Program 2 Poniedziałek, 24.07.2023 Zmiany z dnia 13.07.2023 w stosunku do raportu z dnia 04.07.2023 (dodano pozycję programową) 11:15 DLA NIESŁYSZĄCYCH - OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. ŻURAWINA NIE TYLKO DLA GŁUSZCA. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyrusza do Nadleśnictwa Biłgoraj. Tutejsze rozległe lasy to część Puszczy Solskiej, wielkiego kompleksu leśnego położonego w południowej części województwa lubelskiego, złożonego głównie z borów sosnowych. Występują tu także rozległe torfowiska, porośnięte przez żurawinę, borówkę czerwoną oraz czarne jagody. Te smakowite leśne owoce przyciągają w sezonie nie tylko zbieraczy runa leśnego, lecz także liczne ptaki, a wśród nich głuszca. Ten niezwykle rzadki już w naszym kraju ptak, tu znajduje doskonałe warunki bytowania. Co więcej, programy ochrony i zwiększania populacji głuszca, konsekwentnie realizowane przez miejscowe nadleśnictwa przynoszą efekty i tego największego grzebiącego ptaka Europy z rodziny kurowatych coraz częściej można tu spotkać. W dawnych wiekach nasi przodkowie chętnie na niego polowali, dziś jest u nas pod ochroną. Tak więc na nasz talerz nie trafi mięso z głuszca, ale jeden z przysmaków tego szlachetnego i pięknego ptaka, czyli żurawina. Owoce żurawiny błotnej od wieków były zbierane zarówno dla smaku, jak i właściwości leczniczych. Sok i wyciąg z owoców stosowano w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych oraz jako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę. A w kuchni wyrabiano z nich soki, konfitury, syropy, kisiele, a suszone dodawano do ciast i deserów. Pyszne owoce żurawiny błotnej Karol wykorzysta do stworzenia ciekawych potraw. Przygotowane dania: 1/ Inspirowane bigosem kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej żurawinowym sosem z podpieczoną krótko młodą kapustą; 2/ Smażone wątróbki drobiowe podane z konfiturą z żurawiny i cebuli na grzance z chałki; 3/ Na deser trufle z kaszy jaglanej, żurawiny i leśnych orzechów w kakaowym pudrze.