TVP HD Sobota, 04.01.2025 05:20 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 300 ŁÓDŹ ZABYTKOWA Magazyn, 22 min, Polska, 2023 Reżyseria: Ewa Grodzka Scenariusz: Weronika Mliczewska Zdjęcia: Jarosław Wątor, Jacek Banach Ponadczasowa seria podróżnicza, wpisująca się w cykl inicjatyw promujących i popularyzujących Polskę. Tomasz Bednarek odwiedza najpiękniejsze i najciekawsze miejsca w wielu zakątkach kraju, wędrując nie tylko szlakiem tłumnie odwiedzanym przez turystów, ale docierając również do miejsc, o których wiedzą nieliczni. 05:50 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 6 SEZON IV - GRZYBY Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W dzisiejszym odcinku poświęcimy uwagę jednemu z najznamienitszych darów jesieni - grzybom! Udamy się na wspólne grzybobranie, dowiemy się, jakie lecznicze właściwości mogą mieć niektóre ich gatunki i oczywiście przygotujemy proste, ale niezwykłe dania z grzybami w roli głównej. 06:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 45 - KUBA (177) PLAŻOWA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Na "wyspie jak wulkan gorącej" pięknych piaszczystych plaż jest chyba nie mniej niż basenów hotelowych. Hoteli zaś najwięcej jest na północnym wybrzeżu. Tutaj skupia się większość hotelowego i plażowego życia. Piasek na plażach jest tak drobny i biały jak pszenna mąka. Tutejsze hotele to raczej tzw. resorty, czyli ogromne ośrodki wielkością zbliżone do Andorry czy San Marino. Robert wybiera się w rejs łodzią motorową. Popłynąć można we wszystkich kierunkach, byle nie na Florydę. Kuba leży 40 km od Bahamów i 120 km od Florydy. Ucieczki morskie to najnowsza historia Kuby. Ludzie podejmują takie próby od lat 60. Często tragiczne. Nie uciekają raczej na motorówkach, ale na tratwach zbitych z byle czego. Łodzie wynajmuje się w jeszcze jednym celu: do połowu marlinów. To był ulubiony sport Ernesta Hemingwaya. Woda tutaj ma kolor lazurowy i jest tak krystaliczna, że widać rafę koralową. A co dopiero jak się zanurkuje. Łódź Roberta cumuje w zatoce Buena Vista. Plaża jest pusta i dobrze utrzymana. Na pomoście prowadzącym do altany na wodzie Robert przyrządza karaibski przysmak: enchilado de camarones, czyli krewetki w sosie. W latach 90. , po upadku bloku wschodniego, kubański rząd szukał dewiz i zaczął inwestować w turystykę. Wybudowano wtedy imponującą groblę, którą nazwano Cayo Santa Maria. Nie można jednak tu przyjechać ot tak sobie. Na grobli stoją posterunki, żeby tu wjechać, trzeba mieć meldunek hotelowy. Najsłynniejsze kubańskie miejsca plażowe znajdują się na półwyspie Varadero. Wiekszość hoteli działa tu w systemie "all - inclusive", zatem kelner poda wszystko, nawet śniadanie w altanie na plaży. Kolejna atrakcja to rejs katamaranem po otwartym morzu. Trzeba zabrać ze sobą paszporty, bo choć pozostajemy na wodach terytorialnych Kuby, to można się spodziewać kontroli. Cel wyprawy to delfinarium, które znajduje się na środku zatoki. Po spotkaniu z delfinami pora na posiłek. W kabinie katamaranu czeka na Roberta stół zastawiony owocami morza. Są krewetki duszone w maśle z pietruszką i czosnkiem, ryba panierowana w cieście i ogon langusty. Varadero swoją pozycję słynnego kurortu zawdzięcza jednemu człowiekowi. W latach 20. amerykański miliarder Irene Dupont kupił tu 200 hektarów gruntu i 8 km plaż. Swoją rezydencję Dupont nazwał Xanadu, na cześć legendarnej stolicy mongolskich chanów. Dzisiaj każdy może wypić mojito w wykwintnym barze pana Duponta. Po rewolucji, 12 grudnia 1963 r. , skonfiskowaną rezydencję otwarto jako państwowy hotel. Uroczystość uświetniła Walentina Tiereszkowa. Tego samego dnia w Stanach Irene Dupont oddał ducha Bogu. Związki Varadero z kosmosem nie ograniczają się do jednej wizyty Tiereszkowej. W latach 70. wybudowano tu Dom Kosmonautów, dla tych, którzy wrócili z międzygwiezdnych podróży. Słońce nad Varadero zaszło błyskawicznie, jak to na Karaibach. Na kolację Robert wybrał restaurację bufetową. Jest tu wszystko. Dania z całego świata - od smażonych na płycie miejscowych camarones, czyli surowych krewetek, po pieczeń wieprzową. Robert wybiera dania wybitnie kubańskie i mało dietetyczne: ryż z fasolą, placki z zielonych bananów i prosię z chrupiącą skórką. 