TVP3 Sobota, 27.04.2024 Zmiany z dnia 17.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 03.04.2024 (dodano pozycję programową) 06:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GALICYJSKI STRUDEL Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarne spotkanie ze strudlem. To kruche, wielowarstwowe ciasto, najczęściej ze słodkim nadzieniem owocowym, często jest podawane na ciepło, posypane cukrem pudrem. Polscy turyści odwiedzający Austrię, na pewno poznali lokalny przysmak Apfelstrudel, czyli strudel z jabłkami. Strudel zapewne ma pochodzenie wiedeńskie, bo najstarsze przepisy na dwa strudle, jeden śmietanowy i drugi z rzepą, znajdziemy w rękopiśmiennej książce kucharskiej z 1696 roku, znajdującej się w Bibliotece Miasta Wiednia. Samo ciasto nieco przypomina turecką baklawę, może mieć zatem bliskowschodnie korzenie. Strudel szybko stał się popularny w wielu regionach dawnych Austro - Węgier, a po rozbiorach także w Galicji, czyli tego fragmentu dawnej Rzeczpospolitej, który wraz ze Lwowem i Krakowem stał się częścią monarchii Habsburgów. W wielu krainach Cesarstwa powstały oryginalne odmiany strudli, jak choćby wersja węgierskich Żydów - z kapustą, cebulą, kminkiem i orzechami. Znane były też wytrawne strudle z nadzieniem mięsnym. Jeden z najsłynniejszych polskich kucharzy Antoni Teslar z Galicji, który długie lata gotował w pałacu Potockich w Krzeszowicach, także zostawił nam swój przepis na strudel z jabłkami, rodzynkami i bułką tartą. Tajemnicą dobrego strudla jest oczywiście ciasto. Legenda głosi, że jeden z kuchmistrzów cesarza Franciszka Józefa uważał, że ciasto powinno być tak cienkie, aby dało się przez nie przeczytać list miłosny. Do dziś różne strudle często występują w regionalnych kuchniach Polski południowo - wschodniej, czyli na terenach dawnej Galicji. A jakie strudle przygotuje nasz kucharz? Propozycje Karola Okrasy: 1/ Strudel z gruszkami, wędzonymi śliwkami i kaszą manną; 2/ Wytrawny strudel z nadzieniem z karkówki wieprzowej, kaszanki, kiszonej kapusty i kminku; 3/Inspirowany bułgarską banicą strudel ziemniaczano - serowy. (dodano pozycję programową) 12:45 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - ...A IMIĘ JEGO BYŁO HARALD Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2022 Król wikingów, władca, który wprowadził do Danii chrześcijaństwo (ochrzczony w 965 roku), król Danii i Norwegii, jego synową była polska księżniczka, córka Mieszka I i Dobrawy - Świętosława. Jego grób ma znajdować się w niewielkiej wsi Wiejkowo w Zachodniopomorskiem. Taka informacja lotem błyskawicy obiegła świat, jednak eksperci, archeolodzy wątpią, a niektórzy z nich wręcz twierdzą, że to niepoparte niczym spekulacje. Ich zdaniem zdjęcia satelitarne, na które powołuje się odkrywca prawdopodobnego grobu króla wikingów Marek Kryda, nie pokazują nic, poza tym, że w tym miejscu jest niewielkie wzniesienie. (dodano pozycję programową) 00:35 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - DŹWIĘKI GDAŃSKA Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2021 W dobie baroku Gdańsk brzmiał inaczej niż współcześnie - w mieście słychać było carillony, a w kościołach - organy, które ze swoim bogactwem dźwięków stanowiły wyznacznik statusu jego mieszkańców. Wykształcenie muzyczne było normą, a nie wyjątkiem. Kultura muzyczna grodu nad Motławą odegrała niepoślednią rolę w całej Europie. Do tych chlubnych tradycji odwołują się i je kultywują Monika Kaźmierczak, dzięki której wieżowe dzwony grają koncertowo, i Andrzej Szadejko - niezrównany rekonstruktor organów z gotyckich świątyń Gdańska.