TVP3 Kraków Sobota, 20.04.2024 Zmiany z dnia 12.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 09.04.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 06:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PESTO, SALSA CZY SAŁSZA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnej wyprawie Karol Okrasa na swój kulinarny warsztat weźmie zielone sosy z ziół, młodych pędów czy owoców zwane też salsami lub po staropolsku "sałszami". Niemal w każdym polskim sklepie możemy dziś nabyć włoskie pesto, czyli sos z zielonych liści świeżej bazylii, sera, orzechów i oliwy. I wydaje nam się, że to Włosi zawsze mieli kuchnię lekką, warzywną, a dawni Polacy objadali się wszelkiego rodzaju tłustym mięsiwem. Nic bardziej mylnego, w diecie naszych przodków dominowały warzywa, owoce czy rośliny strączkowe z własnego ogródka. Mięsa jedzono od święta. Co więcej, po długiej zimie, kiedy to jedzono solone ryby czy mięsa, które trzeba było długo moczyć i rozbijać przed spożyciem, wiosną apetyt na nowalijki był ogromny. Przykładem takiej tęsknoty jest choćby tzw. "sałsza" czyli salsa z zielonego żyta z zielnika Szymona Syreniusza z 1613 roku. Młode żyto rozcierano z grzankami i dodawano do tej masy ocet, sól, pieprz oraz imbir. Jak stwierdzał sam autor "bez wszelakiego kosztu będzie przysmak do mięsa, do ryb". Mamy tu coś w rodzaju staropolskiego pesto. W innym przepisie z wydanego w 1540 roku "Kuchmistrzostwa" natkę pietruszkę, młode listki liście szałwii i babki rozcierano z dodatkiem miodu, cynamonu i pieprzu, uzyskując tak ceniony słodko - korzenny posmak. Propozycje Karola Okrasy: 1/ Zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego; 2/ Pieczony z korzennym mięsem mielonym chleb, podany z salsą z zielonych orzechów z syropu; 3/ Pieczone na grecki sposób ruloniki ze schabu podane z salsą z mięty, papryki, ogórka i sera feta. (dodano pozycję programową) 07:05 W STARYM OGRODZIE Magazyn, 17 min, Polska, 2021 W programie pokażemy piękno ogrodów i parków z dawnych lat. Część z nich przetrwała próbę czasu, po innych pozostały już jedynie fotografie i wiedza przekazywana kolejnym pokoleniom. Moda na ogrody nie mija, a w obecnych czasach wręcz nabiera tempa. Społeczeństwo się bogaci, coraz częściej powracamy do stylów naszych pradziadków, zarówno we wnętrzach jak i w ogrodach czy parkach. W programie odpowiemy na pytanie, czy moda na ogrody o charakterze historycznym powraca, odnajdzie się we współczesnych czasach, przetrwa i czy jest kosztowna. Pokażemy również, na ile każdy z nas, bez wsparcia profesjonalisty, mógłby taki ogród zaaranżować i go pielęgnować. Chcemy również, żeby program miał charakter edukacyjny i uczył historii. Program będzie nie tylko podróżą w przeszłość, ale również źródłem wiedzy oraz poradnikiem. (usunięto pozycję programową) 11:10 PROSTO Z LASU - PROGRAM PRZYRODNICZY (dodano pozycję programową) 11:10 PROSTO Z LASU - PROGRAM PRZYRODNICZY - PROSTO Z LASU 7/24 Magazyn, 13 min, Polska, 2024 Autor: Jerzy Sobociński, Tomasz Domański Program prezentujący piękno polskich lasów oraz wszelkie problemy związane z ich ochroną a także zagospodarowaniem. Audycja zawiera również sporo porad związanych z pielęgnacją drzew i krzewów. Każda jesień i wiosna to dla leśników czas wytężonej pracy. Przystępują do najistotniejszego elementu swojej pracy czyli sadzenia nowego lasu. Żeby sprostać zapotrzebowaniu wszystkich nadleśnictw Lasy produkują corocznie ok 800 mln sadzonek różnych gatunków drzew i krzewów leśnych.