TV Polonia Piątek, 12.04.2024 Zmiany z dnia 09.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 20.03.2024 (usunięto pozycję programową) 14:35 POLONIA 24. TYGODNIK (dodano pozycję programową) 15:40 ALE TALENT - STEMPLE Z PLASTELINY Program edukacyjny, 4 min, Polska, 2021 Reżyseria: Katarzyna Urbańska Scenariusz: Zofia Karaszewska Talentula chce dziś stemplować listy, jak na poczcie. Potrzebne są jej do tego specjalne pieczątki. Wykorzysta do nich nakrętki od słoików oraz kolorową plastelinę i farbki. Stemplowanie może być bardzo inspirującą zabawą! (zmodyfikowano opis: Omówienie) 18:20 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 324 KADYNY Magazyn, 22 min, Polska, 2024 Reżyseria: Ewa Grodzka Scenariusz: Weronika Mliczewska Zdjęcia: Jarosław Wątor, Jacek Banach Prowadzący: Tomasz Bednarek Ponadczasowa seria podróżnicza, wpisująca się w cykl inicjatyw promujących i popularyzujących Polskę w oparciu o jej potencjał historyczny, kulturowy, przyrodniczy i rekreacyjny. Prowadzący odwiedza najpiękniejsze i najciekawsze miejsca w wielu zakątkach kraju, wędrując nie tylko szlakiem tłumnie odwiedzanym przez turystów, ale docierając również do miejsc, o których wiedzą nieliczni. W tym odcinku Tomasz Bednarek zaprasza widzów do Kadyn, miejscowości w okolicach Elbląga nazywanej Perełką Zalewu Wiślanego. Status perełki jest w pełni uzasadniony, bo w okolicy na turystów czeka mnóstwo zabytków, pomników przyrody, niezwykłej architektury oraz atrakcji sportowych i wypoczynkowych. Nic dziwnego, że w tych okolicach co roku zakochują się liczni turyści, a niegdyś nawet jeden z cesarzy, który wybudował tu swoją rezydencję. (usunięto pozycję programową) 18:50 OLA POLONIA - POLACY W BRAZYLII I AMERYCE POŁUDNIOWEJ - /147/ (dodano pozycję programową) 01:20 PRZEPIS DNIA S.VI - ODC. (25) 4 min, Polska, 2023 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Scenariusz: Małgorzata Kosturkiewicz Zdjęcia: Tomasz Kowalewski Sprawdzone receptury na pyszne, proste i zdrowe dania, którymi zachwycisz rodzinę i znajomych. W odcinku szef kuchni, Jurek Sobieniak przygotowuje jedną potrawę od początku do końca. Podpowiada, jak oszczędzić w kuchni czas i jak efektownie zaprezentować danie.