TV Polonia Środa, 06.03.2024 Zmiany z dnia 19.02.2024 w stosunku do raportu z dnia 12.02.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 10 SEZON I - GÓRALSZCZYZNA W NOWOCZESNYM WYDANIU Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jakub Baryga Scenariusz: Jakub Baryga Zdjęcia: Łukasz Rogowski, Aleksander Macierzyński, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel-Bułecka W tej serii odwiedziliśmy wspaniałe, drewniane wille, proste, klimatyczne chałupy, zachwycające, wielkie konstrukcje i warsztaty, w których do dziś powstają góralskie dzieła sztuki. Na ostatnim etapie podróży po Podhalu odkrywamy górlaszczyznę w nowoczesnej odsłonie. Sebastian pokazuje dom zbudowany na tradycyjnych, góralskich zasadach, jednak zamiast drewna w konstrukcji pojawiają się ogromne, szklane płyty. O montowaniu powierzchni szklanych i łączeniu ich z drewnem opowie stolarz Tadeusz Nędza-Kubiniec. (dodano pozycję programową) 07:00 KUCHNIA DWUDZIESTOLECIA - ODC. 18 KUCHNIA Z KLASĄ (SPOŁECZNĄ). KULINARNE PORTRETY DOŁĘGI - MOSTOWICZA. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jerzy Grabowski, Jerzy Grabowski, Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski, Łukasz Modelski, Łukasz Modelski Zdjęcia: Maciej Brola, Maciej Brola, Maciej Brola Prowadzący: Łukasz Modelski Tadeusz Dołęga - Mostowicz w dwudziestoleciu międzywojennym był ultrapopularnym autorem bestsellerów. Choć krytycy nie uznawali go za wybitnego literata, bez wątpienia był wrażliwym obserwatorem współczesności. Przejawy różnic społecznych widział nie tylko w statusie, ale dostrzegał je w na pozór nieistotnych detalach choćby jadłospisach różnych sfer. Jego słynna "Kariera Nikodema Dyzmy" nie bez powodu zaczyna się od sałaty z pasztetem. W tym odcinku programu kluczem do poznawania kuchni dwudziestolecia wojennego będą gusty, smaki i opisy z książek Tadeusza Dołęgi - Mostowicza. Nie zabraknie też przepisów, np. na sałatę w muszelkach czy cielęcinę w majonezie. Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów polskich", "W kotle historii" tym razem proponuje smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem dwudziestolecia międzywojennego. Niezwykłego okresu w historii, kiedy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje, łączyły się ziemie podzielone kulturowo, ekonomicznie, politycznie przez zaborców. W wyniszczonej w czasie I wojny światowej Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, rzeczywistość z marzeniami. Smaki, które wówczas powstały, dla nas do dziś są smakami rodzinnego domu. (dodano pozycję programową) 12:00 GOŚĆ PORANKA 15 min, Polska, 2024 Rozmowa, wywiad na żywo z gościem w studiu lub wyjątkowo w innych przestrzeniach naturalnych, ilustrowany materiałem filmowym w formie felietonu. Temat dotyczący aktualnej problematyki społecznej lub politycznej. (dodano pozycję programową) 12:20 JAK ŻYJE LAS... - Z NAUKĄ W LESIE Magazyn, 23 min, Polska, 2023 Scenariusz: Robert Słowik Opowieść o jednym z najbardziej zróżnicowanych środowisk przyrodniczych, sieci połączonej wielostronnymi relacjami organizmów i zachodzących w nim procesów. Tylko pozornie odpowiedź na pytanie "Jak żyje las?" jest prosta. Aby mieć świadomość, z jak doskonałym wytworem natury mamy do czynienia, wystarczy powiedzieć, że w leśnym powietrzu jest do 70 razy mniej chorobotwórczych zarazków niż w powietrzu w mieście i do tysiąca razy mniej substancji szkodliwych dla zdrowia niż w pobliżu aglomeracji przemysłowych. W tym odcinku programu omówimy różnorodność biologiczną lasu z podziałem na jego warstwy, przedstawimy i omówimy funkcje i znaczenie lasu. Dokumentalny cykl "Jak żyje las...", realizowany wspólnie z Lasami Państwowymi, przybliża widzom tajniki gospodarki leśnej, obala mity, tłumaczy pojęcia i definicje z nią związane. Leśników, naukowców i ekspertów występujących w programie łączy wspólna pasja - las jako ekosystem istotny dla życia ludzi, cenne środowisko przyrodnicze dostarczające tlenu, pochłaniające dwutlenek węgla i gwarantujące równowagę zasobów wodnych, a jednocześnie źródło ważnych dla gospodarki surowców.