TVP HD Sobota, 13.04.2024 05:20 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 229 CHEŁMŻA Magazyn, 22 min, Polska, 2022 Reżyseria: Ewa Grodzka Scenariusz: Tomasz Malkowski Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Chełmża przyciąga turystów mrocznymi historiami z czasów średniowiecza, nietuzinkowymi kamienicami z początku XX wieku oraz wielkim jeziorem będącym częścią miasta. Jej symbolem jest średniowieczna katedra będąca jednym z najokazalszych i najciekawszych zabytków Pomorza. Cennym zabytkiem sakralnym, pamiętającym XIII wiek, jest kościół pod wezwaniem św. Mikołaja. Zbudowany z cegły i polnych kamieni miał burzliwe losy. W 1422 roku w wyniku najazdu polsko - litewskiego kościół zastał zniszczony. Chełmża leżała wówczas w granicach państwa krzyżackiego W XIX wieku świątynia przeszła w ręce ewangelików i dopiero po II wojnie światowej odzyskali ją katolicy. W Chełmży można też zobaczyć ewenement na skalę europejską - wieżę ciśnień funkcjonującą w stanie niezmiennym od początku XX wieku. W mieście można się zrelaksować nad Jeziorem Chełmżyńskim, które należy do typowych jezior rynnowych i ciągnie się na długości 7 kilometrów. 1/3 jego powierzchni rozpościera się w granicach miasta, a wędkarze mogą złowić tu sandacza, szczupaka, okonia, leszcza, płoć i karpia. Do szczególnej atrakcji należą tołpyga i troć jeziorowa. Chełmża to idealne połączenie atmosfery miejskiej z naturą. Piękne, zadbane budynki przypominające o historii sięgającej średniowiecza, a dookoła jezioro, plaże i natura miejsce idealne choćby na weekendową wizytę. 05:50 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 2 SEZON V - PIEROGI Magazyn kulinarny, 22 min, Polska, 2023 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić, spędzać więcej czasu wśród natury. To też opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W dzisiejszym odcinku odwiedzimy Mazury, gdzie swój azyl stworzyły trzy wyjątkowe kobiety. W murach starej kuźni poznamy przepis na genialne w swojej prostocie pierogi ruskie oraz pielmieni ze świeżą, lokalną jagnięciną. 06:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. AUSTRIA. WIEDEŃ WSPÓŁCZESNY. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Co łączy gmach wiedeńskiej opery z klęską Austriaków w bitwie pod Sadową? Gdzie sprzedają najlepsze kiełbaski z ulicznej budki? Jak ze spalarni śmieci zrobić kolorowe dzieło sztuki? Dlaczego Wiedeń był ślimakową potęgą i jak dziś wraca do dawnej chwały? Na te i inne pytania daje odpowiedź Robert Makłowicz w podróży po współczesnych rewirach stolicy Austrii. Plac przed Operą Wiedeńską to jedno z emblematycznych miejsc naddunajskiej stolicy. Naprzeciwko opery stoi na cokole waleczny feldmarszałek, książę Albrecht. Nie ma chyba bardziej muzycznej stolicy niż Wiedeń. Ale miejsce to Robert odwiedza nie tylko ze względu na konotacje muzyczne. Symbolem austriackiego jedzenia ulicznego są kioski z kiełbaskami, tzw. würstlstandy. Najsłynniejszy taki kiosk w Wiedniu i chyba w całej Austrii, o nazwie Bitizinger, stoi niedaleko opery. Przy wysokim stoliku Robert degustuje na stojąco trzy dania, które popija szprycerem. Te trzy specjały to: bosna (jest to wykwintny hot-dog z pieczoną kiełbaską, surową posiekaną cebulką, natką pietruszki i proszkiem curry), käsecreme, czyli kiełbaska z kawałkami sera, oraz chrupiąca kiełbaska debreczyńska. Ring to szeroka arteria wokół historycznego centrum, zbudowana w miejscu zburzonych dawnych murów obronnych. Nieopodal jest ulica Dominikańskiej Baszty. Działa tam restauracja Konstantina Filippou. Jak twierdzą wtajemniczeni, to jedna z najlepszych nowoczesnych kuchni w Wiedniu. Robert degustuje tu kilka dań. Cod brandade z kawiorem z pstrąga łososiowego, langustynki grillowane i jako tatar z kalafiorem, oraz parfait z kaczej wątróbki. Kolejny modny adres kulinarny Wiednia to 3-gwiazdkowa restauracja Juana Amadora, hiszpańskiego szefa kuchni, który do Austrii przyjechał z Niemiec. W restauracji Amador trudno zamówić stolik, ale Robertowi się udaje. Mariahilfer Strasse to bardzo długa i ważna wiedeńska ulica. Łączy historyczne centrum miasta z dawną letnią rezydencją cesarską, pałacem Schönbrunn. To najsłynniejszy w mieście adres zakupowy. Robert odwiedza sklep z winami Wein & Co. Obok sklepu jest sklep i bar winny, a więc zakupy i degustacja na miejscu. Robert nabył dwie butelki wina Grüner Weltliner. Obie z napisem "Wien Wein", czyli wiedeńskie wino. Danie odcinka Robert gotuje w winnicy nad miastem. Jest to risotto ze szparagami i truskawkami na białym winie. Ślimak to symbol slow foodu, ale też jeden z symboli kulinarnego Wiednia. Mało kto wie, że Wiedeń był niegdyś ślimakową potęgą. Dlaczego? Miasto katolickie, więc mnóstwo postów w kalendarzu, a niegdyś uważano ślimaki za strawę wegetariańską, więc w post zajadano się nimi na całego. Hodowane w farmie na peryferiach miasta ślimaki są podawane w bistro o nazwie Wiener Schnecke. Ślimak to po niemiecku Schnecke. Teraz już wiemy, dlaczego poznańska ślimakowa drożdżówka jest nazywana szneką. Wiedeń jest podzielony na dzielnice. W dzielnicy XXI Robert zwiedza zabytkową piwnicę. Pod wysokim sklepieniem są tu składowane beczki na wino. Piwnica ma 500 lat, a budynek na oko 200, ale wina, które tu podają, są młode i rześkie. Takich piwnic jest w Wiedniu więcej. Degustacja wina odbywa się w modnej winiarni przy równie modnej Mariahilfer Strasse i Heuriger na przedmieściu. Robert próbuje trzech szczepów: pinot gris, pinot blanc oraz chardonnay. 