Brytania, 2014 Brytyjski program o poszukiwaniu nieruchomości na wsi. Jules Hudson ma za zadanie znaleźć dom w hrabstwie Lancashire parze posiadającej budżet w wysokości 700 000 funtów. Do posiadłości ma przylegać znaczny fragment ziemi, na której para chciałaby założyć hodowlę osłów. Jules odwiedza także Muzeum Włókiennictwa Helmshore Mills i spotyka tam zaangażowanych mieszkańców, którzy robią wszystko, by uchronić ważną część przemysłowego dziedzictwa hrabstwa.