TVP Kultura Niedziela, 25.02.2024 Zmiany z dnia 21.02.2024 w stosunku do raportu z dnia 31.01.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 10:55 LUDZIE Z DOBREGO TOWARZYSTWA - ADAM KOŚMIEJA Cykl reportaży, 24 min, Polska, 2023 Scenariusz: Paulina Rubczak Bydgoszcz jest miastem muzyki. To powszechna wiedza o Bydgoszczy, która wydała na świat takich gigantów jak pianista Rafał Blechacz. Aby jednak tej klasy talent mógł się tu narodzić, dekady wcześniej projekt wielkiej muzycznej Bydgoszczy "rodził się" w umysłach tutejszego środowiska intelektualnego, założycieli Towarzystwa Muzycznego Bydgoszczy, które w 2023 roku obchodziło jubileusz 100 - lecia. Bohaterem kolejnego odcinka cyklu opowiadającego o niezwykłych i ważnych postaciach bydgoskiego świata muzycznego jest Adam Kośmieja - jeden z najbardziej wyrazistych polskich pianistów młodego pokolenia. Jego repertuar i doświadczenia koncertowe obejmują utwory zarówno klasyczne, jak i awangardowe oraz multimedialne. Brał udział w wielu międzynarodowych festiwalach muzycznych m.in.: Międzynarodowym Festiwalu Muzyki Współczesnej Warszawska Jesień, Beijing Modern Music Festival, Shenzhen International Music Festival Belt & Road w Chinach, Międzynarodowym Sympozjum Muzyki Elektroakustycznej w Toronto, Musica Electronica Nova we Wrocławiu. Adam Kośmieja jest absolwentem Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy, w klasie prof. Jerzego Sulikowskiego i prof. Katarzyny Popowej - Zydroń. Obecnie ze stopniem naukowym doktora pracuje w katedrze fortepianu na tej uczelni. W 2016 roku Kośmieja wydał debiutancką płytę z kompletem dzieł na fortepian solo Kazimierza Serockiego. We wrześniu 2021 roku ukazał się nowy solowy album artysty "Tribute to Gulda". O eksperymentalnych działaniach artystycznych, pracy na bydgoskiej Akademii Muzycznej opowiada w programie. (dodano pozycję programową) 05:05 PODRÓŻE Z HISTORIĄ S.II - ODC. 23 OWCZYM PĘDEM Cykl dokumentalny, 27 min, Polska, 2016 Reżyseria: Radosław Kotarski Scenariusz: Radosław Kotarski Radosław Kotarski tym razem rusza w polskie Tatry, aby zbadać, czy tamtejsi górale nadal pielęgnują historyczne tradycje wypasania owiec. Czy naprawdę codziennie wyprowadza się je w wysokie góry? Jak dawniej wyrabiano oscypki i czy dzisiaj również używa się pierwotnych metod? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdą się w programie.