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. AUSTRIA. DOLINA DUNAJU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Zielona Dolina Dunaju między Wiedniem a Bratysławą to okolica mało u nas znana, a z wielu powodów godna uwagi, pełna atrakcji historycznych, kulinarnych oraz przyrodniczych. Atrakcją historyczną jest niewątpliwie Schloss Hof, dawny pałac księcia Eugena Sabaudzkiego, a potem Marii Teresy (cesarzowej, która podpisała pierwszy rozbiór Polski). Schloss Hof to drugi po Schönbrunnie pod względem wielkości kompleks pałacowy w całej Austrii. Ducha epoki można spotkać tu w komnatach i historycznych strojach, ale również na talerzu, w postaci autentycznych barokowych dań. W sali jadalnej pałacu stoi stół zastawiony owocami. Robert przechodzi do kuchni, gdzie "historyczna" kucharka podaje mu czarkę zupy. Wyprawy kulinarne w przeszłość są jednym z elementów zwiedzania pałacu. Widzimy ludzi w barokowych kostiumach i barokowo zastawione stoły. I jest prawdziwe jedzenie, gotowane według dawnych receptur, np. zupa winna na bazie białego wina. Do dziś w Wiedniu można zjeść taką Weinsupe. Dolina Dunaju ma swój park narodowy, Donau Auen, z podwodnym obserwatorium dzikiej przyrody. Powstanie Donau Auen było efektem protestu społecznego. W latach 80. rząd postanowił osuszyć podmokłe tereny starorzecza, uregulować Dunaj i jego dopływy. Ludzie własnymi ciałami zatrzymali buldożery i koparki. Potem utworzono tu park narodowy i pierwotną naturę tych dawnych terenów myśliwskich możemy nadal podziwiać w jej nienaruszonej formie. Na zamkowej wyspie znajduje się podwodne obserwatorium. Specjalna konstrukcja pozwala wniknąć w głąb jeziora, dzięki czemu można podziwiać ryby różnych odmian. Najwięcej jest płoci i brzan. Czasami przemyka sterlet, endemiczna odmiana jesiotra, która żyje tylko w Dunaju i jego dopływach. Niegdyś były to tereny łowieckie, łowiono ryby, ale polowano też na zwierzęta biegające ponad wodami: dziki i jelenie. Dziś cała fauna jest pod ochroną. Marchfeld, płaski fragment Doliny Dunaju, słynie ze szparagów. Robert odwiedza tu rolniczą wioskę o nazwie Mannsdorf. Szparagi to sezonowe białe złoto o licznych zastosowaniach kulinarnych. Na polu szparagów Robert gotuje danie odcinka: knedle grysikowe w sosie szparagowym. Region ten nie tylko szparagami stoi. To najżyźniejsze ziemie w całej Austrii. Uprawia się tu mnóstwo owoców i warzyw, niekoniecznie kojarzących się z miejscową kuchnią. W miejscowości Adamah Biohof Robert odwiedza sklep ekologiczny, gdzie prezentuje wybrane produkty i próbuje soku burakowo - jabłkowego. Na początku sprzedawano tu tylko bioprodukty miejscowe. Okazało się jednak, że ludzie pragną też zdrowych rzeczy z innych stron świata, przypraw, owoców, ale również produktów mleczarskich i mięsa. Carnuntum to rzymskie miasto, prawdziwe Pompeje pod Wiedniem, ale już po południowej stronie Dunaju. Kiedyś była to granica dwóch światów, ponieważ tutaj kończyło się Imperium Rzymskie. Po jednej strony Dunaju barbarzyńcy, po drugiej Rzymianie. Podział pozostał do dzisiaj: tam jarzyny, tu przywieziona przez Rzymian winorośl. Każda miejscowa wioska ma swoją Kellergasse - uliczkę z piwnicami wkopanymi w ziemię, żeby trzymały chłód. Niektóre z nich są otwarte. Degustacja wina odbywa się w plenerze. Goście siedzą przy stołach pod pergolą z winorośli. Przed Robertem wiejski chleb, wędliny, sery, zimne przekąski i wino. Nazwa Carnuntum wywodzi się od rzymskiego obozu wojskowego, który założono, aby trzymał w szachu bitne plemię Markomanów. Obóz przekształcił się w wielkie miasto, które jednak padło pod ciosami Hunów i nie stało się współczesną metropolią, jak np. Wiedeń. W Carnuntum Robert zwiedza zachowane luksusowe wnętrza rzymskiego domostwa. W kuchni pani w rzymskim stroju zagniata ciasto. Ostatni punkt podróży po Dolinie Dunaju to Jagdschloss Eckartsau, dawny pałacyk myśliwski Habsburgów. Pałacyk do stanu świetności doprowadził arcyksiążę Franz Ferdinand, zapalony myśliwy. W jadalni Robert zjada ostatni tego dnia skromny posiłek. Podobny zjadł po raz ostatni na ziemi austriackiej ostatni cesarz Karol z cesarzową Zytą. Stąd udali się na wygnanie do Szwajcarii, potem na Maderę, gdzie Karol wkrótce zmarł. Była wiosna 1919 roku. Tak zakończyła się epoka Habsburgów. 07:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLESIA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów w okolice Poleskiego Parku Narodowego. Obecnie tylko niewielka, zachodnia część Polesia znajduje się w granicach obecnej Polski. Przed II wojną światową poleskie było jednym z najbiedniejszych województw ówczesnej Rzeczpospolitej. Większą część jego obszaru zajmowały bezkresne błota i bagna, a do wielu wiosek nie było dostępu przez większą część roku. Podczas spisów ludności ponad 60 procent mieszkańców deklarowało, że posługuje się językiem "tutejszym". Bieda Poleszuków była przysłowiowa. Biedna była też miejscowa kuchnia, potrawy były skromne, przyrządzone z najprostszych składników. Przykładem mogą tu być choćby zupa czy kisiel z owsa, najtańszego zboża. W zamożnej Wielkopolsce owsem żywiły się konie, a na Polesiu ludzie. Epokę cyklicznych głodów zakończyło dopiero masowe wprowadzenie uprawy ziemniaka w połowie XIX wieku. I od tego czasu ta smaczna bulwa zaczęła dominować w poleskim jadłospisie. Poleskie potrawy to właśnie ziemniaki, kasza gryczana, pierogi, pyzy, dzikie zioła. A jakie propozycje inspirowane poleską kuchnią przygotuje Karol Okrasa? Dania: 1/ Żeberka wieprzowe zapiekane w ziemniakach z burakami; 2/ Placki z ziemniaków, kaszy gryczanej i kapusty z wędzoną śmietaną; 3/ Słodkie kulki ziemniaczano-serowe z kaszą. 