TVP Nauka Sobota, 30.03.2024 Zmiany z dnia 22.03.2024 w stosunku do raportu z dnia 06.03.2024 (dodano pozycję programową) 05:45 JAK TO DZIAŁA - NAUKA "OD KUCHNI" Magazyn, 25 min, Polska, 2017 Radek Brzózka powie o tym, jakie substancje odżywcze uwalniają się z warzyw podczas gotowania, którym warzywom wysoka temperatura służy, którym szkodzi. Porównamy działanie szybkowaru (gotowanie pod wysokim ciśnieniem) oraz metodę sous vide (gotowanie próżniowo pakowanych produktów, czyli w niższym ciśnieniu). Dlaczego smażone potrawy najbardziej nam smakują? Jak mierzy się kaloryczność produktów? Jakie urządzenia i procesy można spotkać w profesjonalnej kuchni? A także - kuchnia molekularna, czyli ciekły azot i proszki w akcji. Czy jest to tylko spektakularny trick, czy kryją się za tym faktyczne korzyści dla smakoszy? (usunięto pozycję programową) 05:55 CZY WIESZ, ŻE? - /122/ (dodano pozycję programową) 06:10 JAK TO DZIAŁA - MAŁE JEST WIELKIE, CZYLI KOMPRESJA DANYCH Magazyn, 25 min, Polska, 2017 Jeżeli robisz zdjęcia, kręcisz filmy lub słuchasz muzyki w internecie, na pewno korzystasz z kompresji danych. Na pewno znasz takie hasła, jak MP3 czy MP4 - to właśnie przykłady skompresowanych plików. W programie: Czym jest kompresja i co jej zawdzięczamy? Jak oszukać ludzkie oko i ucho? (usunięto pozycję programową) 06:15 CZY WIESZ, ŻE? - /123/ (usunięto pozycję programową) 08:40 POLSKIE PARKI NARODOWE - BIESZCZADZKI PARK NARODOWY (dodano pozycję programową) 08:40 POLSKIE PARKI NARODOWE - KAMPINOSKI PARK NARODOWY Film dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Rafał Kołodziej Scenariusz: Agnieszka Niwińska Prowadzący: Dariusz Gross Prowadzącym program jest Dariusz Gross, dziennikarz, zafascynowany przyrodą poszukiwacz-odkrywca. Pokazuje parki narodowe, które znamy jako turyści, z innej, zaskakującej strony, przez pryzmat pracy naukowców zgłębiających sekrety ekosystemów i pracujących nad ich zachowaniem dla przyszłych pokoleń. To program pokazujący osobliwości przyrody i ukazujący wyjątkowość poszczególnych parków narodowych w Polsce, w którym spotykają się nowoczesne technologie badawcze z odwiecznym dziełem natury. (usunięto pozycję programową) 09:15 ASTRONARIUM - (62) - NEO - OBIEKTY BLISKIE ZIEMI (dodano pozycję programową) 09:15 JAK TO DZIAŁA - ŚMIGŁOWIEC Magazyn, 25 min, Polska, 2016 Przez wiele lat wydawało się to nieprawdopodobne, nielogiczne i przeczące prawom fizyki, że śmigłowce mogą latać. Dziś już dokładnie wiemy, jak i dlaczego śmigłowce latają, co wytłumaczymy. Widzowie mają też niepowtarzalną okazję zobaczyć, jak powstają śmigłowce. To historia jednego z najstarszych śmigłowców wyprodukowanych w Polsce. Będą też współczesne, naszpikowane nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi. (usunięto pozycję programową) 00:55 CZY WIESZ, ŻE? - /126/ (dodano pozycję programową) 00:55 JAK TO DZIAŁA - 135 NAUKA "OD KUCHNI" Magazyn, 25 min, Polska, 2017 Radek Brzózka powie o tym, jakie substancje odżywcze uwalniają się z warzyw podczas gotowania, którym warzywom wysoka temperatura służy, którym szkodzi. Porównamy działanie szybkowaru (gotowanie pod wysokim ciśnieniem) oraz metodę sous vide (gotowanie próżniowo pakowanych produktów, czyli w niższym ciśnieniu). Dlaczego smażone potrawy najbardziej nam smakują? Jak mierzy się kaloryczność produktów? Jakie urządzenia i procesy można spotkać w profesjonalnej kuchni? A także - kuchnia molekularna, czyli ciekły azot i proszki w akcji. Czy jest to tylko spektakularny trick, czy kryją się za tym faktyczne korzyści dla smakoszy? (dodano pozycję programową) 01:40 JAK TO DZIAŁA - ODC. 53 KOLEJ - POJAZDY Magazyn, 25 min, Polska, 2013 Rozwój kolei rozpoczął się wraz z narodzinami parowozu. Lokomotywy parowe, pożerające monstrualne ilości węgla lub drewna, ciągnęły po torach dziesiątki wypełnionych po brzegi wagonów. Inżynierowie poszukiwali coraz lepszych rozwiązań w konstrukcji napędów lokomotyw. Najpierw pojawiły się lokomotywy elektryczne, ale ich rozwój powstrzymywała konieczność budowy kosztownej infrastruktury. Tańsze okazały się lokomotywy spalinowe, bo nie wymagały elektryfikacji sieci kolejowej. Ciekawostką jest fakt, że wiele lokomotyw spalinowych to tak naprawdę hybrydy. W tym odcinku pokażemy szybką kolej na świecie, porównamy nowoczesne wagony pasażerskie z dawnymi, zajrzymy do Pendolino, zobaczmy różnorodne wagony towarowe. (usunięto pozycję programową) 02:10 HAND MADE