TVP3 Kraków Środa, 14.02.2024 Zmiany z dnia 31.01.2024 w stosunku do raportu z dnia 30.01.2024 (dodano pozycję programową) 11:15 KUCHENNE RECEPTY - ODC. 9 VEGE TEŻ SMACZNIE Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Sławomir Czyrnek Scenariusz: Sławomir Czyrnek Zdjęcia: Marcin Szymański, Łukasz Głąb Prowadzący: Michał Mularczyk, Anna Soporek Medyczno-kulinarny poradnik dr. Michała Mularczyka. W programie lekarz, w towarzystwie szefa kuchni, podpowiadać będzie, jak gotować, by w potrawach, po obróbce termicznej, zostało jak najwięcej ważnych składników oraz jak przyrządzać klasyczne dania, by były one zarówno smaczne, jak i zdrowe. W każdym odcinku podane będą trzy konkretne recepty na dania nie tylko wyglądające apetycznie, ale i pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Prezentujemy zaskakujące smaki, intrygująco łączymy produkty, przypominamy zapomniane przepisy, a wszystko to w kuchennej, smacznej atmosferze! Wegańskie jedzenie - sam tytuł nie brzmi smacznie, ale kuchnia wegańska wcale nie musi być niesmaczna. W tym odcinku udowodni to Marco Ghia, który poda nam galaretkę pomidorową z bazylią, chilli i oliwą z oliwek, która cudownie stężeje dzięki japońskiemu wynalazkowi jakim jest agar. Daniem głównym będzie stek z kalafiora, niby prosty, ale genialnie smaczny. A na deser mus z czystej, gorzkiej czekolady z solą morską - danie rodem z kuchni molekularnej składa się tylko z wody i czekolady 70% - ale w odpowiednich proporcjach. (dodano opis: Omówienie) 11:40 STACJA INNOWACJA 14 Program edukacyjny, 15 min, Polska, 2020 Scenariusz: Joanna Tryniszewska, Joanna Klimowska - Kronic Prowadzący: Radosław Brzózka Odcinek 14 Eksplikacja. System do inwentaryzacji roślinności w lasach to wynalazek elbląskiej firmy OPEGIEKA. Połączenie samolotu z zestawem zaawansowanych technicznie kamer i laserów powstało po to, by mądrze zarządzać gospodarką leśną. (dodano pozycję programową) 04:10 SOLNY SKARB UNESCO - ODC. 3 - EMOCJE Reportaż, 8 min, Polska, 2017 Autor: Agnieszka Partridge W trzecim odcinku serii mówimy o tym, jakie zabezpieczenia stosowano od wieków w kopalni, by uchronić ją od zabezpieczenia wodnego, metanowego, zawałowego. O rodzajach zabezpieczeń: podsadzce, budowie kasztów i utylizacji wód zasolonych mówią nadsztygarzy: Jan Kucharz i Marian Maj, kierownik zakładu Górniczego oraz przewodnik Ignacy Stanek. W programie wykorzystano materiały archiwalne z roku 1992, gdy ratowano od zalania poprzecznię "Mina".