TVP3 Sobota, 04.01.2025 Zmiany z dnia 23.12.2024 w stosunku do raportu z dnia 18.12.2024 (dodano pozycję programową) 10:50 LECĘ ZA MIŁOŚCIĄ - ODC. 1 MIŁOŚĆ W RYTMIE TANGA Magazyn, 30 min, Polska, 2024 Scenariusz: Agata Solarska Prowadzący: Agata Solarska "Lecę za miłością" to 6 - odcinkowy cykl o ludziach, którzy zmienili całe swoje życie dla ukochanej osoby. Polki zakochane w cudzoziemcach zamieszkały z dala od swoich rodzin. Cudzoziemcy z Włoch, Armenii czy Grecji zdecydowali się przeprowadzić dla ukochanej do Polski. Bohaterów połączyło uczucie i wspólne pasje takie jak taniec, prowadzenie wspólnej restauracji, czy biesiadowanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Bohaterowie cyklu poznając swoich partnerów poznają także ich kulturę i obyczaje - nawzajem otwierają się na świat swoich tradycji i oczekiwań wobec ukochanej osoby. W odcinku: Bohaterem odcinka jest Marcelo - tancerz i choreograf z Argentyny, który w 2008 roku podczas turnieju tango w Buenos Aires zakochał się w młodej tancerce z Polski - Luizie. Za tą miłością przyleciał z odległej Argentyny do kraju nad Wisłą, w którym mieszkają już od ponad 13 lat oraz są szczęśliwymi rodzicami 6 - letniego Lorenzo. Wspólnie promują tango argentyńskie, odnosząc sukcesy w kraju i za granicą. W odcinku nie zabraknie więc zmysłowego tańca, ognistych opowieści i krwistych przysmaków prosto z Argentyny. (dodano pozycję programową) 12:00 JEDZENIE MA ZNACZENIE, NAUKA NA TALERZU - ODC. 1 22 min, Polska, 2024 Reżyseria: Katarzyna Struś - Zakrzewska, Iza Kwiecińska Scenariusz: Filip Kmera Naukowcy i dietetycy biją na alarm, że polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Z raportów opracowanych na zlecenie Ministra Zdrowia wynika, że 2018 nadwagę miała 1/3 dzieci w wieku szkolnym. W programie powiemy jak się żywią Polacy, zastanowimy się, gdzie są największe problemy i jaki wpływ na nasze zdrowie ma to co jemy. Dobre żywienie nie oznacza zawsze tego samego, ponieważ to, jak się dobrze odżywiać, zależy w bardzo dużym stopniu od wieku danej osoby. Co powinien jeść niemowlak, dziecko w wieku przedszkolnym i szkolnym, a czym powinny się żywić osoby dorosłe i osoby w starszym wieku. W programie będzie też - na czym polega produkcja żywności, co przechowywać w lodówce, a co poza nią, jak zabezpieczać żywność, różnice między żywnością ekologiczną a konwencjonalną, będą też porady dotyczące doboru surowców i metod przygotowania żywności.