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 46 - WĘGRY (178) "BUDAPESZT - JUBILEUSZOWY" Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Był rok 896 po Chrystusie, kiedy wycieńczone długą wędrówką spod południowych stoków Uralu plemiona madziarskie zjawiły się w dorzeczu Cisy i Dunaju. Taki był początek państwa węgierskiego. Jego 1000-lecie hucznie świętowano w Budapeszcie pod koniec XIX wieku. Dzisiaj pójdziemy rocznicowym szlakiem. Z okazji Millenium rozpisano konkurs na nowy gmach parlamentu. Zwycięski projekt wzorowany był na Pałacu Westminsterskim w Londynie. Pod względem wielkości gmachu węgierski parlament jest jednym z największych na świecie. Gdyby dziś Węgrzy zbudowali coś takiego, uznano by to za megalomanię. Ale w roku 1867 Węgry stały się częścią Austro-Węgier, jednego z najważniejszych imperiów ówczesnego świata. Z okazji tak ważnej rocznicy wzniesiono w Budapeszcie wiele innych gmachów, nie tylko parlament. Każda dzielnica otrzymała nową halę targową. Tę w Peszcie projektował sam Gustaw Eiffel. Nitowana konstrukcja przypominająca wieżę Eiffla czy Dworzec Nyugati, tu w Budapeszcie ma trzy poziomy: na dole ryby, na piętrze bary i restauracje, a madziarskie dobra spożywcze na parterze. Krytyk kulinarny z Krakowa zwraca też uwagę na takie drobiazgi jak np. sznury suszonych czuszek, rzędy butelek wina tokajskiego, gęsie skwarki, gęsi smalec, kacze i gęsie wątróbki foie - gras. Kolejny punkt milenijnego szlaku to rejs statkiem wycieczkowym po Dunaju. Podczas rejsu Robert przyrządza danie odcinka, jest to pörkölt, czyli gulasz z wieprzowiny z papryką. Po zejściu na ląd Robert udaje się do dzielnicy żydowskiej, która znajduje się w kwartale ulic Andrassy, Karoly, Rakoczi i Erszebet. W Budapeszcie żyje dziś prawie 100 - tysięczna żydowska diaspora. Wielka Synagoga zbudowana w stylu mauretańskim jest trzecia pod względem wielkości w świecie. Przed synagogą stoi Pomnik Ofiar Holokaustu w kształcie wierzby płaczącej. W całej żydowskiej dzielnicy działa ponad 20 synagog, a licząc z tymi urządzonymi w prywatnych mieszkaniach - ponad 30. A skoro są synagogi, to są i koszerne restauracje. Jedna z nich nazywa się Carmel. Robert zamówił tu rosół z knedlami z macy i czulent wołowy, a do tego humus plus koszerna palinka. Z restauracji Robert udaje się na Szimpla Market. To artystowski żydowski targ zainstalowany w dawnym pustostanie przy Kazinczy utca. Dobre rzeczy do jedzenia: sery, kanapki, wędliny i madziarskie czarne trufle sprzedają tu wyłącznie ich producenci. Jest też kino wyświetlające filmy z lat 60. Metro to kolejna ważna inwestycja millenijna. Pierwszą linię otwarto już w roku 1896. Dzisiaj to linia żółta. A zaszczytu inauguracji dostąpił oczywiście cesarz Franciszek Józef z małżonką, cesarzową Sissi. Najstarszym metrem w Europie jest podziemna kolej w Londynie. To w Budapeszcie plasuje się na drugim miejscu. Jadąc tą linią, można dotrzeć do następnej atrakcji na millenijnym szlaku, do placu Bohaterów. Na płycie placu stoi monumentalny Pomnik Tysiąclecia. Pod koniec XIX wieku miasto jeszcze tutaj nie sięgało. Po co więc linię metra doprowadzono tak daleko? Bo tutaj, na dawnym przedmieściu, urządzono wielką wystawę millenijną. Miał to być przegląd dorobku państwa węgierskiego. Plac Limanowej jest zdecydowanie mniej reprezentacyjny niż plac Bohaterów, ale za to bardzo bliski tym Madziarom, którzy interesują się historią. W grudniu 1914 r. na wzgórzu Jabłoniec nad Limanową miał miejsce historyczny bój między wojskami austro-węgierskimi a rosyjskimi. Gdyby nie to węgierskie Monte Cassino, na tych ziemiach już wtedy zaczęłyby dymić samowary. Ostatni etap milenijnego szlaku to wizyta u słynnego Gundela, kulinarnej wizytówki Budapesztu. Ten adres znali dobrze smakosze już w XIX wieku. Miejsce to stworzył Karoly Gundel, najsłynniejszy kucharz węgierski. Na czym polegał jego fenomen? Prostą, często pasterską kuchnię madziarską podniósł do rangi sztuki. Tymczasem Robert zasiada już do stolika, a kelner na jego oczach flambiruje słynny tutejszy deser, czyli Gundel palacsinta, obok crepes Suzette, najsłynniejsze naleśniki deserowe świata. A do deseru koniecznie kieliszek słodkiego tokaju. 07:30 SMAKI ŚWIATA S.III - PO IBERYJSKU ODC. (30) Magazyn, 23 min, Polska, 2022 Scenariusz: MICHAŁ MUZYCZUK Prowadzący: Adriana Marczewska Projekt jest kontynuacją lubianego cyklu łączącego tematykę kulinarną z popularyzacją wiedzy na temat innych krajów i kultur. W nowej wiosennej odsłonie mistrzyni kuchni Adriana Marczewska - (m.in. znana z Pytania na Śniadanie) przemierzy Półwysep Iberyjski w poszukiwaniu nie tylko jego smaków. Ada wyjedzie w podróż po najbarwniejszym miastach i regionach Półwyspu, od Madrytu po Gibraltar. Jest to znakomita okazja, by poznać tajniki pysznej południowej kuchni, a jednocześnie zwiedzić piękne miejsca, bogate w zabytki wielu kultur. Szczególnie interesującym wątkiem wydają się arabskie wpływy na ten region, do których prowadząca ma wielką słabość, zwłaszcza pod kątem kulinarnych upodobań. 