08:05 VITO ODKRYWA POLSKĘ - ODC. 6 SEZON I - ZAMOŚĆ I ROZTOCZE Cykl reportaży, 25 min, Polska, 2023 Prowadzący: Vito Raho Vito Raho to urodzony w Apulii, regionie w południowych Włoszech, fotograf, podróżnik i przewodnik turystyczny. Przez całe życie był typem niespokojnego ducha i odwiedził kilkadziesiąt państw, z czego w kilkunastu mieszkał na stałe. Pomaga mu w tym wielka inteligencja lingwistyczna i łatwość w zjednywaniu sobie ludzi. Vito chce wybrać się w kolejną podróż i sprawdzić, czy byłby w stanie zostać na dłużej w Polsce. Tym razem Vito szuka renesansowych śladów w Zamościu. Odwiedza miasto idealne, stworzone przez Jana Zamoyskiego i zupełnie się nie dziwi, że czuje się jak u siebie, gdyż za architekturę tego miasta odpowiadają renesansowi architekci. Wybiera się też na zielone Roztocze, by poczuć magię tutejszej dzikiej natury. Dowie się również, jak na Roztoczu uprawia się aromatyczne zioła, ponieważ odwiedzi i popracuje w ekologicznym gospodarstwie. 08:35 NA RATUNEK OGRODOM - ODC. 6 Reality show, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Kinga Dobrzyńska Scenariusz: Michał Kołłb - Sielecki Prowadzący: Katarzyna Cichocka Polacy kochają ogrody, ale nie zawsze potrafią o nie zadbać. Na szczęście marzenia się spełniają. Trzeba im tylko pomóc. W naszym programie, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w ciągu zaledwie trzech dni zaniedbane ogrody i balkony zmieniają się nie do poznania. I to w ramach ograniczonego i z góry określonego budżetu. Na ratunek polskim ogrodom, razem ze swoją ekipą, wyrusza doświadczona architektka krajobrazu, Katarzyna Cichocka, która od 15 lat z pasją realizuje swoje oryginalne projekty w całej Polsce. Sama uwielbia otaczać się zielenią i kocha naturę. Tak jak nowe wyzwania i dlatego z wielkim entuzjazmem i całym bagażem kreatywnych pomysłów, udaje się w swoją nową misję. Ogród Kasi i Czarka ma 110 metrów kwadratowych. Naziemny taras z płyt betonowych zostanie podzielony na dwie części. 09:10 KORONA GÓR POLSKI - BABIA GÓRA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska Cykliczny program mikroturystyczny poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Chcemy zachęcać do aktywnego wypoczynku w miejscach, które naszym zdaniem nie zostały dotychczas należycie wypromowane. Celem programu jest namówienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakątków w polskich górach, które pozostają w cieniu obleganych przez turystów Kasprowego Wierchu czy Gubałówki. Pokażemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale także historię i kulturę tych miejsc oraz ludzi, którzy są symbolami regionu. W dobie załamania się ruchu turystycznego, związanego z pandemią koronawirusa, mikroturystyka staje się jednym z popandemicznych kierunków rozwoju, który, jak się wydaje, będzie przez najbliższe lata preferowanym przez Polaków sposobem na spędzanie wolnego czasu. 09:40 RODZINKA.PL - ODC. 251 "ESTETYCZNIE I HIGIENICZNIE" SEZON 13 Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Jacques Davidts, Karol Klementewicz, Patrick Yoka Zdjęcia: Marcin Figurski Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak, Maciej Musiał, Adam Zdrójkowski, Mateusz Pawłowski, Jacek Braciak, Julia Wieniawa - Narkiewicz, Wiktoria Gąsiewska Podczas korepetycji Ludwik doprowadza Agatę do płaczu. Tomek odradza bratu kupno drogiego pierścionka dla Pauli. Ludwik przygotowuje grillowane skrzydełka, jednak musi zjeść je sam. Marek wypytuje Kacpra o jego stosunek do Zosi. Tomek oskarża Natalię, że robi wszystko, żeby rozbić jego związek z Magdą. 10:15 RODZINKA.PL - ODC. 252 "KALEJDOSKOP" SEZON 13 Serial komediowy TVP, 25 min, Polska, 2018 Reżyseria: Patrick Yoka Scenariusz: Jacques Davidts, Karol Klementewicz, Patrick Yoka Zdjęcia: Marcin Figurski Aktorzy: Magdalena Stużyńska, Olga Kalicka, Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak, Maciej Musiał, Adam Zdrójkowski, Mateusz Pawłowski, Jacek Braciak, Agata Kulesza, Julia Wieniawa - Narkiewicz, Wiktoria Gąsiewska, Krzysztof Dracz, Agnieszka Wosińska Kacper przy śniadaniu skarży się na swoją nauczycielkę i denerwuje się, że rodzice robią sobie z tego żarty. Paula oznajmia Kubie, że wyjeżdża do Hiszpanii. Boscy świętują dwudziestopięciolecie małżeństwa. Natalia martwi się, że Tomek z Magdą nie przyjechali w tak ważnym dla niej dniu. Wkrótce pojawiają się wraz z rodzicami... i wyjątkową nowiną. 10:45 WĘDRÓWKI PO KORNWALII I HRABSTWIE DEVON Z JULIĄ BRADBURY - ODC. 3 (JULIA BRADBURY’S CORNWALL WALKS) Cykl dokumentalny, 21 min, Wielka Brytania, 2021 Reżyseria: Chris Williams Prowadzący: Julia Bradbury Julia Bradbury odkrywa jedne z najlepszych tras spacerowych w West Country w Wielkiej Brytanii, szukając spektakularnych krajobrazów, próbując legendarnych potraw regionu i poznając ludzi, dzięki którym Kornwalia i Devon są tak wyjątkowe. 