TV Polonia Środa, 24.04.2024 Zmiany z dnia 23.04.2024 w stosunku do raportu z dnia 02.04.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 06:30 STACJA ARKTYKA - PACJENT OCEAN Cykl dokumentalny, 23 min, Polska, 2023 Reżyseria: Sambor Wilk Scenariusz: Odeta Moro, Patrycja Koskowska Oceanografia to dział hydrologii badający oceany ziemskie w sposób interdyscyplinarny - metodami fizyki, chemii, biologii, oraz innych nauk o Ziemi takich, jak meteorologia. Jej interdyscyplinarność doskonale oddaje ducha wszystkich badań prowadzonych w Polskiej Stacji Polarnej Hornsund. Dokumentaliści towarzyszą z kamerą pracującemu w Polskiej Stacji Polarnej oceanografowi w zbieraniu danych do badań oceanograficznych. W trakcie wyprawy w morze za pomocą wind pobrane zostaną próbki oraz oceanografowie wyciągną pozostawioną tam rok wcześniej specjalistyczną aparaturę do zbierania danych. Następnie wszystkie próbki naukowcy wstępnie zbadają w laboratorium morskim mieszczącym się w Stacji badawczej, a także przygotują zebrane materiały do wysłania do Polski. do dalszych badań. Skład chemiczny oceanu, osady, mikroplastiki - to wszystko znajduje się w zakresie zainteresowań polarnych oceanografów. Dlaczego? O tym opowie kierownik Zakładu Badań Polarnych dr hab. Mateusz Moskalik. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 07:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PESTO, SALSA CZY SAŁSZA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa na swój kulinarny warsztat weźmie zielone sosy z ziół, młodych pędów czy owoców, zwane też salsami lub po staropolsku "sałszami". Niemal w każdym polskim sklepie możemy dziś nabyć włoskie pesto, czyli sos z zielonych liści świeżej bazylii, sera, orzechów i oliwy. I wydaje nam się, że to Włosi od zawsze mieli kuchnię lekką, warzywną, a dawni Polacy objadali się wszelkiego rodzaju tłustym mięsiwem. Nic bardziej mylnego, w diecie naszych przodków dominowały warzywa, owoce czy rośliny strączkowe z własnego ogródka. Mięsa jedzono od święta. Co więcej, po długiej zimie, kiedy to jedzono solone ryby czy mięsa, które trzeba było długo moczyć i rozbijać przed spożyciem, wiosną apetyt na nowalijki był ogromny. Przykładem takiej tęsknoty jest choćby tzw. "sałsza" czyli salsa z zielonego żyta z zielnika Szymona Syreniusza z 1613 roku. Młode żyto rozcierano z grzankami i dodawano do tej masy ocet, sól, pieprz oraz imbir. Jak stwierdzał sam autor "bez wszelakiego kosztu będzie przysmak do mięsa, do ryb". Mamy tu coś w rodzaju staropolskiego pesto. W innym przepisie z wydanego w 1540 roku "Kuchmistrzostwa" natkę pietruszkę, młode listki liście szałwii i babki rozcierano z dodatkiem miodu, cynamonu i pieprzu, uzyskując tak ceniony słodko - korzenny posmak. Pierwszą propozycją Karola będzie zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego. Druga to pieczony z korzennym mięsem mielonym chleb, podany z salsą z zielonych orzechów z syropu. A trzecia to pieczone na grecki sposób ruloniki ze schabu podane z salsą z mięty, papryki, ogórka i sera feta. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (usunięto pozycję programową) 12:25 OPERACJA ZDROWIE - MAGAZYN MEDYCZNY - /3/ OBRZĘKI LIMFATYCZNE (dodano pozycję programową) 12:25 OPERACJA ZDROWIE - MAGAZYN MEDYCZNY Magazyn medyczny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Piotr Poraj - Poleski Scenariusz: Piotr Poraj - Poleski Magazyn medyczny, który prezentuje innowacyjne metody diagnostyczne i terapie dostępne w Polsce. Każdy odcinek - to inne schorzenie. Lekarze wskazują objawy, na które warto zwrócić uwagę i mówią, w jaki sposób diagnozuje się chorobę. Pacjenci opowiadają o swoich doświadczeniach związanych z leczeniem i co musieli zmienić w życiu, żeby uniknąć nawrotu choroby. W każdym odcinku wybitni lekarze, eksperci farmakologii, stowarzyszenia pacjentów, naukowcy prezentują dostępne w naszym kraju metody leczenia oraz diagnostyki. Autorzy prezentują również nowoczesne technologie medyczne ratujące życie a będące światowymi odkryciami naukowymi. Wyniki przeprowadzonych ostatnio badań są alarmujące. Trudno znaleźć Polaka bez próchnicy. Próchnica dotyka 95% dorosłych, a przeciętny Polak ma próchnicę aż w 13 zębach. Ponad 40 procent z Nas, zostaje na starość bez zębów. Nie dbamy też odpowiednio o higienę. Prawie 4 mln Polaków nie myje zębów, a 800 tysięcy nie ma nawet własnej szczoteczki do zębów!!! A, przecież współczesna stomatologia ma do zaoferowania pacjentom nowoczesne i co najważniejsze wykonywane bezboleśnie zabiegi w trakcie leczenia zębów i uzupełniania ich barków. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 20:25 O MNIE SIĘ NIE MARTW S.II ODC. 6/13 Serial komediowy TVP, 44 min, Polska, 2015 Reżyseria: Filip Zylber, Michał Rogalski Scenariusz: Aneta Głowska, Katarzyna Leżańska Zdjęcia: Maciej Lisiecki Muzyka: Paweł Lucewicz Aktorzy: Joanna Kulig, Stefan Pawłowski, Aleksandra Domańska, Paweł Domagała, Andrzej Zieliński, Katarzyna Zielińska, Katarzyna Maciąg Iga, za namową Marcina, godzi się na kontakt z Filipem i ustalenie szczegółów jego pierwszego spotkania z Helenką. Ku zdumieniu obojga, Bonnet zjawia się w towarzystwie swojej pełnomocniczki, Magdy Gadomskiej. Ambitna pani prawnik orientuje się, że Marcin jest dużo bardziej związany z Igą niż jej się wydawało. Nie zmienia to jednak jej planów. Krzysiek, wstrząśnięty i zmieszany przyjazdem Filipa, za radą Ireny postanawia udowodnić Helence i Oliwce, że jest najlepszym tatusiem na świecie.