TVP HD Niedziela, 04.02.2024 Zmiany z dnia 01.02.2024 w stosunku do raportu z dnia 17.01.2024 (usunięto pozycję programową) 07:30 WOJCIECH CEJROWSKI- BOSO PRZEZ ŚWIAT - (84) MĘSKA RZECZ (dodano pozycję programową) 07:30 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 1 Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jola Kleser Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się na wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. W tym odcinku odwiedzimy Dolinę Baryczy, która słynie z produkcji najwyższej jakości oleju rzepakowego. Ten obecny w kuchni wielu Polaków produkt jest często niedoceniany, a przecież tłoczony na zimno jest źródłem nie tylko znakomitego smaku, ale i zdrowia - nie bez powodu nazywamy go "oliwą północy". Jola odwiedzi złociste pole rzepaku i porozmawia o jego uprawie z rolnikiem, Krzysztofem Chaberskim, przekonując się, że nie jest to lekki kawałek chleba. Spędzi również czas w przydomowych olejarniach Magdaleny Dwornikowskiej i Agnieszki Marciszak, które dzięki pasji do jedzenia i zdrowia produkują olej zachowujący najwyższe wartości odżywcze. Przedsiębiorcze kobiety poczęstują Jolę swoimi specjałami (wiosenna sałatka z gotowanym burakiem i rzepakowym dressingiem oraz rzepakowe pesto z liści rzodkiewki), a kucharka odwdzięczy się swoimi zdrowymi i letnimi propozycjami (lekka sałatka z sezonowych warzyw i owoców z fetą i sosem truskawkowo - rzepakowym oraz kopytka z zielonym sosem rzepakowym i rzepakowym majonezem). Przekonajmy się, że jeść można jednocześnie i zdrowo, i pysznie! (usunięto pozycję programową) 08:05 WOJCIECH CEJROWSKI- BOSO PRZEZ ŚWIAT - (85) ROZUM (dodano pozycję programową) 08:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. KRÓLEWSKI BAŻANT. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Nadleśnictwa Lidzbark, a konkretnie do leśniczówki Konopaty. Miejsce to niezwykłe, zwłaszcza dla kucharza, bo oprócz pięknych lasów znajduje się tu hodowla bażantów. Ten królewski ptak był jednym z tradycyjnych, staropolskich przysmaków. Do Europy bażanty zostały sprowadzone już w Średniowieczu z Azji, między innymi z Chin. Nieprzypadkowo, bo w starożytnych Chinach bażant był symbolem władzy cesarskiej. Piękne złote pióra kojarzyły się dawnym Chińczykom ze słońcem, a charakterystyczny łopot skrzydeł z grzmotem błyskawicy. Polska szlachta też ceniła go dla pięknego upierzenia. Dlatego pióra z bażanciego ogona nierzadko zdobiły nakrycia szlacheckich głów. Bardzo smakowało również mięso z tego królewskiego ptaka. Ma ono nieco ciemniejszy niż u kurczaka kolor oraz podobny do dziczyzny smak i aromat. Jest ono chude, ma mniej tłuszczu niż drób. Ale jest bardziej wartościowe, ponieważ ptaki te żyją dziko, spożywając naturalny pokarm. Najsłynniejszym i najbardziej lubianym daniem z bażanta był rosół. I to danie nasz kucharz także przygotuje, ale oczywiście według własnego, niecodziennego przepisu. Pierwszą potrawą będzie rosół z pieczonego bażanta z lanymi kluseczkami aromatyzowanymi młodymi pędami świerka. Druga propozycja to pieczone udka bażanta w sosie z czerwonego wina i syropu sosnowego. A trzecia to mielone kotleciki z piersi bażanta w sosie ze smardzów.