11:15 WĘDRÓWKI PO KORNWALII I HRABSTWIE DEVON Z JULIĄ BRADBURY - ODC. 4 (JULIA BRADBURY’S CORNWALL WALKS) Cykl dokumentalny, 22 min, Wielka Brytania, 2021 Reżyseria: Chris Williams Prowadzący: Julia Bradbury Julia Bradbury odkrywa jedne z najlepszych tras spacerowych w West Country w Wielkiej Brytanii, szukając spektakularnych krajobrazów, próbując legendarnych potraw regionu i poznając ludzi, dzięki którym Kornwalia i Devon są tak wyjątkowe. 11:45 VITO ODKRYWA POLSKĘ - ODC. 7 SEZON I - NAD BUGIEM Cykl reportaży, 25 min, Polska, 2023 Prowadzący: Vito Raho Vito Raho to urodzony w Apulii, regionie w południowych Włoszech, fotograf, podróżnik i przewodnik turystyczny. Przez całe życie był typem niespokojnego ducha i odwiedził kilkadziesiąt państw, z czego w kilkunastu mieszkał na stałe. Pomaga mu w tym wielka inteligencja lingwistyczna i łatwość w zjednywaniu sobie ludzi. Vito chce wybrać się w kolejną podróż i sprawdzić, czy byłby w stanie zostać na dłużej w Polsce. Tym razem Vito wybiera się w nadbużańską przygodę. Wraz ze strażnikami granicznymi patroluje tereny na granicy Polski. Odwiedzi także Drohiczyn i spróbuje specjałów regionalnej kuchni - zaguby i kartacze to rarytasy, których nie można znaleźć nigdzie indziej. Vito sprawdza też, w czym tkwi sekret szczęśliwego życia na Podlasiu. 12:15 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY - MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 47 CZARNOGÓRA "BOKA KOTORSKA" (183) Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz W tym odcinku Robert zwiedza Czarnogórę. Kotor, Prcanj, Tivat, Gornja Lastova i Perast to miejscowości, które odwiedzimy, podróżując wokół słynnej Boki, czyli Zatoki Kotorskiej, która należała kiedyś do Republiki Weneckiej. Nazwa "boka" pochodzi od włoskiego słowa "bocca" oznaczającego usta. Z lotu ptaka bowiem zatoka przypomina usta. Program wyprawy pęka w szwach: mury obronne, architektura romańska, place w stylu weneckim, przystań jachtowa dla milionerów, autentyczny okręt podwodny, średniowieczna tłocznia oliwy i górski kościółek - rówieśnik Bitwy pod Grunwaldem. Sporo atrakcji również na talerzu: tatar z wołowiny Wagyu, foie gras z galaretką z porto, słodkie priganice z miodem, ośmiornica i morskie ryby. W autorskim wykonaniu Roberta, przyrządzane pod kaplicą Matki Boskiej Ryżowej risotto Risi e bisi z jagnięciną. Lord Byron twierdził, że Boka Kotorska to najpiękniejsze w świecie połączenie gór i morza. Kotor zaś to dawne weneckie miasto o strategicznym położeniu z potężną fortyfikacją, dziś także opasane murami obronnymi. Turcy, odwieczny wróg miasta, nigdy Kotoru nie zdobyli. Groźniejsza okazała się przyroda; trzęsienia ziemi nawiedzały ten region kilkakrotnie. Współczesność miasta to tłumy turystów i miejscowi, żyjący w tych historycznych dekoracjach. Szczęśliwie nasi przodkowie nie budowali z płyt gipsowych ani paździerza, więc trzęsienia ziemi nie wyrządziły większych szkód w zabytkowej tkance miasta. Przykładem jest XIII - wieczna romańska kolegiata p. w. NMP. Plątanina wąskich uliczek sprawia, że Kotor do złudzenia przypomina Dubrownik, ale na głównym placu widzimy weneckość w czystej postaci. Jednym z jej elementów jest wieża zegarowa z początku XVII wieku. Patronem miasta jest św. Tryfon. Odpędza on złe moce, pomaga winogrodnikom i sadownikom, ale też leczy ludzi z chrapania. Drugim odwiedzanym miasteczkiem jest Prcanj, gdzie Robert zatrzymuje się na posiłek. W tradycyjnej konobie, która mieści się w kamiennym domu, nasz podróżnik degustuje miejscowe przysmaki. W menu: bakalar, czyli suszony solony dorsz, sałatka z ośmiornicy, smażone kalmary z pióropuszami, langustynki, risotto czarne z sepią, risotto czerwone z krewetkami, panierowany plaster rekina, dorada i marynowany tuńczyk. Gornja Lastova to typowa górska wioska. Miasteczko zostało założonew XIII wieku. Robert zwiedza tłocznię oliwy. W ciemnym wnętrzu stoi stara drewniana maszyneria. Kompletnie zachowany młyn oliwny sprzed niemal 500 lat. Na kamiennym dziedzińcu przed gostioną, czyli karczmą odbywa się degustacja. Przed Robertem miska małych pączków, miód, butelka rakiji i kieliszek. Pączki trzeba zamoczyć w miodzie, a potem popić rakiją z morwy. W centralnym punkcie wioski stoi kościółek rzymskokatolicki, wzniesiony w 1410 r. Stąd rozciąga się wspaniały widok na półwysep Vrmac i miasteczko Tivat. Przewodniki niewiele o nim piszą, bo też nie ma tu specjalnych zabytków. Ale jest coś, czego nie znajdzie się na całym Adriatyku. Porto Montenegro - jedna z największych inwestycji jachtowo-hotelowych ostatnich lat. Są tu apartamenty z prywatnymi basenami na dachach. A jachty należą do najbogatszych ludzi świata. W eleganckiej restauracji przy marinie Robert degustuje dwie wykwintne przystawki: tatara z wołowiny rasy Wagyu i foie gras z galaretką z porto oraz jabłkowe chipsy. Atrakcją Tivat jest Muzeum Morskie. Można tu podziwiać dwa okręty podwodne. Kiedyś, za czasów Austro-Wegier Boka Kotarska byłą główną bazą marynarki. W miejscu muzeum była dawniej stocznia i arsenał. Danie odcinka: weneckie risotto z zielonym groszkiem i jagnięciną (risi e bisi), Robert gotuje nad wodą, na malowniczej wysepce, pod kapliczką Matki Boskiej Ryżowej. W tym miejscu zatoka jest najwęższa. Jak chce legenda, przepływał tędy statek wyładowany ryżem, zerwała się burza, kapitan wznosił modły do Matki Boskiej i ryż dopłynął do konsumentów. Perast przez stulecia rywalizował z Kotorem o miano najznamienitszego miasta Boki. Nigdy nie zdobyli go Turcy ani piraci, tak jak Kotoru, ale tutaj na nabrzeżu nie mamy