TVP3 Środa, 17.04.2024 Zmiany z dnia 17.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 10.04.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 11:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PESTO, SALSA CZY SAŁSZA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa na swój kulinarny warsztat weźmie zielone sosy z ziół, młodych pędów czy owoców zwane też salsami lub po staropolsku "sałszami". Niemal w każdym polskim sklepie możemy dziś nabyć włoskie pesto, czyli sos z zielonych liści świeżej bazylii, sera, orzechów i oliwy. I wydaje nam się, że to Włosi od zawsze mieli kuchnię lekką, warzywną, a dawni Polacy objadali się wszelkiego rodzaju tłustym mięsiwem. Nic bardziej mylnego, w diecie naszych przodków dominowały warzywa, owoce czy rośliny strączkowe z własnego ogródka. Mięsa jedzono od święta. Co więcej, po długiej zimie, kiedy to jedzono solone ryby czy mięsa, które trzeba było długo moczyć i rozbijać przed spożyciem, wiosną apetyt na nowalijki był ogromny. Przykładem takiej tęsknoty jest choćby tzw. "sałsza" czyli salsa z zielonego żyta z zielnika Szymona Syreniusza z 1613 roku. Młode żyto rozcierano z grzankami i dodawano do tej masy ocet, sól, pieprz oraz imbir. Jak stwierdzał sam autor "bez wszelakiego kosztu będzie przysmak do mięsa, do ryb". Mamy tu coś w rodzaju to staropolskiego pesto. W innym przepisie z wydanego w 1540 roku "Kuchmistrzostwa" natkę pietruszkę, młode listki liście szałwii i babki rozcierano z dodatkiem miodu, cynamonu i pieprzu, uzyskując tak ceniony słodko - korzenny posmak. Pierwszą propozycją Karola będzie zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego. Druga to pieczony z korzennym mięsem mielonym chleb, podany z salsą z zielonych orzechów z syropu. A trzecia to pieczone na grecki sposób ruloniki ze schabu podane z salsą z mięty, papryki, ogórka i sera feta. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 15:40 WIDOKÓWKA Z FESTIWALU - FESTIWAL OPOLSKI 1968 Felieton, 2 min, Polska, 2023 Festiwal w 1968 roku należał do panów. Na scenie brylowali Marek Grechuta, Jerzy Połomski czy Stan Borys, a Trubadurzy wyśpiewali jeden ze swoich największych przebojów "Znamy się tylko z widzenia". (dodano pozycję programową) 02:45 WIDOKÓWKA Z FESTIWALU - FESTIWAL OPOLSKI 1972 Felieton, 2 min, Polska, 2023 Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu to wielkie muzyczne święto i jedna z najważniejszych polskich imprez cyklicznych. Przez 6 dekad na deskach amfiteatru wystąpili najwięksi artyści rodzimej sceny muzycznej, narodziły się nowe gwiazdy i niezapomniane przeboje. Z okazji jubileuszu 60 - lecia istnienia Krajowego Festiwalu na antenie TVP3 Opole przypomnimy najważniejsze momenty i występy, które na stałe zapisały się w historii polskiej muzyki rozrywkowej. (dodano pozycję programową) 04:55 WIDOKÓWKA Z FESTIWALU - FESTIWAL OPOLSKI 1984 Felieton, 3 min, Polska, 2023 Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu to wielkie muzyczne święto i jedna z najważniejszych polskich imprez cyklicznych. Przez 6 dekad na deskach amfiteatru wystąpili najwięksi artyści rodzimej sceny muzycznej, narodziły się nowe gwiazdy i niezapomniane przeboje. Z okazji jubileuszu 60 - lecia istnienia Krajowego Festiwalu na antenie TVP3 Opole przypomnimy najważniejsze momenty i występy, które na stałe zapisały się w historii polskiej muzyki rozrywkowej.