08:05 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 8 SEZON II - ZIEMNIAKI Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2023 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Zdjęcia: Dawid Cechmajster, Marcin Kowalczyk Prowadzący: Jola Kleser Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się w wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Dzisiaj, w towarzystwie Joli Kleser, wybierzemy się na Suwalszczyznę, gdzie dowiemy się więcej o niepozornym i niedocenionym ziemniaku. Na polsko - litewskim pograniczu na naszym stole zagoszczą kartacze, placki ziemniaczane i bliny litewskie. 08:40 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PRADAWNA PRAŻUCHA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W swojej kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprasza widzów na spotkanie z jedną z najbardziej archaicznych potraw polskiej kuchni, czyli z prażuchą. Podobne dania, jak twierdzą archeolodzy, jedli już nasi słowiańscy przodkowie, jeszcze przed Chrztem Polski. Samo określenie prażucha pochodzi od wyprażania mąki, bo tak przygotowywano tę potrawę. Wyprażoną mąkę następnie rozrabiano wodą, mlekiem, a potem spożywano w formie papki lub formowano w proste kluseczki. W dzisiejszych kuchniach regionalnych gotową prażuchę podaje się zazwyczaj ze skwarkami. Ta staropolska potrawa przetrwała wyłącznie w ubogich kuchniach regionalnych, od XIX wieku często łączona z ziemniakami. Ale niegdyś musiała być niezwykle popularna, o czym świadczą liczne lokalne nazwy, takie jak lemieszka, psiocha, porka, fusia czy kulasza. Również mieszkańcy Żywiecczyzny bardzo często jadali prażuchy, czyli podprażoną mąkę z kaszą, zalaną wodą do wchłonięcia i okraszoną skwarkami lub tłuszczem. Była to na ogół mąka żytnia, owsiana lub gryczana, a bardzo rzadko, właściwie przy okazji większych świąt, pojawiała się mąka pszenna. Z lokalną żywiecką tradycją, wywodzącą się ze Średniowiecza, związane są również pierniki. Wypiekano je jako placki podobne do chlebów, obficie doprawione miodem i korzeniami. Były więc bardzo drogie i dostępne jedynie dla bogatych ludzi. Inną żywiecką specjalnością były wędliny wytwarzane w zapachach lasu, bejcowane w zaprawach korzenno - octowych. A jak będą wyglądać prażuchy przygotowane przez naszego kucharza, inspirowane lokalną tradycją? Propozycje Karola: 1/Brukwiana prażucha, podana z doprawionym na ostro filetem z karpia; 2/ Piernikowa prażucha, podana z bejcowanymi w zalewie korzenno - octowej comberkami z sarny; 3/ Gryczana prażucha, podana z wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną. 09:15 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (1) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza, oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. Będzie to program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Program realizowany będzie metodą filmową, z dużą dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale użyczy też w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finałem odcinka jest wielkie rodzinne gotowanie z produktów pokazanych w odcinku. 09:50 RODZINKA.PL S.V - ODC. 116 "DZIECI NAS WYPRZEDZAJĄ" Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Tomek tęskni za rodzinnym domem pełnym jedzenia. Ludwik i Natalia mają wolny dom tylko dla siebie, ale do czasu. Chłopcy przechytrzają rodziców i osiągają swoje cele. Rodzicom zostają wspomnienia pełne przygód i sukcesy w grach planszowych. 10:25 RODZINKA.PL S.V - ODC. 117 "POWRÓT DO SZKOŁY" Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Natalia szykuje się na półroczne studia. Nagle okazuje się, że wszyscy w domu potrzebują jej pomocy. Boska namawia Kacpra, żeby odrabiał lekcje nie przed komputerem, ale w bibliotece. Janina sprząta mieszkanie Tomka, Kacper z Zosią wierzą w amerykański spisek z 11 września. Dyskusje toczą się wokół wyboru najlepszego gitarzysty, dokumentu "Super Size Me" oraz wyższości "Metropolis" Fritza Langa nad współczesnymi horrorami. 