murów, bo system obrony był inny. Fortyfikacje były na górze i stamtąd artyleria trzymała w szachu cały akwen. Campanilla - niegdysiejsza duma i chwała miasta, w swoim czasie najwyższa na całym wschodnim Adriatyku, kosztowała peraszczan 200 kg złota. Atrakcją Perastu jest muzeum, które mieści się we wnętrzu dawnego pałacu Bujovićów; byli to Słowianie w weneckiej służbie. Skarbów muzeum strzeże wenecki lew. W Peraście działała szkoła morska, tak słynna, że car Rosji Piotr I Wielki przysłał tu swoich bojarów, żeby uczynić z nich kapitanów. Miasto dostarczało Wenecji nie tylko okrętów, ale i marynarzy. W słynnej bitwie morskiej pod Lepanto, w roku 1571, kiedy chrześcijanie pobili Turków, na dno poszła miejscowa jednostka "Święty Tryfon Kotorski". Republikę Wenecką ostatecznie uśmiercił Napoleon. Perast był ostatnim miastem republiki, w którym opuszczono flagę Serenissimy. Odprawiono mszę, tłum płakał, następnie sztandar Najjaśniejszej ukryto za ołtarzem. Do dziś się nie odnalazł. Po Wenecji zostały pamiątki i kuchnia. Boka Kotorska nadal zachwyca swoim pięknem. 12:50 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 7 SEZON I - WIELKA KROKIEW Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jakub Baryga Scenariusz: Jakub Baryga Zdjęcia: Łukasz Rogowski, Aleksander Macierzyński, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel-Bułecka Wykonawcy: Sebastian Karpiel-Bułecka Jednym z najbardziej znanych obiektów architektury sportowej jest Wielka Krokiew. Ten obiekt to przede wszystkim wspaniała, niemal 100-letnia historia, mnóstwo anegdot i ciekawostek sportowych, o których opowiada kustosz Muzeum Tatrzańskiego, Wojciech Szatkowski. W historycznym rysie przypomnimy postać Stanisława Marusarza, legendy Wielkiej Krokwi. Był skoczkiem, dwuboistą i alpejczykiem, pięciokrotnym rekordzistą Polski i dwukrotnym rekordzistą świata w długości skoku narciarskiego. Także czterokrotnym olimpijczykiem i siedmiokrotnym uczestnikiem mistrzostw świata. Był także kurierem tatrzańskim, podporucznikiem Armii Krajowej oraz kawalerem m.in. Orderu Virtuti Militari. 13:25 NA TROPIE PRZYPRAW. PIKANTNIE I SŁODKO. - KURKUMA 23 min, Polska, 2021 Blok kulturalno - kulinarny opowiadający historie, anegdoty związane z przyprawami. Ciekawa narracja prowadzących połączona z przygotowaniem potraw z przyprawami. Dziś kurkuma. 14:00 STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŻYCIE - ODC. 7/18 - PODWÓJNY NELSON Serial sensacyjny, wojenny, 54 min, Polska, 1968 Reżyseria: Janusz Morgenstern Scenariusz: Andrzej Zbych (właśc. Andrzej Szypulski i Zbigniew Safjan) Zdjęcia: Antoni Wójtowicz Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Stanisław Mikulski, Wiesława Mazurkiewicz, Iwa Młodnicka, Henryk Bąk, Feliks Żukowski, Aleksander Sewruk, Adam Pawlikowski Aresztowana przez Niemców agentka aliancka Eva Fromm nie wytrzymuje tortur i zaczyna sypać. W efekcie Kloss i major Hanna Busel zostają wysłani do małej miejscowości wypoczynkowej Liski, by do końca rozpracować informacje wydobyte od Evy Fromm. Kloss i Busel prowadzą przed sobą grę. Każde z nich dociera do partyzanckiego oddziału "Kornela", oboje żądają, by Kornel zlikwidował "tajnego agenta". Okazuje się, że Hanna Busel też jest agentką aliancką, ale Kloss, któremu tamci nie wierzą, jest w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Dopiero w ostatniej chwili Hans i Hanna sprzymierzają się przeciw prawdziwemu wrogowi. 15:05 STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŻYCIE - ODC. 8/18 - WIELKA WSYPA Serial sensacyjny, wojenny, 52 min, Polska, 1967 Reżyseria: Janusz Morgenstern Scenariusz: Andrzej Zbych (właśc. Andrzej Szypulski i Zbigniew Safjan) Zdjęcia: Antoni Wójtowicz Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Stanisław Mikulski, Barbara Drapińska, Barbara Sołtysik, Czesław Wołłejko, Emil Karewicz, Bogusław Sochnacki, Bronisław Pawlik Hans Kloss ustala najdogodniejszy moment zbombardowania niemieckich zakładów produkujących nowy model czołgu. Ponieważ łącznik polskiej organizacji podziemnej, któremu miał przekazać meldunek, został aresztowany, kapitan postanawia osobiście przekazać informacje dotyczące planowanej akcji. Ściąga tym na siebie śmiertelne niebezpieczeństwo. 16:05 SERIALOVE WSPOMNIENIA - ODC. 40 SEBASTIAN KARPIEL BUŁECKA - MAGICZNE PODHALE Felieton, 8 min, Polska, 2023 Prowadzący: Izabella Krzan Izabella Krzan i jej goście wspominają razem najciekawsze momenty z telewizyjnych planów. 16:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - INNE BABY WIELKANOCNE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W odcinku emitowanym w Wielką Sobotę, tuż przed Wielkanocą, Karol Okrasa pokaże widzom swoje autorskie wersje wielkanocnej baby. Dlaczego te pieczone w specjalnych formach ciasta drożdżowe stały się symbolem Wielkanocy? Otóż w dawnej Polsce wszelkich postów wynikających z religii rzymskokatolickiej przestrzegano bardzo surowo. Poszczono przez wszystkie czterdzieści dni Wielkiego Postu. A w dni postne zabronione było nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja. Dlatego mazurki i właśnie baby wielkanocne, zawierające te zakazane w poście produkty, stały się dla dawnych Polaków obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem wielkanocnej baby był wielkanocny kołacz. Jak mówią nam zachowane dokumenty z dworu króla Zygmunta III Wazy, kołacze wielkanocne były