TVP Kobieta Poniedziałek, 15.04.2024 Zmiany z dnia 09.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 03.04.2024 (dodano pozycję programową) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. POLSKIE WERSJE ŚWIATOWEJ KLASYKI. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na zabawę kulinarną, w której pokaże, jak spolszczyć klasyczne dania światowej kuchni ulicznej, czyli tzw. streetfoodu. Polacy coraz częściej podróżują po świecie i wielu bywalców najodleglejszych zakątków na pewno zetknęło się z tak popularnymi daniami, serwowanymi przez uliczne jadłodajnie jak chińskie bułeczki gotowane na parze bao, wietnamską zupę pho czy sławne belgijskie frytki z majonezem. Choć dziś kuchnia uliczna kojarzy nam się przede wszystkim z egzotycznymi miastami świata, to przecież w dawnej Polsce chętnie żywiono się na ulicy. XVIII - wieczni podróżnicy barwnie opisują możliwości posilenia się w Warszawie pod gołym niebem, czego dowodem jest piękna rycina Jana Piotra Norblina przedstawiająca kobietę sprzedającą flaki pod kolumną Zygmunta. A w orientalnych, ulicznych daniach odszukać możemy wiele podobieństw do rodzimej kuchni. Bo czyż bułeczka bao nie przypomina choć trochę poznańskiej buchty na parze z kaczką i modrą kapustą. A czy wietnamska zupa pho nie jest kuzynką naszego niedzielnego rosołu? Bawiąc się różnicami i podobieństwami dań światowej klasyki kuchni ulicznej i sztandarowymi pozycjami polskiej kuchni regionalnej nasz kucharz przygotuje ciekawe potrawy. 1/ drożdżowa bułeczka na parze podsmażona i podana z aromatyczną sałatką z mięsa z rosołu z pikantnym sosem; 2/ doprawiony orientalnie rosół z uda kurczaka, kaczki i ogona wołowego podany z makaronem ze szczypiorkowego naleśnika; 3/ frytki z podlaskiej babki ziemniaczanej podane z cebulką, serem i jogurtowym sosem.