11:00 OPOWIEŚĆ O KOTACH - ODC. 1 DZIKIE Z NATURY (THE STORY OF CATS EP1 WILD AT HEART) Cykl dokumentalny, 52 min, Wielka Brytania, 2016 Reżyseria: Anwar Mamon Mini seria dokumentalna, 3 ODCINKI o kotach. Uważa się, że koty domowe, trzy razy przewyższają liczebnie ilość psów, są najpopularniejszymi zwierzętami domowymi na świecie. W przeciwieństwie do psów, nasi koci przyjaciele nie są w pełni udomowieni, mieszkają z nami przez stosunkowo krótki czas i nadal mają wiele reakcji, odruchów i cech swoich dzikich kuzynów. Od tygrysa po pręgowanego kota, ta oszałamiająca trzyczęściowa seria opowiada historię kotów. Obecnie istnieje 37 różnych gatunków kotów, które występują w niesamowitej różnorodności kolorów, kształtów i rozmiarów. Prześledzimy epicką, podróż kotów od dżungli Azji Południowo - Wschodniej po afrykańską sawannę i ostatecznie do naszych domów. Nakręcony we wspaniałym stylu, przy użyciu najnowszej technologii, poznamy, jak powstały koty i co czyni je tak wyjątkową i odnoszącą sukcesy rodziną drapieżników. Odc. 1 Dzikie z natury. Z niedawnych badań wynika, że nasze koty charakterem przypominają afrykańskie lwy. Mają z nimi wiele wspólnych cech. Między innymi instynkt zabójcy. Gdyby wasz kot był większy, prawdopodobnie próbowałby was zjeść. Zupełnie jak lew. Z tego wynika, że pewien Południowoafrykańczyk codziennie ryzykuje życie. Kevin Richardson jest znany jako zaklinacz lwów. Prowadzi schronisko dla wielkich kotów. Choć rocznie około siedmiuset osób pada ofiarami lwów, Kevin uważa, że łączy go z tymi wielkimi kotami bliska więź. Po dwudziestu latach pracy z lwami Kevin uważa, że potrafi się z nimi komunikować. Producent: Plimsoll Productions 12:00 TAŃCZĄCA ZE ŚWIATEM SEZON IV - CHORWACJA ODC. 5/5 Magazyn, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Piotr Poraj Poleski Scenariusz: Piotr Poraj Poleski, Anna Szałańska Prowadzący: Edyta Herbuś Program lifestylowo-podróżniczy, w którym prowadząca, Edyta Herbuś, pokazuje życie mieszkańców innych krajów, ich tradycje, kulturę, obyczaje oraz lokalne tańce. Prowadząca odkryje przed widzami uroki i tajemnice Chorwacji. Przybliży historię i kulturę tego kraju oraz odwiedzi wspaniałe miejsca, m.in. Dubrownik, Trsteno czy Split. Edyta Herbuś pozna również charakterystyczne dla Chorwacji rzemiosło i przygotuje aromatyczne, lokalne potrawy. Zgodnie z tytułem programu nie zabraknie również tańca i muzyki. 12:35 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 10 SEZON II - JAN KARPIEL BUŁECKA - ARCHITEKT I MUZYK Magazyn, 24 min, Polska, 2023 Reżyseria: Jakub Baryga Zdjęcia: Sławomir Rakowski, Przemysław Matejko, Maciej Krajewski, Michał Michalec Prowadzący: Sebastian Karpiel Bułecka Podhalańscy górale to wyjątkowa społeczność. Pielęgnująca tradycje, kultywująca obrzędy i zwyczaje swoich ojców, ale przede wszystkim społeczeństwo mocno związane z naturą. To ona wyznacza rytm życia, pracy i codziennych aktywności. To fascynujący mariaż wzajemnego przenikania i szacunku do tatrzańskiej przyrody, Esencja zjawiska zwanego góralszczyzną. Pierwsza seria programu, skupiła się na jednym z najbardziej charakterystycznych elementów góralskiej kultury - typowej podhalańskiej architekturze. Wpisanej w krajobraz, pełnej fascynujących historii, tworzonej przez wyjątkowe osobowości. W drugiej serii, chcielibyśmy przybliżyć ludzi i ich życie w pełnej symbiozie z naturą. Pokazać z pozoru zwykłe dni z góralskiej codzienności - pracę i obowiązki (np. wypas owiec, spływy z drewnem czy specyfikę kowalstwa artystycznego) ale także pokoleniowość i silne tradycje rodzinne, pełne wyjątkowych obrzędów, reguł i zwyczajów - od kuchni po arkana podhalańskiego rzemiosła. Odcinek będący sentymentalną architektoniczno - rodzinną podróżą Sebastiana przez Podhale. Razem z bratem Janem Karpielem Bułecka, panowie odwiedzą domy budowane przez dziadka i ojca, opowiedzą o swojej tradycji zakopiańskiej Budowlanki i jak architektura zdominowała ich życie. W odcinku będzie również wizyta na budowie klasycznej góralskiej chałupy i wszelkie arkana składania drewnianego klasycznego domu. 13:05 CZY WIESZ, ŻE? - /1/ (DID YOU KNOW?) Cykl dokumentalny, 18 min, Francja, 2021 Gdybyś musiał wyjaśnić naukę komuś, kto nic o niej nie wie, jak byś to zrobił? Nie musisz już zadawać sobie tego pytania. "Czy wiesz, że?" jest właśnie po to! Każdy odcinek w jasny i prosty sposób wyjaśnia Twoje codzienne otoczenie. W tym odcinku kilka faktów o naszym nosie. Dlaczego miewamy katar? Jak oddychać, żeby uniknąć przeziębień i czym w ogóle jest przeziębienie? Co się dzieje wewnątrz nosa, gdy mamy katar? I jak pomóc organizmowi w przeziębieniu? A jak oduczyć dziecko dłubania w nosie? Choć nie lubimy kataru okazuje się, że jest on użyteczny! 13:40 CRIMEN - ODC. 5/6 Serial historyczno-przygodowy TVP, 58 min, Polska, 1988 Reżyseria: Laco Adamik Scenariusz: Józef Hen Zdjęcia: Jarosław Żamojda Muzyka: Jerzy Satanowski Aktorzy: Bogusław Linda, Henryk Bista, Ewa Błaszczyk, Jolanta Piętek - Górecka, Iga Cembrzyńska, Jerzy Kryszak, Marek Walczewski, Katarzyna Chrzanowska, Mariusz Gorczyński, Krzysztof Globisz, Kazimierz Wysota, Leszek Piskorz, Cezary Harasimowicz, Edward Lubaszenko, Agnieszka Wagner Napadnięty i pobity w lesie przez hajduków Kornickiego Tomasz, jedzie do Nastki. Tu dowiaduje się, że to Ligęza zaprowadził jego ojca na umówione miejsce do człowieka, który chciał go zobaczyć. Ligęza wiedział o grożącym ojcu Tomasza niebezpieczeństwie, mimo to nie zapobiegł nieszczęściu. Tomasz uznaje Ligęzę współwinnym śmierci swego ojca i wyzywa go na pojedynek. 