ozdobą królewskiego stołu. Samo słowo "baba wielkanocna" pojawia się już w połowie XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo dodatek szafranu zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. baby sakramenckie wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon sióstr sakramentek. Karol, przygotowując swoje wersje bab wielkanocnych, złamie oczywiście powszechnie znane przepisy na ten świąteczny przysmak. Pierwszą propozycją będzie korzenna baba marchewkowa. Druga to baba z dodatkiem mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, boczku i pora. A trzecia to inspirowana wielkanocną paschą baba na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem. 17:00 POSTAW NA MILION S.XXV - ODC. 302 Teleturniej, 45 min, Polska, 2022 Reżyseria: Konrad Smuga Prowadzący: Łukasz Nowicki Teleturniej dla widzów o stalowych nerwach. Milion złotych w gotówce, dwóch uczestników i tylko 8 pytań do końca gry - zadanie wydaje się proste, ale czy gracze będą w stanie zachować zimną krew i ocalić milion? Już kolejny sezon w Telewizji Polskiej będzie można oglądać światowy hit firmy Endemol, produkowany w kilkunastu krajach, emocjonujący teleturniej "Postaw na milion". Dwóch dobrze znających się uczestników, rodzina, przyjaciele, partnerzy lub znajomi z pracy stają do gry jako drużyna. Zanim usłyszą pierwsze pytanie, dostaną milion złotych w gotówce. Czy będą umieli go zatrzymać? Zobacz, jak miesza się wiedza, ryzyko i wielkie pieniądze. Wejdź do gry z Łukaszem Nowickim i postaw na milion. 18:00 RANCZO S.IX - ODC. 106 (SERIA IX, ODC. 2) - BARDZO KRÓTKIE KARIERY Serial obyczajowy TVP, 44 min, Polska, 2015 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Marta Lipińska, Franciszek Pieczka, Artur Barciś, Emilia Komarnicka, Jeff Butcher, Bartek Kasprzykowski, Mateusz Rusin Lucy, oskarżona przez biskupa o tolerowanie niemoralnych zachowań pod własnym dachem, próbuje zapanować nad sytuacją. Członkowie PPU udają się do stolicy. Tuż przed zaprzysiężeniem dochodzi do incydentu, który może narazić na szwank autorytet i wiarygodność partii. Na szczęście Czerepach w brawurowy sposób ratuje sytuację. Monika postanawia zainteresować się stanem zdrowia swojego klienta. Pietrek zastanawia się, jak dalej pokierować swoją karierą i wpada na pomysł, który nie spodoba się jego ukochanej Joli. Posterunkowy Stasiek ma nowe zmartwienie - czy może zostawić młodą, atrakcyjną żonę samą na tak długo? 19:00 RANCZO S.IX - ODC. 107 (SERIA IX, ODC. 3) - W SZPONACH ZDROWIA Serial obyczajowy TVP, 44 min, Polska, 2015 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Marta Lipińska, Franciszek Pieczka, Artur Barciś, Dorota Chotecka, Violetta Arlak, Magdalena Kuta, Bartłomiej Kasprzykowski Trwa batalia o zdrowie Kusego. Monika zaprzęga do pomocy kolejne osoby. Solejukowa ciosa mężowi kołki na głowie, by ten zażądał od Kozioła spełnienia przedwyborczej obietnicy. Wobec biernego oporu Solejuka, pani Kazia bierze sprawy w swoje ręce. Efekt jest piorunujący. Problem moralności w dworku rozwiązał się sam, ale to nie koniec zmartwień Kozioła. Tym razem chodzi o Klaudię. Znając wybuchowy charakter siostrzenicy, biskup próbuje najpierw porozmawiać z Fabianem. Niestety, spotyka go przykra niespodzianka. 20:00 DIAMENTY SĄ WIECZNE (DIAMONDS ARE FOREVER) Film sensacyjny, 115 min, Wielka Brytania, 1971 Reżyseria: Guy Hamilton Scenariusz: Richard Maibaum i Tom Mankiewicz Aktorzy: Sean Connery, Jill St. John, Charles Gray, Lana Wood, Jimmy Dean, Bruce Cabot, Putter Smith, Bruce Glover, Norman Burton Ian Fleming, autor cyklu powieści o przygodach Jamesa Bonda, był człowiekiem o słabych nerwach. Kiedy przedstawiono mu Seana Connery'ego jako kandydata na superagenta 007, ponoć zemdlał. Tymczasem Connery okazał się Bondem idealnym, tyle że - jak na wymagania producentów - mało wytrwałym. Na szóstą propozycję zagrania tajnego agenta odpowiedział "nie", dzięki czemu George Lazenby, australijski gwiazdor reklamówek, na chwilę został idolem, zagrawszy Bonda w filmie "W tajnej służbie Jej Królewskiej Mości". Jednak producenci nie ustawali w poszukiwaniach bardziej pasującego następcy, a jednocześnie próbowali jeszcze raz skusić Connery'ego. Aktor przystał w końcu na ich prośby, zarzekając się, że "Diamenty" będą jego ostatecznym pożegnaniem z rolą Bonda. Wbrew tym stanowczym zapowiedziom, w 1983 r. Connery uległ ponownie namowom producentów i wystąpił w jeszcze jednym filmie z tej serii pod znamiennym tytułem "Nigdy nie mów nigdy". Rozprawiwszy się ostatecznie ze swym śmiertelnym wrogiem Ernstem Stavro Blofeldem, James Bond przyjmuje kolejne zlecenie. Ma wyjaśnić przyczyny zwiększonego przemytu diamentów z Afryki Południowej do USA oraz związanych z tym kilku morderstw. Jednocześnie wiadomo, że przemycane kamienie nie pojawiają się na rynku, co oznacza, że tajemniczy nabywca gromadzi je w sobie tylko wiadomym celu. Podając się za znanego pasera Petera Franksa, Bond udaje się do Amsterdamu, gdzie kontaktuje się z Tiffany Case, równie ponętną co przedsiębiorczą pośredniczką w nielegalnym handlu kosztownościami. Z jej polecenia przewozi dużą ilość skradzionych diamentów do Los Angeles, a stamtąd do Las Vegas w trumnie zawierającej zwłoki prawdziwego Petera Franksa. Na miejscu okazuje się, że diamenty są fałszywe, ale w hotelu czeka już na Bonda Tiffany. Dziewczyna proponuje mu, by wspólnie oszukali przemytniczą