TVP HD Sobota, 13.04.2024 Zmiany z dnia 09.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 19.03.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - INNE BABY WIELKANOCNE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku, emitowanym w Wielką Sobotę tuż przed Wielkanocą, Karol Okrasa pokaże widzom swoje autorskie wersje wielkanocnej baby. Dlaczego te pieczone w specjalnych formach ciasta drożdżowe stały się symbolem Wielkanocy? Otóż w dawnej Polsce wszelkich postów wynikających z religii rzymsko - katolickiej przestrzegano bardzo surowo. Poszczono przez wszystkie czterdzieści dni Wielkiego Postu. A w dni postne zabronione było nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja. Dlatego mazurki i właśnie baby wielkanocne, zawierające te zakazane w poście produkty, stały się dla dawnych Polaków obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem wielkanocnej baby były wielkanocne kołacze. Jak mówią nam zachowane dokumenty z dworu króla Zygmunta III Wazy takie kołacze wielkanocne były ozdobą królewskiego stołu. Samo słowo "baba wielkanocna" pojawia się już w połowie XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo dodatek szafranu zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. "baby sakramenckie" wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon Sióstr Sakramentek. Oczywiście Karol, przygotowując swoje wersje bab wielkanocnych, złamie powszechnie znane przepisy na ten świąteczny przysmak. Pierwszą propozycją Karola będzie korzenna baba marchewkowa. Druga to baba z dodatkiem mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, boczku i pora. A trzecia to inspirowana wielkanocną paschą baba na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (usunięto pozycję programową) 03:25 ŚMIETANKA TOWARZYSKA - ODC. 6 - DOROTA CHOTECKA (dodano pozycję programową) 03:25 "BO ŹRÓDŁO WCIĄŻ BIJE..." - KONCERT W DWUDZIESTĄ ROCZNICĘ ŚMIERCI JACKA KACZMARSKIEGO Widowisko, 60 min, Polska, 2024 Reżyseria: Beata Szymańska-Masny Scenariusz: Beata Szymańska - Masny Jacek Kaczmarski - polski bard, poeta, prozaik, kompozytor kojarzony z etosem pierwszej Solidarności oraz stanem wojennym, którego twórczość identyfikowano z głosem antykomunistycznej opozycji. Odszedł 10 kwietnia 2004 roku. W 20 - tą rocznicę jego śmierci TVP1 wyemituje godzinny koncert "Bo źródło wciąż bije". Przypomnimy postać barda, jego poezję i wpływ, jak wywarł na swoje pokolenie. Przy akompaniamencie bandu Grzegorza Urbana i ze wsparciem chóru Music Everywhere zaśpiewają dla nas znani artyści, także aktorzy, m.in. Janusz Radek, Jacek Wójcicki, Maciej Musiałowski, Katarzyna Dąbrowska. Koncert zrealizowany został w Gdańsku w klubie B90 na terenie dawnej Stoczni, w scenerii historycznych dźwigów i obiektów przemysłowych. Poprowadzi go Artur Żmijewski. (usunięto pozycję programową) 04:25 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 109 KROSNO