TVP Kobieta Poniedziałek, 22.04.2024 Zmiany z dnia 10.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 03.04.2024 (dodano pozycję programową) 10:00 WINNICE MIŁOŚCI - SEZON III ODC. 6/193 (BROUSKO) Serial obyczajowy, 50 min, Grecja, 2013 Reżyseria: Vana Dimitriou Melina i Achilleas nie godzą się, aby Marta zabrała na jakiś czas dziecko. Patroklos namawia Dimitrę do powrotu na Cypr. Porywacze podpalają jacht, na którym został nieprzytomny Mattheos. Achilleas i Nektarios zaczynają się o niego niepokoić. Marina cały czas tęskni za ojcem. Marcos przyjmuje zaproszenie Daphni i razem jedzą obiad. Patroklos i Diamantis zastanawiają się, jak zdobyć pieniądze na pokrycie zobowiązań. Diamantis zapowiada zemstę na rodzinie Mattheou. (dodano pozycję programową) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA POLSKA. PRZETWORY ZE ŚLIWKI WĘGIERKI. Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa spotka się ze swoim kolegą kucharzem, który znany jest z przygotowywania ciekawych przetworów ze śliwki węgierki. Ta stara odmiana śliwki pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII wieku z Węgier, skąd nazwa. Ponoć były to ulubione owoce naszego ostatniego króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, często podawane podczas słynnych obiadów czwartkowych. Trudno się królowi dziwić, bo śliwki to naprawdę bardzo smaczne owoce. I to nie tylko świeże, ale także zamienione na przygotowywane jesienią przetwory. Śliwkowe powidła, konfitury, dżemy, sosy, marynaty to smakowite uzupełnienie jesienno-zimowej kuchni. A wbrew pozorom robienie przetworów nie jest aż tak pracochłonne. Na dowód tego kolega Karola zdradzi swój sposób na robienie konfitury ze śliwek "dla leniwych". Potem razem podwędzą żeberka i przygotują pikantną konfiturę ze śliwek. Karol zaprezentuje też swoje pomysły na szybki deser ze śliwkami, a także na łososia ze śliwkową marynatą. Jako pierwszą potrawę zobaczymy marynowane w śliwkach, wcześniej podwędzone, a później upieczone żeberka podane z pikantną konfiturą ze śliwek. Druga propozycja to karmelizowane śliwki z ciepłym, kawowym koglem moglem. A trzecia to pieczony na desce łosoś, w śliwkowej marynacie, podany z sałatką ze śliwek i cykorii.