szajkę i podzielili się powierzonymi jej klejnotami. Kłopot jednak w tym, że adresat cennego depozytu, ekscentryczny miliarder Willard Whyte, również nie ma zamiaru rezygnować z brylantów. Jeden z jego współpracowników, Bert Saxby, wykrada diamenty ze skrytki na dworcu, gdzie ukryła je Tiffany. James Bond i panna Case podążają jego śladem. "Diamenty są wieczne" był - zdaniem krytyków - najbardziej udanym filmem z bondowskiej serii od czasu "Goldfingera". Zasługa to nie tyle wyjątkowo skomplikowanego scenariusza czy sprawnej reżyserii Guya Hamiltona, twórcy także wspomnianego "Goldfingera", co sposób potraktowania roli przez Seana Connery. Bond idealny w jego wydaniu sięgnął tutaj szczytu - Connery konsekwentnie ośmiesza te cechy charakteru superagenta, które zadecydowały o jego ogromnym powodzeniu. W "Diamentach" Bond jest nie tylko męski, ale wręcz samczy, równie często jest bity, jak zwycięża, posługuje się specjalnymi gadżetami, wykonanymi specjalnie z myślą o nim i doskonale czuje się nawet w skradzionym pojeździe księżycowym. Wreszcie, ładuje się w najcięższe tarapaty, ale z pułapki bez wyjścia wyciągają go przeciwnicy. Ten lekko kpiący nastrój udzielił się także reżyserowi, który dzieli powikłany scenariusz na niemal niezależne od siebie sekwencje, ilustrujące klasyczne chwyty filmu szpiegowskiego, wzbogaconego o elementy science fiction, melodramatu i komedii sensacyjnej. Na uwagę zasługuje też strona muzyczna filmu. Tradycją bondowskiej serii były od początku pisane specjalnie do każdego odcinka przebojowe piosenki. Siódmy film z tego cyklu otwiera utwór "Diamonds Are Forever" w brawurowym wykonaniu Shirley Bassey. 22:10 LIKWIDATOR (LAST STAND, THE) Thriller, 102 min, USA, 2013 Reżyseria: Jee - Woon Kim Scenariusz: Andrew Knauer, George Nolfi Aktorzy: Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Luis Guzman, Jaimie Alexander, Johnny Knoxville, Rodrigo Santoro Szeryf Ray Owens wiedzie raczej spokojny żywot stróża prawa w sennej mieścinie Sommerton Junction w Arizonie na granicy z Meksykiem. Nikt tutaj nie wie o jego przeszłości, choć ludzie domyślają się, że musi kryć jakieś mroczne tajemnice. Szeryf zaszył się w tym miasteczku, gdzie znalazł bezpieczne schronienie i uciekł od wszystkich kłopotów. Nic jednak nie trwa wiecznie. Dochodzi do dramatycznych wydarzeń, które wywrócą spokojne życie szeryfa Owensa do góry nogami. Kilkaset mil od jego miasteczka z konwoju zostaje odbity Gabriel Cortez, jeden z najbardziej niebezpiecznych bossów narkotykowego biznesu i zmierza prosto do granicy z Meksykiem. Siły specjalne FBI rozpoczynają pościg za zbiegiem, ale ten skutecznie wymyka się kolejnym obławom. Sprytnie omija blokady dróg, przechytrza pościgi śmigłowcami, rozprawia się z każdym, kto odważy się stanąć mu na drodze. Ostatnią przeszkodą ku wolności jest już tylko przygraniczne miasteczko Sommerton Junction wraz z jego szeryfem Owensem. Szybko okazuje się, że nie da łatwo za wygraną, mimo że ma do pomocy jedynie paru niedoświadczonych zastępców. Choć szeryfa czekają duże kłopoty, których przecież zawsze unika, tym razem jednak nie spocznie dopóki nie dopadnie Corteza. Bo najbardziej w świecie Owens nie znosi handlarzy narkotyków. 00:05 EKSTRADYCJA I - ODC. 1/6 Serial kryminalny TVP, 53 min, Polska, 1995 Reżyseria: Wojciech Wójcik, Marek Nowakowski, Małgorzata Adamska Scenariusz: Wojciech Wójcik, Paweł Trzaska, Robert Brutter Zdjęcia: Piotr Wojtowicz Muzyka: Jerzy Satanowski Aktorzy: Marek Kondrat, Małgorzata Pieczyńska, Renata Dancewicz, Witold Dębicki, Alosza Awdiejew, Artur Żmijewski, Edyta Olszówka, Ryszard Radwański, Zdzisław Wardejn, Grzegorz Warchoł, Dariusz Jakubowski, Marek Bukowski, Wiesław Dziuba, Mariusz Czajka, Paweł Burczyk "Ekstradycja" jeszcze przed swoją telewizyjną premierą w 1996 roku została okrzyknięta pierwszym po latach dobrym polskim serialem kryminalnym. Udostępniona najpierw wypożyczalniom wideo stała się przebojem. Na kasety z "Ekstradycją" trzeba było wprowadzić zapisy. W wielu wypożyczalniach ich cena przekraczała ceny innych "nowości". Pomysł serialu zrodził się w głowie Witolda Horwatha - autora dość głośnej kilka lat temu książki pt. "Święte wilki" - kryminału z kampanią Stana Tymińskiego w tle. Wojciech Wójcik chciał ją nawet sfilmować, ale wówczas nic z tego nie wyszło. Nie zrażeni tym Horwath i Wójcik postanowili kontynuować współpracę. W efekcie powstał scenariusz "Ekstradycji", całymi garściami czerpiący z polskiej rzeczywistości, która w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych gwałtownie się "zamerykanizowała". Rodzime fabryki amfetaminy, bezpardonowe walki gangów, narkotykowy handel na wielką skalę, korupcja w policji, wybuchy samochodów pułapek nie wyglądają już w polskim filmie śmiesznie i niewiarygodnie. Jako jeden z pierwszych zauważył to Władysław Pasikowski. Horwath z Wójcikiem poszli jego śladem. Jednak "Ekstradycji" daleko do drapieżności i ostrości "Psów" czy "Krolla". Powstał za to utrzymany w doskonałym tempie serial sensacyjny, nie uchybiający żadnemu z prawideł gatunku. Głównym bohaterem "Ekstradycji" jest komisarz Olgierd Halski, brawurowo zagrany przez Marka Kondrata. Halski to typowy "glina" z problemami. Świetny w swoim fachu, lecz nieustannie podpadający przełożonym. Gorzkie doświadczenia życiowe nauczyły go cynizmu i częstego sięgania po butelkę. Ma powodzenie u kobiet, ale nie może