Program 1 Sobota, 09.09.2023 Zmiany z dnia 21.08.2023 w stosunku do raportu z dnia 18.08.2023 (dodano pozycję programową) 14:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. LEŚNA KUCHNIA MAZURSKA. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski Prowadzący: Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na spotkanie z leśną kuchnią mazurską. Przy okazji pokaże widzom jedno z najciekawszych miejsc na Mazurach, czyli ruiny Wilczego Szańca, znajdujące się na terenie Nadleśnictwa Srokowo. Ten zespół bunkrów, wysadzonych przez wycofujących się Niemców pod koniec II wojny światowej, był główną siedzibą wodza III Rzeszy, Adolfa Hitlera. To tu wydawał on swe zbrodnicze rozkazy, między innymi rozkaz zniszczenia Warszawy podczas powstania. Tu też miał miejsca nieudany zamach na Hitlera w lipcu 1944 roku dokonany przez pułkownika Clausa von Stauffenberga. Dziś ruiny porastają mchy i wysoki las, a całym ośrodkiem opiekują się leśnicy. Opieka nad obiektami zabytkowymi i miejscami pamięcią to dość nietypowe dla tej branży zajęcie, ale jak najbardziej wpisane w cele działalności Lasów Państwowych. Ale oczywiście oprócz zwiedzania miejsc związanych z historią, Karol pokaże widzom także swoje propozycje na złamanie przepisów klasycznych potraw regionalnej kuchni mazurskiej. Przygotowane dania: 1/ "Szmurkul", czyli duszona kapusta z cebulą z grzybami i marynowanymi udkami z kurczaka; 2/ "Dzyndzałki", czyli pierogi z farszem z topinamburu i sera, w sosie z palonego masła, szałwii i orzechów; 3/ "Plińce z pomoćką", czyli placki ziemniaczane z pastą z twarogu i wędzonej ryby.