14:45 CRIMEN - ODC. 6/6 Serial historyczno-przygodowy TVP, 57 min, Polska, 1988 Reżyseria: Laco Adamik Zdjęcia: Jarosław Żamojda Muzyka: Jerzy Satanowski Aktorzy: Bogusław Linda, Henryk Bista, Ewa Błaszczyk, Jolanta Piętek - Górecka, Iga Cembrzyńska, Jerzy Kryszak, Marek Walczewski, Jan Frycz, Katarzyna Chrzanowska, Małgorzata Dukiet, Jacek Sas - Uhrynowski, Jolanta Piętek - Górecka, Krzysztof Globisz, Edward Lubaszenko, Kazimierz Wysota Tomasz znajduje w symbolicznej trumnie ojca dokumenty i pieniądze. Te ostatnie z całą pewnością należały do kosturowców. Stary Błudnicki niecnie je sobie przywłaszczył. Właśnie za to spotkała go śmierć. Tomaszowi udaje się też ustalić, że sprawcą zbrodni jest Witoszyński. Biorąc pod uwagę okoliczności zgonu ojca, darowuje zabójcy życie. Giną za to Ligęza i Staśko Rosiński. Pierwszy z rąk Wasyla, drugi - kata. 15:50 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 44 - SARDYNIA (169) COSTA SMERALDA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Nazwa Porto Cervo wywołuje dreszcz emocji wśród osób znających najbardziej ekskluzywne adresy nad Morzem Śródziemnym. Kurort założony w latach 60. przez księcia Karima Agę Khana jest atrakcyjny nawet po sezonie. Jego klientelę stanowił ówczesny beau monde, a jak wiadomo, największym wrogiem takich ludzi są paparazzi. Wycieczkę po kurorcie Robert zaczyna od aperitifu, oliwek i orzeszków - podanych na tarasie kawiarni hotelu Cervo, skąd już niedaleko do pola golfowego i jachtklubu. Jachtklub Porto Cervo to jedna z najsłynniejszych marin w tej części świata. Jego właścicielem jest książę Karim Aga Khan IV. To już koniec sezonu, pora włożyć ciepły pulower, bo w powietrzu tylko 28 stopni Celsjusza. Wkrótce kurort zapadnie w sen zimowy i obudzi się w maju przyszłego roku. Książę Karim jest muzułmaninem, nosi tytuł imama, ale nie zbudował tu meczetu, tylko kościół katolicki. Jest to kościół Stella Maris, czyli Gwiazdy Morza. Jego wnętrze jest ascetyczne, ściany są białe, ale zwraca uwagę nieregularność form. W bocznej nawie wisi obraz El Greca Mater Dolorosa. Cala di Volpe, czyli Zatoka Lisia, tuż przy niej hotel. Gościł koronowane głowy, ale nie z tego powodu jest sławny. Jego najważniejszymi gośćmi w 1976 roku byli państwo Sterling - to fikcyjne nazwisko, jakim posługiwał się James Bond, grany wówczas przez Rogera Moore’a, i major Amasowa z KGB, w tej roli wystąpiła Barbara Bach, żona Ringo Starra. Tablica przy wejściu upamiętnia produkcję filmu z agentem 007. W Zatoce Baja Sardinia Robert przygląda się, jak szef kuchni - specjalnie dla gości z Polski - przyrządza pierożki z dwoma rodzajami sera: ricottą i peccorino przyprawionymi szafranem i tymiankiem. Na degustację wina krakowski podróżnik udaje się do miejscowości Arzachena na Costa Smeralda, czyli Szmaragdowym Wybrzeżu. W nowoczesnym budynku ze szkła i drewna znajduje się winiarnia, Robert degustuje białe wina Vermentino di Gallura, które wreszcie zostały docenione. W tym pięknym krajobrazie Robert gotuje też danie główne programu: sardyński makaron malloreddus (w kształcie muszelek) z wieprzowo - cielęcym ragout. La Maddalena to największa z miniwysp w pobliskim archipelagu, jedyna, po której jeżdżą samochody. Można się tu dostać promem z sardyńskiej miejscowości Palau. Na środku wyspy, na placyku stoi kolumna ku czci Giuseppe Garibaldiego. Z La Maddaleną połączona jest druga wyspa - Caprera, na której znajduje się dom muzeum Garibaldiego. Stara pinia przed domem pewnie pamięta wielkiego karbonariusza. Garibaldi kupił tę wyspę i bardzo się starał, by była należycie wykorzystywana, uprawiał ziemię, sadził drzewa oliwne, hodował bydło i konie. I spoczął w tej ziemi - pod nieoszlifowanym kamieniem. Zapewne zmorą rolniczej działalności Garibaldiego były dziki, których tu nie brakuje. Dlatego na kolację Robert spróbuje słynnej miejscowej dziczyzny. W restauracji Sottovento, czyli "pod wiatr", serwującej tradycyjną kuchnię sardyńską, do dziczyzny podają chrupki chleb i czerwone wino z endemicznego szczepu Isola dei Nuraghi. 