pochwalić się udanym życiem rodzinnym. Żona go opuściła, małą córeczkę wychowuje zamożna siostra. Oprócz Kondrata interesujące kreacje stworzyli też Witold Dębicki jako zwierzchnik Halskiego, Krzysztof Kolberger w roli szefa UOP - u i... Lew Rywin - znany producent filmowy jako... boss rosyjskiej mafii. Właśnie dobre aktorstwo w parze z wartką narracją i świetnymi zdjęciami to główne atuty "Ekstradycji". Akcja serialu zaczyna się w chwili, gdy komisarz Halski z wydziału handlu narkotykami tropi gang handlarzy, którego szefem jest niejaki Sytniewski, pseudonim Syty, właściciel kantoru na warszawskiej Starówce. Heroinę dostarcza mu rosyjski łącznik, były pułkownik KGB Zajcew. Z Sytym i jego ludźmi rywalizuje Cyrk - boss konkurencyjnego gangu. Na stołecznym rynku handlu białym proszkiem nie ma jednak miejsca dla dwóch pośredników. Między ludźmi Sytego i Cyrka dochodzi do krwawej rozprawy. 01:15 EKSTRADYCJA I - ODC. 2/6 Serial kryminalny TVP, 53 min, Polska, 1995 Reżyseria: Wojciech Wójcik Scenariusz: Witold Horwath Muzyka: Jerzy Satanowski Aktorzy: Marek Kondrat, Małgorzata Pieczyńska, Renata Dancewicz, Witold Dębicki, Alosza Awdiejew, Artur Żmijewski, Edyta Olszówka, Ryszard Radwański, Dariusz Jakubowski, Grzegorz Warchoł Komisarz Halski obserwuje jeden z podwarszawskich moteli, gdzie Cyrk i Syty, szefowie dwóch gangów, które kontrolują rynek narkotykowy w stolicy, załatwiają między sobą porachunki. Ludziom Sytego udaje się przechytrzyć bandę rywala. Przypadek sprawia, że Olgierd zostaje zdemaskowany. Schwytany i ogłuszony ciosem w tył głowy, traci przytomność. Następnego dnia budzi się w mieszkaniu martwej "Myszy". Policja stwierdza, że dziewczyna zmarła z przedawkowania. Podejrzenie pada na Halskiego. Komisarz wpada w jeszcze większe tarapaty, gdy odnaleziony zostaje trup Cyrka. Ekspertyza dowodzi, że na broni, którą go zabito, są odciski palców Olgierda. Tymczasem Zajcew dowiaduje się od oficera UOP, Szawłowskiego, że Amerykanie żądają ekstradycji Petera Novotnego, prezesa banku, współpracującego z mafią rosyjską. Następnego dnia Novotny znika. 02:20 EKSTRADYCJA I - ODC. 3/6 Serial kryminalny TVP, 52 min, Polska, 1995 Reżyseria: Wojciech Wójcik Scenariusz: Witold Horwath, Wojciech Wójcik Zdjęcia: Piotr Wójtowicz Muzyka: Jerzy Satanowski Aktorzy: Marek Kondrat, Małgorzata Pieczyńska, Renata Dancewicz, Witold Dębicki, Alosza Awdiejew, Ryszard Radwański, Ola Rosińska, Tomasz Kozłowicz, Jerzy Kamas, Lew Rywin Usunięty z policji Halski zaczyna częściej niż zwykle zaglądać do kieliszka. Pieniądze na wódkę zdobywa, zastawiając coraz to nowe rzeczy w lombardzie. Przed ostatecznym pogrążeniem się w nałogu ratuje go dawny szef, proponując powrót do pracy. Policja potrzebuje bowiem najlepszych "psów", aby skutecznie konkurować z Urzędem Ochrony Państwa, który również zaczyna penetrować polski rynek narkotykowy. Z ramienia UOP-u na czele grupy "antynarkotykowej" staje Zybertowicz - młody, obiecujący oficer, syn znanego intelektualisty i "autorytetu moralnego". Ze strony policji walką z handlarzami "białym proszkiem" ma kierować Halski. 03:25 ŚMIETANKA TOWARZYSKA - ODC. 6 - DOROTA CHOTECKA Talk-show, 45 min, Polska, 2021 Reżyseria: Grzegorz Sadurski Scenariusz: Mikołaj Korzyński, Małgorzata Castro Prowadzący: Maciej Kurzajewski Program studyjny o charakterze lifestyle’owym w formie rozrywkowego talk - show. Gośćmi są osoby znane i lubiane, kojarzone z najchętniej oglądanych produkcji Telewizji Polskiej. Tym razem gościem Macieja Kurzajewskiego będzie Dorota Chotecka. Z odtwórczynią roli serialowej Krystyny Więcławskiej porozmawiamy o początkach jej kariery aktorskiej. Jak zawsze prowadzący przygotował dla swojego gościa pewne zadanie specjalne. 04:25 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 109 KROSNO Magazyn, 22 min, Polska, 2018 Reżyseria: Ewa Grodzka Scenariusz: Tomasz Malkowski Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Tomasz Bednarek odwiedza Krosno - urokliwe miasto nazywano przez wieki "parva Cracovia" (mały Kraków). Zwiedzanie najlepiej zacząć na krośnieńskim rynku. Spory plac o wymiarach 115 na 72 m otaczają kamienice z renesansowymi podcieniami arkadowymi. Najstarsze pochodzą z XVI wieku, z okresu wielkiego rozkwitu miasta. U progu obecnego millenium, podczas prac archeologicznych odkopano w centrum placu relikty renesansowego ratusza. Dziś można oglądać zarys dawnej budowli rajców w nowej posadzce rynku. Najbardziej charakterystyczną budowlą krośnieńskiej Starówki jest wieża Farna. Warto się wdrapać na jej szczyt, bo z wysokości 38 metrów można podziwiać nie tylko panoramę miasta, ale także Beskidu Niskiego. Krosno to miasto szkła, skąd słynne wyroby trafiały na cały świat. Dziś jedną z atrakcji jest Centrum Dziedzictwa Szkła - połączenie muzeum i interaktywnego centrum edukacyjnego. Powstało na bazie XIX - wiecznej dawnej hali targowej. Nieodłącznym elementem podkarpackiego krajobrazu są szyby i kiwony. Światowy przemysł naftowy narodził się właśnie pod Krosnem we wsi Bóbrka. To tutaj w 1854 roku powstała pierwsza kopalnia ropy naftowej na świecie. Działa nieprzerwanie do dziś, mieści także skansen i muzeum poświęcone przemysłowi naftowemu i gazowniczemu. Jedną z głównych atrakcji ziemi krośnieńskiej są malownicze ruiny zamku Kamieniec w Odrzykoniu. Zasłynęły dzięki Aleksandrowi Fredrze, który tutejszy spór sąsiedzki uwiecznił w komedii "Zemsta".