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. ZNANE ZUPY W WERSJI RYBNEJ Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Tym razem Karol Okrasa wyrusza na Mierzeję Wiślaną, gdzie zaprezentuje widzom trzy znane zupy, ale w wersjach rybnych. Od wieków mieszkańcy Mierzei korzystali zarówno z ryb morskich z Bałtyku, jak i ryb słodkowodnych z Zalewu Wiślanego. W dawnych czasach, gdy nie było lodówek ani rozwożących po całym kraju towar samochodów chłodni, ci którzy mieszkali w głębi kraju, jedli zazwyczaj słodkowodne ryby z najbliższej rzeki, stawu czy jeziora, a mieszkańcy Pomorza głównie słonowodne. A na Mierzei cieszono się smakiem i jednych, i drugich. Do swoich potraw Karol wykorzysta między innymi dorsza oraz jesiotra. Niegdyś jesiotr był powszechnie występującą w tych stronach rybą, ale został praktycznie wytępiony. A dorsz, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu był poławiany w Bałtyku w ogromnych ilościach, dziś powoli staje się rarytasem. Czy rodzimego dorsza czeka taki los, jaki spotkał jesiotra i będziemy na półkach sklepowych spotykać wyłącznie dorsze z Atlantyku? Zobaczymy. Na razie trwają próby powtórnej introdukcji do polskich rzek jesiotra pochodzącego z licznych krajowych hodowli. Trwają też starania o odtworzenie populacji bałtyckich dorszy. A nasz kucharz pokaże, jak te dwie szlachetne ryby prezentują się na talerzu. Pierwszą propozycją Karola będzie czosnkowa zupa z pieczonym dorszem. Danie kolejne to krupnik orientalnie doprawiony z jesiotrem. A na koniec przyrządzi pomidorową, ale nie z ryżem czy makaronem, tylko z dorszem i sandaczem. 17:00 POSTAW NA MILION S.XXVIII - ODC. 332 Teleturniej, 44 min, Polska, 2024 Reżyseria: Konrad Smuga "Postaw na milion" to teleturniej dla widzów o stalowych nerwach. Milion złotych w gotówce, dwóch uczestników i tylko 8 pytań do końca gry - zadanie wydaje się proste, ale czy gracze będą w stanie zachować zimną krew i ocalić milion? Już kolejny sezon w Telewizji Polskiej będzie można oglądać światowy hit firmy Endemol, produkowany w kilkunastu krajach, emocjonujący teleturniej "Postaw na milion". Dwóch dobrze znających się uczestników, rodzina, przyjaciele, partnerzy lub znajomi z pracy stają do gry jako drużyna. Zanim usłyszą pierwsze pytanie, dostaną milion złotych w gotówce. Czy będą umieli go zatrzymać? Zobacz jak miesza się wiedza, ryzyko i wielki pieniądze. Wejdź do gry z Łukaszem Nowickim i postaw na milion. 18:00 RANCZO S.VI - ODC. 72 (SERIA VI, ODC. 7) - PRZECIEK KONTROLOWANY Serial obyczajowy TVP, 43 min, Polska, 2012 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Arkadiusz Nader, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Więcławska i Hadziukowa chcą skaperować Staśka do roli ochroniarza. Finalnie wybór pada jednak na Francescę, bardziej wszechstronną i stanowczą, a do tego miłośniczkę ognistego tanga, którym wzbogaca prosty repertuar wiejskiego wesela. Lucy próbuje rozwiązać problem bezpańskich zwierząt. Wpada na pomysł powszechnej sterylizacji. Kusy próbuje jej uświadomić, że w Wilkowyjach mało kto przyprowadzi dobrowolnie swoje psy do weterynarza. Lucy, przygnębiona wizją tabunów bezpańskich psów nalega, żeby Kusy coś wymyślił. Kusy wpada na szczęśliwe rozwiązanie, wykorzystujące niskie instynkty do wyższych celów. Propozycja Kusego radykalnych zmian w lokalnej edukacji napotyka na opór ciała pedagogicznego, ale w końcu zaczyna się rewolucja oświatowa. Kinga przedstawia swojemu Skinowi ultimatum. Jeśli nie spełni jej życzenia, z nimi koniec. Hadziuk wykrywa u siebie nieuleczalną chorobę niewiadomego pochodzenia. Żona kieruje go do Babki, a ta wysyła go do lekarza. Wójtowa i Lodzia nabierają poważnych podejrzeń, że ich mężowie układają sobie drugie życie w Warszawie. Jadą więc skontrolować warszawskie mieszkanie senatora. Trafiają tam na ślad występku, ale innego rodzaju niż się spodziewały. 19:00 RANCZO S.VI - ODC. 73 (SERIA VI, ODC. 8) - ŚWIADEK KORONNY Serial obyczajowy TVP, 43 min, Polska, 2012 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Arkadiusz Nader, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Doktor Wezół dostaje fantastyczną ofertę zatrudnienia w prestiżowej klinice w Lublinie. Początkową radość zagłusza wkrótce obawa przed skutkami radykalnych zmian w jego ustabilizowanym życiu. Solejuk jako prawdziwy mężczyzna nie może zaakceptować sytuacji, w której żona nad nim góruje. Sam nie ma nawet matury, podczas gdy jego żona rozpoczyna studia na filozofii. Takie upokorzenie godzi w samo jądro jego męskiego jestestwa. Solejuk postanawia rzucić swoje dotychczasowe życie i rozpocząć wszystko od nowa. Uważa, że posiada wiedzę, która uprawnia go do uzyskania statusu świadka koronnego. Miejscowi gangsterzy szybko wyprowadzają go jednak z błędu. Zaangażowanie Kusego w reformę oświaty negatywnie wpływa na jego życie rodzinne. Kinga znów ma problem ze skinem, który się w niej zadurzył. Przedtem zarzucała mu, że nie myśli. Kiedy skin już zaczął myśleć, to wykombinował coś zupełnie odwrotnego, niż oczekiwała Kinga. Czerepach po raz kolejny wykorzystuje działania Lucy, tym razem w dziedzinie aktywizacji zawodowej bezrobotnych kobiet, do wypromowania senatora w mediach. Oczywiście zapomina wspomnieć przy tym o udziale osób bezpośrednio zaangażowanych w akcję. 20:00 ZAKOCHANA JANE (BECOMING JANE) Film kostiumowy, 115 min, Irlandia/Wielka Brytania, 2007 Reżyseria: Julian Jarrold Aktorzy: Anne Hathaway, James McAvoy, Maggie Smith, Julie Walters Akcja biograficznej opowieści obejmuje młodzieńcze lata Jane Austen (1775 - 1817), córki pastora z angielskiej prowincji. W filmie zostało pokazane, jak romans młodziutkiej pisarki z Irlandczykiem Tomem Lefroyem wpłynął na jej późniejsze życie i twórczość. "Zakochaną Jane" otwiera scena sielskiego obrazka prowincjonalnej Anglii, gdzie wraz z rodziną mieszka 20-letnia bohaterka filmu. Tę uzdolnioną, obdarzoną przenikliwym umysłem dziewczynę rozpiera wręcz energia, chce żyć i czerpać z tego życia to, co najlepsze. Marzy o karierze pisarki, zapisuje swoje myśli, wymazuje i znowu coś pisze. A w niedzielny poranek Jane ani w głowie sen, czy wylegiwanie się w łóżku, wyżywa się na fortepianie i stawia na równe nogi wszystkich domowników. Matka załamuje ręce, tej pannie trzeba męża, ale przecież nikt jej nie odpowiada. Bo Jane marzy o prawdziwej miłości, o wielkim uczuciu, wobec którego stają się bezsilne wszelkie prawa i zwyczaje. Nie akceptuje prowincjonalnego światka, w którym obowiązują sztywne reguły postępowania, sprzeciwia się wszelkim normom i konwenansom. Ale jest rok 1795, Anglia. Od młodej, niezamożnej panny wymaga się, by wyszła za mąż za kogoś kto zapewni jej i rodzinie godziwy byt. Po kościele rodzina Austenów odwiedza mieszkającą w pobliżu arystokratkę lady Gresham, która właśnie gości swego siostrzeńca Wesleya. To idealna partia dla Jane, chłopak jest ulubieńcem ciotki i jedynym jej spadkobiercą. Dumnej i niezależnej dziewczyny nie skusi jednak fortuna Wesleya. Kiedy Jane poznaje Thomasa Lefroya, przystojnego, dowcipnego i bardzo pewnego siebie prawnika, jej życie zostaje wywrócone do góry nogami. Chłopak jest siostrzeńcem sędziego z Londynu, Langloisa. Nie ma majątku, ale może liczyć na fortunę wuja, pod warunkiem, że nabierze ogłady, ustatkuje się i przestanie gonić za rozrywkami i hazardem. Dlatego sędzia posyła go do swoich krewnych w Hampshire. Tu właśnie Tom zainteresuje się niepokorną córką miejscowego pastora. Młodzi będą musieli stawić czoło wielu problemom, sprzeciwić się rodzicom, przeciwstawić konwenansom, poświęcić majątek dla miłości. Czy skomplikowane układy wezmą górę nad bezinteresownym uczuciem? 22:10 RONIN Film sensacyjny, 116 min, USA, 1998 Reżyseria: John Frankenheimer Aktorzy: Robert De Niro, Natasha McElhone, Jean Reno, Sean Bean, Skipp Sudduth Roninowie to japońscy byli samuraje, których pan został zabity, co jego straż przyboczną automatycznie okrywało hańbą. Byli więc zmuszeni prowadzić żywot wędrownych wojowników do wynajęcia, a nawet bandytów. Ich współczesnymi odpowiednikami jest w filmie Johna Frankenheimera ("Ptasznik z Alcatraz", "Francuski łącznik II", "Wyspa doktora Moreau") kilku weteranów zimnej wojny, speców od przemocy i zabijania. Sytuację całej piątki komplikuje fakt, że znają mroczne sekrety swych dawnych mocodawców, co nie stanowi najlepszej gwarancji na długie życie. Na zlecenie tajemniczego mocodawcy, który chce zachować anonimowość, irlandzka bojowniczka Deirdre werbuje w Paryżu pięciu mężczyzn, którzy mają wykraść z rąk Rosjan doskonale strzeżoną walizkę. Wśród nich jest Amerykanin Sam - były agent CIA, kierowca Larry, angielski fachowiec od broni Spence, pochodzący z bloku wschodniego Gregor - spec od urządzeń elektronicznych oraz francuski koordynator Vincent. Deirdre jest odtąd łączniczką między nimi a zleceniodawcą. Po pierwszej konfrontacji z przeciwnikiem, którą Spence przypłaca życiem, Sam przejmuje dowodzenie grupą. Zakochuje się też w Deirdre, która co pewien czas kontaktuje się potajemnie ze swoim zleceniodawcą, Seamusem. Cała grupa jedzie na południe Francji, gdzie udaje się im dopaść Rosjan i wykraść walizkę. Niestety, Gregor okazuje sie zdrajcą. Wykrada cenną zdobycz i znika. Z pomocą swych dawnych kolegów z CIA Sam i Vincent ustalają, że Gregor jest byłym agentem KGB. Z walizką udał się do Arles, gdzie próbuje sprzedać jej zawartość rosyjskiemu impresario łyżwiarskiemu, Miszy. Nieoczekiwanie pojawia się Seamus, który porywa Deirdre, Gregora i walizkę. W zamieszaniu Larry zostaje zastrzelony, a Sam - ranny. Wkrótce jednak Sam i Vincent wpadają na ślad Seamusa i Gregora. John Frankenheimer zgromadził na planie "Ronina" gwiazdorską, ale dość nietypowa obsadę: obok aktorów doskonale znanych wielbicielom kina sensacyjnego (De Niro, Reno) znaleźli się aktorzy kojarzeni przede wszystkim z kinem autorskim (Skarsgaard, Pryce, Lonsdale). Wszyscy jednak znakomicie wywiązali się z powierzonych im zadań. Zdjęcia do filmu powstawały w Paryżu, Arles i Nicei. Ważne miejsce w "Roninie" zajmują sceny pościgów samochodowych, przy realizacji których nie stosowano komputerowych "sztuczek", aby wszystko wyglądało jak najbardziej realistycznie. W tej sytuacji główny ciężar odpowiedzialności spadł na kaskaderów, ale i aktorów, którzy przeszli szkolenie w zakresie brawurowej jazdy. 00:20 INSTYNKT - ODC. 10 "ŁAGODNA" Serial kryminalny TVP, 43 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patryk Vega Scenariusz: Andrzej Gołda Aktorzy: Paweł Królikowski, Danuta Stenka, Szymon Bobrowski Ola atakuje komisarz Oster, obwiniając ją o śmierć psa i wszystkie zagadkowe zdarzenia. W tym samym czasie Tarkowski jedzie do rezydencji znanego finansisty Ryszarda Sobeckiego. Policję wezwała siostra żony finansisty. W domu było dużo krwi. Sobecki prawdopodobnie wyjechał w delegację, ale nikt nie wie gdzie jest jego żona. Z laboratorium przychodzi potwierdzenie, że krew znaleziona w domu finansisty należy do Mileny Sobeckiej. Oster z Tarkowskim muszą rozwiązać kolejną zagadkę. Mimo że atmosfera na komendzie się zagęszcza. Komistarz Oster po raz kolejny prosi o spotkanie z Kulawym. Wobec braku realnej pomocy ze strony Rogoża, postanawia odejść z policji. Oddaje broń i odznakę. 01:20 INSTYNKT - ODC. 11 "DOBRODZIEJ" Serial kryminalny TVP, 42 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patryk Vega Scenariusz: Andrzej Gołda Aktorzy: Paweł Królikowski, Danuta Stenka, Szymon Bobrowski Policja jednej nocy dostaje zgłoszenia o dwóch napadach na kobiety. Portret pamięciowy jednoznacznie wskazuje na "Dobrodzieja" - seryjnego gwałciciela oskarżanego o siedem zgwałceń i trzy usiłowania. Tym razem jedna ze studentek nie żyje. Rogoż decyduje się na przekazanie do prasy portretu gwałciciela oraz na oficjalne oskarżenie go o morderstwo. Tarkowskiemu ponownie zaczyna partnerować Ola. Niestety, podczas śledztwa Ola zostaje zakładniczką podejrzanego. Nikt nie wie, gdzie ukryła się Oster po odejściu z komendy. Rogoż jedzie do leśniczówki.... 02:20 INSTYNKT - ODC. 12 "HYCEL" Serial kryminalny TVP, 42 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patryk Vega Scenariusz: Andrzej Gołda Aktorzy: Paweł Królikowski, Danuta Stenka, Szymon Bobrowski Rogoż bierze udział w pożegnalnym przyjęciu komisarza Matusiaka. Kiedy wychodzi z imprezy, postanawia pojechać do Oster, która zaszyła się w swojej leśniczówce. Na miejscu mówi byłej żonie o tym jak został poproszony o zaopiekowanie się nią po jej długim pobycie w szpitalu. Oster ma żal do Rogoża, że dowiaduje się o tym dopiero teraz. Nad ranem dzwoni komórka Rogoża. Podwładni informują go, że Matusiak nie żyje. Znaleziono go zastrzelonego we własnym mieszkaniu. Oster postanawia wrócić z Rogożem do Warszawy. Następna noc przynosi kolejną ofiarę. Policjant Jaros, podobnie jak Matusiak, ginie od strzału z przyłożenia. Wygląda to na zaplanowaną akcję. Niestety, podejrzenia podają na samego Rogoża. 03:15 INSTYNKT - ODC. 13 "OSTER" Serial kryminalny TVP, 43 min, Polska, 2011 Reżyseria: Patryk Vega Scenariusz: Andrzej Gołda Aktorzy: Paweł Królikowski, Danuta Stenka, Szymon Bobrowski Trwa operacja ciężko rannego Rogoża. Niestety, lekarzom nie udaje się go uratować. Pacjent umiera na stole operacyjnym. Komisarz Oster uważa, że zabójcą Rogoża kieruje jakaś obsesyjna nienawiść do policji. Prosi personel medyczny szpitala o dochowanie tajemnicy w sprawie zgodnu komendanta. Na konferencji prasowej policja oficjalnie podaje, że Rogoż żyje, a jego stan jest stabilny, by sprowokować zabójcę do działania. Policja przedstawia patologiczny profil psychologiczny mordercy, licząc, że ten uderzy ponownie. Po zakończeniu konferencji i powrocie na komendę, policjanci odkrywają, że ktoś przeszukiwał akta sprawy. Z zapisu monitoringu wynika, że mógł to być kelner Kostek, który często przynosi funkcjonariuszom jedzenie z pobliskiej restauracji. Ola i Tarkowski mają aresztować chłopaka, tymczasem Oster jedzie do szpitala. Okazuje się jednak, że Kostek jest niewinny. W szpitalu pani komisarz natrafia na niejakiego Wodiczko. Jest przekonana, że to on mordował policjantów. Sprawa nie jest jednak do końca jasna. Oster zmusza Kalitę, aby skontaktował ją ze swoim mocodawcą. Ten zawozi ją do Kulawego, który wyjawia pani komisarz straszną prawdę o jej przeszłości.